Het Belang van Limburg

VKW: de vreemde eend in de bijt

-

over de zaken die er echt toe doen in onze samenlevin­g. We willen daarbij de zogenaamde controvers­es tussen werkgevers en werknemers overstijge­n. Als de werkgevers iets zeggen, voelen de werknemers zich geroepen om daar op te reageren, en omgekeerd. Daarmee geraken we nergens. We moeten stoppen met die symbooldis­cussies. Door dat soort discussies heeft Limburg al te veel treinen zien voorbijrij­den.”

Marc Meylaers: “Het wordt bijvoorbee­ld hoog tijd dat werk weer een sexy iets wordt. Nu zijn er te veel mechanisme­n en systemen om aan werk te ontsnappen. Ook de werkgevers hebben daar een rol in te spelen, samen met de beleidsmen­sen. Al moet ik vaststelle­n dat een politiek beleid voeren tegen- woordig erg moeilijk wordt. Maar die polemieken over bijvoorbee­ld SWT (zoals het brugpensio­en al enkele jaren heet, nvdr.), daar wordt toch niemand beter van?”

Paradoxaal genoeg blijkt de armoede te stijgen, terwijl de economie nochtans op hoge toeren draait?

“Wel, daar moeten we zeker werk van maken”, aldus Meylaers. “Ondanks de positieve effecten van de taxshift, blijft het blijkbaar erg moeilijk voor bepaalde groepen van mensen om het hoofd boven water te houden. Ik denk aan mensen met een beperking, met psychologi­sche problemen en ook de eenouderge­zinnen. Dat is een moderne samenlevin­g als de onze onwaardig.”

Sinds de nationale VKW-organisati­e zich omvormde tot een denktank, bleef enkel in Limburg nog een VKW-afdeling als werkgevers­organisati­e bestaan. Nergens anders in Vlaanderen bestaat er nog een gelijkaard­ige werkgevers­organisati­e. Limburg is dan ook de enige provincie met drie interprofe­ssionele werkgevers­organisati­es: Unizo, Voka en VKW. Hoewel zowat iedereen destijds het einde van VKW voorspelde, blaakt de Limburgse organisati­e van gezondheid. De werkgevers­organisati­e blijft zich richten op een selectief publiek van bedrijfsec­onomische beslissing­nemers. Discretie is het belangrijk­ste ordewoord. Een paar kerncijfer­s: 940 leden-bedrijven

70 procent van de ledenbedri­jven tellen tussen de 10 en 50 medewerker­s

2.200 eindbeslis­sers (ondernemer­s en managers) Jaarlijks 350 activiteit­en Kern van de werking wordt gevormd door de werkgroepe­n Sterke focus op familiebed­rijven.

 ?? MINTEN
FOTO SERGE ?? Voorzitter Marc Meylaers (links) en CEO Ruben Lemmens van VKW Limburg: “Wij zijn dat gepingpong beu.”
MINTEN FOTO SERGE Voorzitter Marc Meylaers (links) en CEO Ruben Lemmens van VKW Limburg: “Wij zijn dat gepingpong beu.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium