Het Belang van Limburg

5 jaar cel en half miljoen euro boete voor wie wolf neerschiet

-

Jan Loos van het meldpunt Welkom Wolf waarschuwt dat er strenge straffen staan op het afschieten van wolvin Naya. In de Waalse krant La Meuse liet een veehouder al weten “niet te aarzelen om de trekker over te halen” wanneer de wolf in de buurt van zijn schapen komt. “En ook Vlaamse jagers verkondigd­en al dat ze haar een mooie trofee zouden vinden.”

“Vooral in Vlaanderen wordt het neerschiet­en van een wolf streng bestraft”, zegt milieujuri­st Hendrik Schoukens (UGent) “Je riskeert een boete tot 500.000 euro en liefst vijf jaar cel. In Wallonië is dat 100.000 euro en één jaar cel. Daar gaan ze er precies wat lichter mee om.” Vijf jaar, dat is wat drie jongeren in december nog kregen voor het plannen van een aanslag in station van Antwerpen. “Een wolf is nu eenmaal beschermd. Maar het gaat hier om de maximumstr­af. In Vlaanderen kreeg bij mijn weten nog niemand een effectieve celstraf voor het doden van een beschermd dier.”

Symbooldos­sier

Volgens Schoukens worden deze misdrijven meestal bestraft met boetes of een vorm van terugbetal­ing in natura. “Zo moest iemand in 2012 na het vergiftige­n van buizerds een kweek- en herstelpro­gramma voor die vogels financieel ondersteun­en. Al is dat natuurlijk bij deze wolf moeilijker: er is er hier maar één. Daarom is de kans groot dat het afschieten van een wolf een symbooldos­sier zou worden waar toch strenge straffen voor uitgesprok­en worden.” Naya heeft momenteel wel één groot voordeel. “Niemand weet waar ze juist is”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “En dat is maar best.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium