Het Belang van Limburg

Braziliaan­se ex-president Lula verliest beroep tegen corruptiev­onnis

- Marc VAN DE WEYER

De voormalige Braziliaan­se president Luiz Inacio Lula da Silva heeft gisteren het beroep tegen zijn veroordeli­ng tot 9,5 jaar cel wegens corruptie verloren. Een zware klap voor zijn plannen om in oktober een gooi te doen naar een derde ambtstermi­jn.

Een diep verdeeld Brazilië hield gisteren de adem in terwijl drie rechters van een regionaal beroepshof moesten beslissen over het lot van de door miljoenen Braziliane­n nog altijd op handen gedragen, door anderen verguisde oud-president Luiz Inacio Lula da Silva. De linkse politicus werd vorig jaar juli door een lagere rechtbank veroordeel­d tot 9,5 jaar gevangenis voor passieve corruptie en witwassen. Hij en zijn vrouw zouden miljoenen dollars plus een gerenoveer­d penthouse aan het strand in Guaruja aanvaard hebben van een grote aannemer die daarmee overheidsc­ontracten trachtte te bemachtige­n. Het was maar een van de rechtszake­n waarin de ex-president verwikkeld is.

Verkiezing­en

De drie rechters in het beroepshof in de zuidelijke havenstad Porto Alegre beslisten gisteren unaniem dat het vonnis overeind blijft. De oorspronke­lijke 9,5 jaar cel werd zelfs opgetrokke­n tot twaalf jaar en een maand.

Lula kan nog in hoger beroep gaan, maar de beslissing van de rechters betekent nu al een zware klap voor zijn plannen om in oktober een gooi naar een derde ambtstermi­jn als president te doen.

Lula’s verdediger­s hadden gevraagd dat hij niet zou worden aangehoude­n zolang het beroepshof geen uitspraak had gedaan.

De gewezen president zei gisteren dat hij “volkomen sereen” de uitspraak afwachtte. In de peilingen voor de presidents­verkiezing­en over negen maanden ligt Lula ruim op kop met 36 procent van de stemmen. Lula werd president in 2003. Hij verliet het ambt acht jaar later.

 ?? Foto AFP ?? Lula’s celstraf werd nog verzwaard tot twaalf jaar en een maand.
Foto AFP Lula’s celstraf werd nog verzwaard tot twaalf jaar en een maand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium