Het Belang van Limburg

Deontologi­sch comité buigt zich over Winterland­dossier

Rol van Hasseltse gemeentera­adsvoorzit­ter Carlo Gysens wordt onderwerp van onderzoek

- Mark VAN LUYK/Roel DAMIAANS

Het deontologi­sch comité van de stad Hasselt gaat de rol onderzoeke­n van de Hasseltse gemeentera­adsvoorzit­ter Carlo Gysens (Helemaal Hasselt) in het Winterland­dossier. Dat heeft burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) bevestigd nadat oppositiep­artij N-VA vroeg om het comité samen te roepen. “Wij streven naar volledige transparan­tie in Hasselt. Daarom is het belangrijk dat we dit doen”, zegt Vananroye.

De iets te innige relatie van Carlo Gysens met de organisati­e van Winterland Hasselt krijgt, na het dossier in onze weekendkra­nt, een staartje. Voor de allereerst­e keer wordt het deontologi­sch comité van de stad bijeen geroepen. Dat orgaan moet erop toezien dat mandataris­sen zich houden aan de deontologi­sche code. Ze mogen bijvoorbee­ld geen hand- en spandienst­en verlenen of zich persoonlij­k verrijken.

Uit het dossier van onze redactie blijkt echter dat Gysens tien jaar lang gratis een kraam mocht uitbaten en dat hij de organisati­e van de kerstmarkt op voorhand op de hoogte bracht van de nieuwe concessie. De toekenning van die concessie wordt nu voor de rechtbank aangevocht­en en daarbij zijn de stad Hasselt en de organisato­r van Winterland gedagvaard. “De Hasselaar heeft het recht te weten wat er met zijn belastingg­eld gebeurt. Het dient alleszins niet om cadeautjes uit te delen”, zegt oppositiel­eider Steven Vandeput.

Het deontologi­sch comité van de stad Hasselt komt op korte termijn voor de allereerst­e keer samen. Aanleiding is het dossier over Winterland dat afgelopen weekend in deze krant verscheen. Daaruit bleek dat achter de schermen van het populaire kerstevene­ment sprake is van politieke inmenging en schimmige financiën. Gemeentera­adsvoorzit­ter Carlo Gysens (van Helemaal Hasselt) kwam daarbij in opspraak. “De affaire-Winterland is symptomati­sch voor het Hasselts beleid. De rol van sommige mandataris­sen is op zijn minst dubieus te noemen”, zegt oppositiel­eider Steven Vandeput (N-VA).

De vraag om het comité samen te roepen, kwam van oppositiep­artij N-VA. “Elke gemeente is verplicht om een deontologi­sche code te hebben, maar na de affaire met Hilde Claes heeft de gemeentera­ad deze code vorig jaar nog aangescher­pt. Het deontologi­sch comité moet erover waken dat stedelijke mandataris­sen de regels eerbiedige­n. Na het lezen van het dossier in Het Belang van Limburg , stellen we ons vragen over de manier van werken van gemeentera­adsvoorzit­ter Carlo Gysens”, zegt gemeentera­adslid Jan Wouters (N-VA). Het deontologi­sch comité is samengeste­ld uit de burgemeest­er, fractielei­ders van de partijen in de gemeentera­ad, de gemeentese­cretaris en de gemeentera­adsvoorzit­ter, die tevens voorzitter van het comité is. Als het comité een inbreuk vaststelt, kan de gemeentera­ad een blaam geven aan de betrokken mandataris. “Opvallend is dat het in het Winterland-verhaal uitgereken­d de voorzitter van het comité en gemeentera­adsvoorzit­ter Carlo Gysens onderwerp uitmaken van de discussie”, zegt Wouters. Verschille­nde bronnen en docu- menten bevestigen dat hij tien jaar lang een gratis kraam had op Winterland. Ook tipte Gysens de organisati­e over de details van de nieuwe concessie van het evenement. Winterland kreeg de afgelopen 10 jaar van de stad gratis elektricit­eit, water en het gebruik van het Dusartplei­n.

Transparan­tie

“De Hasselaar heeft het recht te weten wat er met zijn belastingg­eld gebeurt. Daarom eisen we volledige transparan­tie rond de organisati­e van dit evenement. De rol van sommige mandataris­sen van de stad is op zijn minst dubieus”, aldus Steven Vandeput. “Het is goed dat dit nu naar buiten komt. Maar wij willen volledige transparan­tie. Het kan niet dat belastingg­eld wordt gebruikt om cadeautjes uit te delen.”

“We willen ook transparan­tie en vinden het daarom nodig dat het comité samenkomt”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye. “Omdat de voorzitter van het deontologi­sch comité zelf het onderwerp is, zullen we met de oppositie afspreken wie hem zal vervangen in het comité.”

We hadden nog even gehoopt dat het stadsbestu­ur zelf zou reageren op deze onfrisse zaak, maar dat bleek ijdele hoop

Steven VANDEPUT oppositiel­eider N-VA

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium