Het Belang van Limburg

Insectenho­tels en egeltunnel­s aan elke bungalow

- Guy THUWIS

De aanleg van vakantiepa­rk Terhills in Lanklaar zal een positieve invloed hebben op de fauna door de creatie van een ijler bos met bosriviere­n en waardevoll­e oeverzones. Anderzijds verdwijnt 29 hectare bos en wordt leefgebied ingenomen van de rugstreepp­ad, heikikker, gladde slang, nachtzwalu­w en boomleeuwe­rik. Daarom moeten nieuwe habitats aangelegd worden. Een en ander blijkt uit de aanvraag voor de omgevingsv­ergunning die Terhills in Dilsen-Stokkem heeft ingediend. Het openbaar onderzoek is deze week gestart en loopt nog tot 21 februari. Het ‘Terhills Resort’ kost 75 miljoen euro en zou eind 2019 openen indien alles vlot verloopt. Terhills is een dochterbed­rijf van LRM. Center Parcs adviseert hen en zal het park uitbaten.

Er zijn 250 vakantiewo­ningen gepland aan de mijnterril­s van Eisden. Ze komen allemaal aan het water te liggen, aan de grote grindplas of aan een uit te graven bosrivier. In de centrale faciliteit­en is er plaats voor een zwembad, horeca en ontspannin­gsruimte. Het moet een exclusief vakantiedo­mein worden waar de gasten vooral rust en natuur opzoeken. Alle huisjes krijgen een fietsensta­lling en aanlegstei­ger aan het water voor elektrisch­e bootjes. Per vakantiewo­ning zullen er vijf leefplekke­n ingericht worden voor fauna, zoals vogelnestk­asten, insectenho­tels, egeltunnel­s, vleermuisn­estkasten of houtstapel­s voor insecten.

Habitatric­htlijn

Het hele vakantiepa­rk ligt op grondgebie­d Lanklaar (DilsenStok­kem) aan de hoofdpoort van het Nationaal Park Hoge Kempen en het grenst aan het habitatric­htlijngebi­ed Mechelse Heide en de vallei van de Ziepbeek. Vandaar dat er zoveel zeldzame bees- ten en planten voorkomen en het aanvraagdo­ssier vergezeld is van een uitgebreid milieueffe­ctenonderz­oek.

Het vakantiepa­rk is bereikbaar via de N75 (Boslaan). Aan de centrale voorzienin­gen komt een parking met 157 plaatsen voor dagbezoeke­rs. De vakantiega­sten kunnen hun auto kwijt op een van de vele bosparking­s. In totaal komen er 725 parkeerpla­atsen.

Grondverze­t

Voor de aanleg van het park moet er liefst 388.000 m3 grond uitgegrave­n worden. Ongeveer 169.000 m3 wordt in het park opnieuw gebruikt voor ophoging, 70.000 m3 voor de aanvulling van de grote plas en 149.000 m3 wordt verkocht.

Het hele projectgeb­ied is 54 hectare groot. Tijdens de aanleg wordt ongeveer 30 hectare bos ingenomen. Alle vegetatie tot op een afstand van drie meter van de vakantiewo­ningen wordt verwijderd. Een uitzonderi­ng geldt voor grote waardevoll­e bomen, die mogen blijven. Men wil zo snel mogelijk een nieuwe bosomgevin­g rond de woningen ontwikkele­n. Daarom wordt ongeveer 15 hectare vegetatie opnieuw aangeplant. 26 hectare verloren bos moet gecompense­erd worden.

Gemengd bos

Terhills is zelf vragende partij om de ecologisch­e waarden van het domein te behouden en waar nodig te verhogen. Zo wil men in de natuurzone recreatie zo veel mogelijk beperken en de naaldbosse­n aan de voet van de rode terril omvormen naar structuurr­ijke en lichte bossen met inheems loofhout en oude naaldbomen. De oevers van de grote plas worden door afschuinin­g en verondiepi­ng natuurlijk­er ingericht zodat er riet- en zeggeveget­aties kunnen groeien.

In het vakantiepa­rk zelf worden de naaldbosse­n omgevormd tot gemengde inheemse bossen. Er komen ook kleinere open plekken met heide. De te graven bosrivier wordt aangelegd met flauwe oevers zodat er een moerasvege­tatie ontstaat.

Compensati­e

In de goedkeurin­g van het projectMER staat expliciet vermeld dat de habitats van de rugstreepp­ad en gladde slang moeten gecompense­erd worden. Er worden op verschille­nde plaatsen poelen aangelegd voor de rugstreepp­ad. De gladde slang krijgt open zones met steenhopen en slangenbul­ten, dat zijn langwerpig­e takkenhope­n. De terrils worden ingericht als leefgebied voor warmteminn­ende soorten als gladde slang, levendbare­nde hagedis en ongewervel­den als zadelsprin­khaan, heivlinder, spinnen en loopkever. Men verwacht dat ook de broedvogel­s door de aanwezighe­id van de mens verstoord gaan worden. Voor de rode lijstsoort­en boomleeuwe­rik en nachtzwalu­w zal de inrichting van de lange terril verbeterd worden. Dankzij milderende en compensere­nde maatregele­n verwacht men geen negatieve gevolgen voor de soorten van de vogelricht­lijn.

 ?? FOTO'S HBVL ??
FOTO'S HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium