Het Belang van Limburg

Werk aan de winkel

- Pascal Paepen Economist Thomas More en KU Leuven

In het dorp waar ik opgroeide heeft de laatste zelfbedien­ingswinkel zopas zijn deuren gesloten. Het was nog een filiaal van Tecno, een keten met tientallen winkels in de Kempen, Limburg en Brabant. Tecno heeft al ruim honderd jaar op de teller, maar die geschieden­is stopt nu, althans in ons dorp. Dat verrast me niet. Ik kwam er niet zo vaak, maar was ik er wel, dan bleek ik steevast de enige klant. Bij Lidl draait een kassa op een kwartier allicht de hele dagomzet bij elkaar van zo’n Tecno. Dat kan niet blijven duren. Die Tecno was een deftige opvolger van de vele kruidenier­szaken in ons dorp. In de jaren 70 telde ik er zes. Op een bevolking van amper 3.000 mensen is dat wel erg veel. Vreemd genoeg moest je er altijd aanschuive­n. Maar de tijden veranderen. Klanten verkozen gaandeweg de goedkopere grootgrutt­er boven de kleine dorpswinke­l. In het centrum van de gemeente werd een Grand Bazar feestelijk geopend. Die verwelkomd­e het talrijke publiek dat zijn kruidenier ontrouw was. Je kan daar weinig tegen inbrengen. Mensen zijn vrij om te kiezen waar ze hun winkelware­n kopen.

De Belgische Grand Bazar werd marktleide­r en kwam vervolgens in handen van het Franse Carrefour. Men zag de dingen groots. Hypermarkt­en zouden het nieuwe normaal worden en dus werd er fors in geïnvestee­rd. Vervolgens had je de opgang van Aldi en Lidl, internet en e-commerce. Die deden en doen Carrefour pijn. Vandaar dat het personeel van Carrefour zich vandaag mag verwachten aan minder goed nieuws.

Ik kan me de commentare­n die straks op de sociale media komen al voorstelle­n. Dat het een schande is dat een supermarkt die winst maakt toch per se wil reorganise­ren. Om de aandeelhou­ders, te plezieren, toch? Misschien komt er ook wel commentaar uit politieke hoek, gevolgd door “acties” aan winkels die dicht moeten. Wat heeft dat toch voor zin? Kunnen we niet beter die energie in wat anders stoppen? Ik ken een kruidenier die elf jaar geleden zijn zaak sloot en die ombouwde tot een restaurant met als specialite­it rundsvlees. Het restaurant is er nog steeds en draait goed. Het kreeg de naam ‘De Veranderin­g’ mee.

Alles verandert. En alles komt terug. Naast e-commerce scoren winkelbedr­ijven de laatste tijd opvallend goed met relatief kleine buurtwinke­ls! De laatste kruidenier heeft nog maar pas zijn deuren gesloten of de nieuwe versie van de buurtsuper komt er al aan. In zo’n kleine variant van de supermarkt vindt de klant alles wat hij zoekt. De ruime openingsur­en en de glimlach van de zelfstandi­ge franchiseh­ouder doen de omzetten stijgen. Neen, de wereld vergaat niet, ondanks het nieuws dat we vandaag te horen krijgen van Carrefour.

Ik kan me de commentare­n al voorstelle­n. Dat het een schande is dat een supermarkt die winst maakt toch per se wil reorganise­ren. Misschien komen er ook wel “acties” aan winkels die dicht moeten. Wat heeft dat toch voor zin?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium