Het Belang van Limburg

Drugsbende vrij omdat gerecht geen dvd kan afspelen

- Dirk COOSEMANS / Hans VAN DE CAUTER

Omdat de dvd met daarop belastende telefoonta­ps niet kon afgespeeld worden op de stokoude computers van de rechtbank in Brussel, gaat een zevenkoppi­ge drugsbende vrijuit. Rechtbankv­oorzitter Luc Hennart wijst beschuldig­end naar justitie. “Minister Geens beloofde betere informatic­a, maar in de praktijk gebeurt er bitter weinig.”

onderzoek begon in maart 2016 toen de politie bij een controle in de Marokkaans­e stad Tanger een oplegger met 3.600 kilo hasj ontdekte. De truck was op weg naar België. Volgens het parket was de drugsbende er enkele maanden voordien ook in geslaagd eenzelfde hoeveelhei­d drugs naar België te smokkelen. De zeven betrokken Belgen, Nederlande­rs en Marokkanen riskeerden samen ruim veertig jaar cel, maar de zaak werd onontvanke­lijk verklaard en ze mochten naar huis. Het centrale stuk in de zaak was een belastende telefoonta­p. Die was uitgetikt, maar werd betwist door de verdedigin­g. Onder hen advocaat Sven Mary: “Wij wilden de tapes horen, maar dat ging dus niet. Ook niet na een half jaar uitstel”, aldus meester Mary.

Computers te oud

“De computers van de rechtbank waren inderdaad te oud om het dvd’tje af te spelen”, zegt Brussels rechtbankv­oorzitter Luc Hennart. “En daardoor kon de rechter niet anders. Bewijs of geen bewijs. Dat is de enige vraag voor de rechHet ter. Hier was er geen. Of we konden het toch niet beluistere­n. Het is triestig, maar het is niet anders”. Ook een IT-expert die opgetromme­ld werd, kreeg de pc en dvd niet aan de praat. Hennart legt de schuld bij justitie. “Geens is hier al eens komen kijken. Hij heeft toen toegegeven dat we heel slecht bedeeld zijn. Maar de beloofde middelen komen niet.”

Er zijn volgens de rechtbankv­oorzitter nog rampen op til. De zaak tegen Christian Van Eyken, het Vlaams Parlements­lid die verdacht wordt van moord op een liefdesriv­aal, is om dezelfde reden uitgesteld. “Naar maart. Ik hoop dat we tegen dan iets vinden om het bewijsmate­riaal te bekijken. Anders weet ik het ook niet.” Minister Geens beseft dat justitie geen goede beurt maakt. “Ik begrijp het onbegrip. Ik kan maar twee dingen doen. Proceduref­outen makkelijke­r repareerba­ar maken en nieuwe informatic­a voorzien voor de rechtbanke­n. Dat is voorzien voor volgend jaar.” Bij de Overheidsd­ienst Justitie beweert men dat er op de griffie in Brussel wel een computer is geleverd waarop dvd’s kunnen worden afgespeeld. De dienst is daarom een onderzoek gestart om na te gaan waarom de bende niet berecht kon worden. Het was gisteren niet duidelijk of het parket in beroep gaat tegen de beslissing van de rechter.

 ?? Foto BDW ?? Rechtbankv­oorzitter Luc Hennart.
Foto BDW Rechtbankv­oorzitter Luc Hennart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium