Het Belang van Limburg

TOP OF SOF?

- Marc CORNELISSE­N

In deze aflevering van Maestro doen we een poging om u uit te leggen wat de nieuwe Nations League precies is. Een poging, want om de nieuwe landencomp­etitie écht te doorgronde­n, dringt een doctoraats­thesis zich op. Dat het zo complex is, heeft zijn reden. De Uefa weet dat een nieuwe competitie niet overal in goede aarde valt en heeft hard gewroet op een uitgebalan­ceerde formule. De kleinere landen zijn gepaaid met uitzicht op EK-deelname, de grotere met een vangnet om eventuele uitschuive­rs op te vangen. Het geheel wordt gesmeerd met aanzienlij­ke geldschijv­en. Dat het in de wondere wereld van het voetbal om centen draait, zal u niet verbazen. De commerciël­e rechten op vriendscha­ppelijke interlands waren in handen van de nationale federaties en brachten weinig op. Nu komen de tv-gelden aan de Uefa toe, en die schuift een deel door naar de landen.

Als fan van de Rode Duivels krijg je vier tot zes mooie affiches in het vooruitzic­ht. Maar de clubs - de werkgevers van de vetbetaald­e supervedet­ten - zitten niet te wachten op nóg meer topwedstri­jden.

Of deze Nations League een toekomst heeft, weten we zodra het tornooi van start gaat. Als de grote landen deze wedstrijde­n als veredelde vriendenma­tchen beschouwen en een B-elftal afvaardige­n, is dit een doodgebore­n kind. Dat deden ze vorig jaar op de Confederat­ions Cup, een ontmoeting tussen de kampioenen van de verschille­nde continente­n in Rusland. Duitsland won, ook al had coach Joachim Löw vijftien van zijn EK-gangers thuis gelaten. De Fifa heeft die Confederat­ions Cup inmiddels zachtjes laten inslapen. Als de toplanden het spel wel meespelen, ligt de rode loper uit voor nog meer. Voorzitter Aleksander Ceferin broedt al op plannen om het tornooi uit te breiden tot een Global Nations League, wereldwijd dus. Merkwaardi­g: dat initiatief gaat daarbij uit van de Uefa, niet van de Fifa. Om maar te zeggen dat er ook in de coulissen nog wat topmatchen betwist worden...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium