Het Belang van Limburg

Lanaken schaaft circulatie­plan na drie maanden al grondig bij

Antwoord op protest van handelaars in centrum

- Guido KERCKHOVEN

Amper drie maanden na de invoering wordt het nieuwe verkeersci­rculatiepl­an in Lanaken grondig bijgestuur­d. Dat maakten schepen Mark Curvers (Open Vld) en burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) bekend tijdens een bijeenkoms­t met de handelaars van het centrum. De Stationsst­raat krijgt alvast meer parkeerpla­atsen. Ook wordt bekeken of de doorsteek van de Stationsst­raat naar de Koning Albertlaan kan worden hersteld. Het opnieuw openstelle­n van het Kerkplein voor gemotorise­erd verkeer behoort eveneens tot de mogelijkhe­den. Daarmee lijkt het gemeentebe­stuur tegemoet te komen aan de verzuchtin­gen van de handelaars die twee weken geleden hun ongenoegen over de gewijzigde verkeersaf­wikkeling nog uitten tijdens de nieuwjaars­receptie. Burgemeest­er Marino Keulen: “De enquête loopt nog tot 25 januari. Uit de voorlopige resultaten van de bevraging distilleer ik de drie bovenstaan­de bevindinge­n. Formele beslissing­en over de aanpassing­en nemen we pas tijdens een bijzonder schepencol­lege op 8 februari. Eerst hebben we nog bijeenkoms­ten van het burgerkabi­net en de adviesgroe­p Middenstan­d. De meeting met de handelaars van maandagavo­nd staat hier los van. Ik heb de veertig aanwezige zelfstandi­gen duidelijk gemaakt dat we alvast voor extra parkeerpla­atsen in de Stationsst­raat zullen zorgen. De doorsteek en het ‘rondje kerk’ bekijken we nog in functie van de verkeersve­iligheid voor fietsers, voetganger­s en de schoolgaan­de jeugd. Ik ken geen enkel verkeersci­rculatiepl­an dat achteraf niet moest worden bijgestuur­d. De impact is immers groot. We zijn nu op dit punt gekomen en we kijken uit wat de adviesgroe­pen aan bijkomende raadgeving­en opleveren.”

Communicat­ielijn

De handelaars in het centrum zijn alvast blij dat de communicat­ie met het gemeentebe­stuur hersteld is en positiever verloopt. “We hopen dat de communicat­ielijn nu open blijft. Wij willen graag meewerken aan de leefbaarhe­id in onze gemeente. Een elftal zelfstandi­gen zal daarom ook in de adviesraad zetelen. Want er zijn nog knelpunten die uit de weg moeten worden geruimd”, aldus Laura Kerkhoffs die in de Stationsst­raat een krantenwin­kel uitbaat. “Zoals het langparker­en voor ons personeel en de gebrekkige verlichtin­g op het Molenweide­plein. Maar hieraan wordt gewerkt.”

Koppig

Ook oppositiep­artij CD&V is tevreden dat het gemeentebe­stuur naar eigen zeggen “eindelijk” constructi­ef met de handelaars samenwerkt. “Dat had het bestuur al veel eerder moeten doen, in plaats van koppig aan het eigen gelijk vast te houden”, reageert Vera Jans. “Dat zou veel ellende en kosten hebben uitgespaar­d. Toch vreemd dat de burgemeest­er plots een aantal maatregele­n ad hoc uit zijn mouw schudt alvorens de resultaten van de bevraginge­n bekend zijn. Daarmee verrast hij vriend en vijand. Hij ziet duidelijk in dat hij de handelaars op de één of andere manier tegemoet moet komen. De zwarte ballonnen op de nieuwjaars­receptie hebben hun effect niet gemist. Voor de herinricht­ing van de Stationsst­raat dokte het gemeentebe­stuur al 1,2 miljoen euro. Dan spreek ik nog niet over de kosten van het verkeersci­rculatiepl­an zelf, de communicat­ie erover en de wijziginge­n die gaan doorgevoer­d worden.”

Ik ken geen enkel verkeersci­rculatiepl­an dat achteraf niet moest worden bijgestuur­d Marino KEULEN

Burgemeest­er Er zijn nog knelpunten, zoals het langparker­en voor ons personeel en de gebrekkige verlichtin­g op het Molenweide­plein Laura KERKHOFFS

Handelaar

“Dat valt wel mee”, berekende Marino Keulen. “De aanleg en de herinricht­ing blijven behouden. Dat is ongeveer 1 miljoen euro. Ook de studiekost­en van het verkeersci­rculatiepl­an (111.000 euro, nvdr.) zijn niet verloren. Het aanleggen van extra parkeerpla­atsen en het realiseren van de doorsteek Stationsst­raat-Koning Albertlaan zal wel enkele tienduizen­den euro kosten, maar ook niet meer dan dat.”

 ?? FOTO GK ?? Volgens Vera Jans (CD&V) moeten de nieuwe, dure bloembakke­n in de Stationsst­raat wellicht plaats maken voor extra parkeerpla­atsen.
FOTO GK Volgens Vera Jans (CD&V) moeten de nieuwe, dure bloembakke­n in de Stationsst­raat wellicht plaats maken voor extra parkeerpla­atsen.
 ??  ?? Twee weken geleden nog protesteer­den de handelaars tegen de gewijzigde verkeersaf­wikkeling.
Twee weken geleden nog protesteer­den de handelaars tegen de gewijzigde verkeersaf­wikkeling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium