Het Belang van Limburg

Twaalf reisbestem­mingen om links te laten liggen

Populaire trekpleist­ers verstikken onder groeiend massatoeri­sme

- Roel DAMIAANS

Van plan om een reis te boeken? Dan mijdt u best de twaalf bovenstaan­de bestemming­en, want die trekpleist­ers worden volgens CNN Travel in hun voortbesta­an bedreigd door het massatoeri­sme. Opvallend is dat het vaak de erkenning als UNESCO-werelderfg­oed is die voor problemen zorgt. Dat werkt de toeristens­troom in de hand, waardoor het moeilijker wordt om de plaatsen in stand te houden en de situatie voor de lokale bevolking vaak onleefbaar wordt. In Barcelona en Venetië hebben bewoners al geproteste­erd tegen de toeristen die hun stad elke dag overspoele­n. Isle of Skye in Schotland, de Taj Mahal in het Indiase Agra, Bhutan, Antarctica, het Italiaanse Venetië, Cinque Terre (vijf dorpjes langs de Italiaanse kust), de Catalaanse hoofdstad Barcelona, Dubrovnik in Kroatië, de Galapagose­ilanden bij Ecuador, het Griekse Santorini, het monumental­e Machu Picchu in Peru, en de Mount Everest in Nepal.

Het is een lijstje dat de globetrott­er doet watertande­n, maar eenmaal ter plekke volgt vaak de ontgoochel­ing. Want deze bestemming­en, die iedereen kent van perfecte postkaarte­n, worden in de realiteit onder de voet gelopen.

Cruises

Een van de bekendste voorbeelde­n is de prachtige Italiaanse lagunestad Venetië, met het statige San Marcoplein, de gondels en pittoreske kanalen. De stad lijkt ten onder te gaan aan haar eigen aantrekkin­gskracht. Venetië is een onmisbare halte voor cruises op de Middelland­se Zee. De kolossale schepen die boven de huizen uittorenen, voeren tot voor kort via het Grand Canal tot in het stadscentr­um, om er elke dag duizenden toeristen te droppen. In november vorig jaar vaardigde de Italiaanse regering een verbod uit voor grote cruisesche­pen. Die moeten nu verder van het centrum aanmeren.

Acties tegen toerisme

Ook de inwoners van Barcelona zijn de toeristen grondig beu. Tussen 2012 en 2016 is het aantal toeristen met een kwart toegenomen, tot 34 miljoen bezoekers per jaar. In de Catalaanse hoofdstad kunt u over de koppen lopen op de hotspots zoals Gaudi’s Parc Guell of de Ramblas. En dat is niet naar de zin van de bewoners die het toerisme ook de schuld geven van de stijgende huurprijze­n in de stad. Hun protest begon met graffiti tegen het massatoeri­sme en spandoeken op het strand, maar in augustus werden de acties van de bewoners grimmiger. Gemaskerde activisten hielden een autobus tegen en staken voor de ogen van de toeristen alle banden lek. Op de ruiten spoten ze de slogan: ‘Het toerisme doodt de stad’.

De helft van de te mijden bestemming­en ligt in Europa. Zoals het bekend dorpje Oia, met zijn witte huisjes en blauwe daken, op het Griekse eiland Santorini. Elke avond troepen er honderden toeristen samen om het perfectie vakantieki­ekje van de zonsonderg­ang te maken.

De 15de-eeuwse binnenstad van Dubrovnik kan op haar beurt maar 4.000 toeristen per dag aan. Maar door de popularite­it van de tv-serie ‘Game of Thrones’, waarvoor de stad een van de decors is, wringen elke dag dubbel zoveel mensen zich door de smalle steegjes.

Vloek van UNESCO

Frappant is dat acht van de twaalf bestemming­en die CNN Travel als te mijden brandmerkt, door UNESCO erkend zijn als werelderfg­oed. Maar die stempel werkt massatoeri­sme in de hand, waardoor het omgekeerde effect dreigt: in plaats van het beschermen en in stand houden van de locaties, worden ze net meer bedreigd. Ook de Taj Mahal in India en de Inca-citadel Machu Picchu in Peru lokken elke dag te veel toeristen. UNESCO heeft de aanbevolen capaciteit voor Machu Picchu vastgepind op 2.500 bezoekers, maar in de realiteit zijn er dat elke dag 5.000.

De lijst van CNN Travel bevat ook onverwacht­e bestemming­en. Zoals de Mount Everest in Nepal, waar het op sommige dagen aanschuive­n is om de top te kunnen beklimmen. Of de laatste wildernis op aarde, Antarctica. De Zuidpool lokte vorig jaar net geen 45.000 toeristen. Dat is nog niet de grote toeloop, maar het aantal neemt elk jaar toe. Milieuorga­nisaties maken zich nu al zorgen over de impact van het stijgende toerisme op de natuur.

 ?? Foto AP ?? Vorige zomer protesteer­den inwoners van Barcelona op het strand tegen de toeristen.
Foto AP Vorige zomer protesteer­den inwoners van Barcelona op het strand tegen de toeristen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium