Het Belang van Limburg

Nederlands­Limburg schiet beschermde bevers af

Landschap vzw bereidt klacht voor tegen Nederlands­e overheid

- Koen SNOEKX

Landschap vzw, een natuurvere­niging die actief is in België en Nederland, bereidt een klacht voor tegen de Nederlands­e overheid omdat die toestemmin­g heeft gegeven om in Nederlands-Limburg beschermde bevers af te schieten. “De bever is 200 jaar weggeweest uit onze contreien en is nog maar zo’n 15 jaar terug. Dat de overheid nu de toestemmin­g geeft om deze Europees beschermde diersoort af te schieten, is gewoonweg schandalig”, zegt Jan Loos van Landschap vzw.

Twee eeuwen lang was er in onze contreien geen bever te bespeuren, maar zo’n vijftien jaar geleden werd het grootste knaagdier van Europa opnieuw bij ons uitgezet. Vandaag vertoeven in Vlaanderen enkele honderden bevers. In Nederland is de populatie veel groter. Alleen al in Nederlands-Limburg leven zo’n 650 bevers. Omdat bevers veel schade kunnen aanrichten aan natuur- en landbouwgr­onden en aan dijken van waterlopen, heeft de provincie Nederlands­Limburg in september vorig jaar als eerste provincie in Nederland het doden van bevers mogelijk gemaakt. In december kreeg het Waterschap Limburg, een regionaal overheidso­rgaan dat de waterlopen beheert, een machtiging van de provincie om bevers effectief af te schieten. Gisteren raakte bekend dat Waterschap Limburg in januari de eerste bevers heeft gedood. Volgens het Waterschap gaat het om “minstens twee en minder dan tien bevers”.

Maas

“Dit is hemelterge­nd”, zegt een woeste Jan Loos van natuurvere­niging Landschap vzw. “De bever is een Europees beschermde diersoort, die enkel onder heel strikte voorwaarde­n bestreden mag worden. In eerste instantie moet de openbare veiligheid in het gedrang zijn en als dat zo zou zijn, dan moet er verplicht gezocht worden naar een alternatie­ve locatie voor de bewuste bever. In plaats van ze af te schieten, hadden ze de bevers dus perfect kunnen verplaatse­n, bijvoorbee­ld naar de Maas, maar dat is niet gebeurd. Een regelrecht­e schande.” Landschap vzw gaat nu een klacht indienen bij de Europese Commissie en overweegt ook om in Nederland een juridische procedure op te starten tegen de overheid.

 ?? FOTO MALFAIT ERIC ?? In Nederlands-Limburg werden deze maand “minstens twee en minder dan tien” bevers gedood.
FOTO MALFAIT ERIC In Nederlands-Limburg werden deze maand “minstens twee en minder dan tien” bevers gedood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium