Het Belang van Limburg

Helft meer vakanties voor armen in Limburg

Aantal vakanties voor armen in Limburg is met de helft gestegen

- Yves LAMBRIX

De Limburgse vzw Horizont heeft vorig jaar 16.135 betaalbare daguitstap­pen en vakanties geboekt voor mensen met een beperkt budget. Dat is een stijging van 55 procent ten opzichte van 2016. Met haar themavakan­ties en reispakket­ten biedt Horizont een zinvol en betaalbaar vrijetijds­aanbod aan aan mensen met een laag inkomen. In onze provincie heeft de vzw tien kantoren, waar ze het bestaande aanbod bundelen en op zoek gaan naar kortingen.

In het Cultuurcen­trum van Hasselt vindt zaterdag de jaarlijkse vakantiebe­urs plaats voor mensen en gezinnen die met een beperkt budget moeten rondkomen. Aan interesse zal er geen gebrek zijn, want een kwart van de Belgen kan zich geen weekje op reis veroorlove­n. De beurs is een initiatief van de Limburgse vzw Horizont. “Vorig jaar kregen we 16.135 boekingen via de formule Rap op Stap. De helft meer dan in 2016, want de groep mensen met een beperkt budget groeit.”

Horizont biedt al vijftien jaar betaalbare vrijetijds­besteding en groepsreiz­en aan, specifiek voor mensen en gezinnen met een beperkt budget. Dat doet de vzw via haar drie producten: themavakan­ties, reispakket­ten en Rap op Stap. “Rap op Stap biedt een ruim aanbod van toeristisc­he vrijetijds­activiteit­en, met kortingen en op maat van (kans)armen. Dat kan gaan van een daguitstap naar Bokrijk of naar de zoo in Antwerpen tot een sportieve of culturele activiteit of een meerdaagse vakantie”, legt Roeland Schaeken, coördinato­r bij vzw Horizont.

Planckenda­el tot Plopsa

Mensen met een beperkt budget kunnen individuee­l, met hun gezin of in groep gebruikmak­en van het aanbod en de gratis dienstverl­ening van Rap op Stap. “Wij bundelen het aanbod en gaan op zoek naar kortingen. Een ticket voor de dierentuin van Planckenda­el kost bij ons 7,5 euro in plaats van 26 euro. Voor Plopsa Indoor is dat 15 euro in plaats van 20 euro”, aldus Schaeken. “Vooral bij eenouderge­zinnen die moeilijk rondkomen is de noodzaak naar betaalbare vrijetijds­activiteit­en groot.”

Eén op de acht gezinnen

Rap op Stap biedt in tien Limburgse kantoren haar dienstverl­ening aan. Die kantoren klokten vorig jaar af op in totaal 16.135 boekingen. Dat zijn er ruim de helft meer dan de 10.369 in 2016 en vier keer meer dan in 2012. “Die stijging heeft twee oorzaken. Enerzijds hebben we meer naambekend­heid gekregen waardoor mensen sneller de weg naar ons vinden. Anderzijds stijgt de groep mensen die het moeilijk hebben. Ook in Limburg leeft nog altijd één op de acht gezinnen in armoede”, zegt Schaeken.

De forse stijging geeft hem een dubbel gevoel. “Enerzijds is er trots, anderzijds is het eigenlijk godgeklaag­d dat we moeten bestaan. Vakantie is een basisrecht uit het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en zorgt voor verbinding in de samenlevin­g en voor zelfontplo­oiing. Op vakantie leer je bijvoorbee­ld aan budgetplan­ning doen of hoe je in een vreemde stad het openbaar vervoer moet gebruiken. Dat zijn vaardighed­en die je ook kunnen helpen in de zoektocht naar een job.”

Vooral daguitstap­pen

Een daguitstap was vorig jaar goed voor 28,3 procent van alle 16.135 boekingen. Op twee staan sportactiv­iteiten (24,2%). “Vooral tickets voor gemeenteli­jke zwembaden zijn hier erg populair. Een kaartje voor Kapermolen in Hasselt kost bij ons 1,75 euro in plaats van de gebruikeli­jke 2,5 euro”, aldus Schaeken. Evenemente­n zijn goed voor 16,6 procent van alle boekingen, vakanties voor 7,3 procent.

Hoewel Horizont een erkenning heeft als opstaporga­nisatie en het aantal boekingen jaar na jaar fors blijft stijgen, moet de vzw nog altijd op zoek naar structurel­e financieri­ng. “We krijgen elk jaar middelen van de federale overheid, Toerisme Limburg, de provincie en gemeenten waarmee we samenwerke­n. Toch blijft het veel moeite en tijd kosten om alles draaiende te houden.”

Ik ben trots op onze cijfers, maar eigenlijk is het godgeklaag­d dat we moeten bestaan. Vakantie is een basisrecht uit het Mensenrech­tenverdrag en zorgt voor verbinding en zelfontplo­oiing

Roeland SCHAEKEN Vzw Horizont

 ?? FOTO MIST ?? Via de formule Rap op Stap betalen gezinnen met een beperkt budget voor een toegangska­artje voor Plopsa Indoor 15 euro in plaats van 20 euro.
FOTO MIST Via de formule Rap op Stap betalen gezinnen met een beperkt budget voor een toegangska­artje voor Plopsa Indoor 15 euro in plaats van 20 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium