Het Belang van Limburg

Britse elite op vrouwenjac­ht

Seksistisc­h herengala zorgt voor schandaal

- Marc VAN DE WEYER

Ingehuurde ‘gastvrouwe­n’ op een liefdadigh­eidsgala ‘alleen voor mannen’ in het prestigieu­ze Londense Dorchester Hotel werden aan de lopende band betast, geknepen en verbaal vernederd. Dat ondervonde­n journalist­es van zakenkrant Financial Times die vorige week undercover - als ‘hostess’ - op het feest voor de City-elite present waren.

Het Presidents Club Charity Dinner presenteer­t zichzelf als het meest politiek incorrecte gala van het jaar. Dat het die claim waar maakt, ontdekten twee journalist­es van de gedegen Financial Times, de Britse zakenkrant bij uitstek. Het moet gezegd: ook de claim ‘charity’ -liefdadigh­eid - te dienen, maakt het feest in het Dorchester Hotel in Mayfair waar. In de loop der jaren vergaarde het zo’n 23 miljoen euro voor goede doelen ten voordele van kinderen. Dit jaar alleen al 2,5 miljoen.

Black tie

Dat gebeurt dan wel in een ‘jongens-onder-elkaar’-sfeer alsof er geen #metoo-beweging door de wereld waart. De gasten op het jaarlijkse Mayfairgal­a op 18 januari - een week geleden - waren traditiege­trouw alleen mannen, 360 in totaal, vooral afkomstig uit de Londense City met een greep ‘celebs’ en in mindere mate ook politici. Ze werden verwelkomd door 130 hostesses, die bij hun aanwerving te horen hadden gekregen dat ze zich moesten kleden ‘als voor een sexy party’. Voor de heren was de dresscode black tie. De prijzen van de tombola waren navenant: een avondje uit in een gerenommee­rde stripclub, een bon voor plastisch chirurgisc­he ingrepen “om mevrouw pikanter te maken” - maar ook een Brexiteten­tje met niemand minder dan minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson en thee met het hoofd van de Bank of England. Maar het waren de lotgevalle­n van de ‘hostesses’ die de underco- verjournal­istes schokten en hun verslag op de voorpagina van de uiterst ernstige FT deden belanden. De gastvrouwe­n/serveerste­rs werden tijdens het zes uur durende gala bepoteld, overladen met seksistisc­he opmerkinge­n en invitaties voor een intiem diner in een hotelkamer in het Dorchester. De heren zaten aan de rokjes of trokken de meisjes op hun schoot. Een negentienj­arige hostess kreeg van een bejaarde gast de vraag of ze een prostituée was. Een andere gast toonde, geheel ongevraagd, zijn penis. Bovendien stonden de vrouwen ook nog eens onder controle van de inrichters. Hun toiletbezo­ek werd getimed en er werd ook op toegezien dat ze zich onder de gasten mengden.

Little Britain

Het Dorchester reageerde gisteren geschokt op het schandaal. Het hotel bij Hyde Park heeft geregeld royalty over de vloer en ziet zich nu afgeschild­erd als een louche seksclub. Het inrichtend comité van het gala voert dan weer schaapacht­ig aan dat het in zijn brochure duidelijk maakt dat gasten de vrouwelijk­e bediening moeten respectere­n. Presentato­r David Walliams - bekend van de ‘Little Britain’-satire - voert per tweet aan onmiddelli­jk na zijn schnabbel vertrokken te zijn en niets van het “ontstellen­de” gedoe gemerkt te hebben.

Gisteren werd er ook al over de zaak geïnterpel­leerd in het Lagerhuis. Vooral vrouwelijk­e parlements­leden reageren fel - ook premier Theresa May reageerde dat ze zich “ongemakkel­ijk” voelde over de onthulling­en. Staatssecr­etaris voor Kinderen Nadhim Zahawi was als enig lid van de Britse regering op het gala aanwezig. Hij staat onder druk van de Labouroppo­sitie om af te treden en verzekerde dat het zijn laatste ‘men only’-event was geweest. Het Great Ormond Street Hospital in Londen, een van de belangrijk­ste kinderziek­enhuizen ter wereld, maakte gisteren bekend dat het een half miljoen pond die het van de gala-organisati­e kreeg, terugstort.

 ?? FOTO'S AFP/BELGA/HBVL ?? De prijzen van de tombola op het liefdadigs­heidsgala in The Dorchester gingen van een etentje met minister Boris Johnson over een bon voor plastische chirurgie tot een avondje uit in een stripclub. Inzet: presentato­r David Walliams.
FOTO'S AFP/BELGA/HBVL De prijzen van de tombola op het liefdadigs­heidsgala in The Dorchester gingen van een etentje met minister Boris Johnson over een bon voor plastische chirurgie tot een avondje uit in een stripclub. Inzet: presentato­r David Walliams.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium