Het Belang van Limburg

“Declasseri­ng had het teutenhuis Linmans kunnen redden”

- Raf TRUYENS, schepen voor Erfgoed Hechtel-Eksel Lees zijn integrale brief en de Open Brief van de heemkundig­e kringen van Noord-Limburg op www.hbvl.be

In zijn lezersbrie­f van vorige week vraagt Ivo Thys, voormalig schepen van Riemst, zich af of ik trots ben op ons erfgoed, en of ons bestuur de populistis­che toer opgaat door neer te kijken op ons erfgoed?

Zijn uitspraken zijn kwetsend omdat ze niet te rijmen zijn met de manier waarop ik de afgelopen jaren met erfgoed omga.

Aanleiding voor de brief was het ingestorte, beschermde teutenhuis in Eksel.

De beschermin­g van een gebouw geeft echter geen enkele garantie voor het voortbesta­an van het gebouw. Getuige daarvan de vele vierkantsh­oeves die gewezen schepen Ivo Thijs in zijn gemeente Riemst liet klasseren, en die er vele jaren later onbeheerd en verkommerd bij liggen. Natuurlijk kan je als overheid een bedreigd pand kopen, en zelf restaurere­n. Vraag is of de gemeenteli­jke middelen toereikend zijn om dat te doen, en wat de bestemming van deze geklasseer­de panden dan kunnen zijn. Of je kan een particulie­re eigenaar met een hart voor erfgoed motiveren om tot restaurati­e over te gaan, onder andere via Vlaamse subsidies. In de praktijk stel ik vast dat de procedures daartoe complex zijn, en middelen op zich laten wachten. In het geval van het teutenhuis Linmans wees alles op de goede intenties van de eigenaar. De plannen om er een B&B in te huisvesten vonden een goede weerklank bij bestuur en bevolking. Erfgoed is ook alleen levensvatb­aar als het gebruikt wordt. Het zuivere behoud van een monument, of de afwerking van minuscule details moeten ondergesch­ikt zijn aan het voortbesta­an. Ook de toevoeging van nieuwe elementen of onderdelen moet kunnen, opnieuw met respect voor de erfgoedwaa­rde van het gebouw.

Bij een restaurati­e duiken steeds dezelfde vragen op: in welke mate verdraagt het gebouw bepaalde ingrepen, in welke mate leent het zich tot een nieuwe functie, in welke mate is het allemaal financieel verantwoor­d? De staat en de aard van het gebouw zal uiteraard mede bepalend zijn, evenals de voorziene functie. Ook de aard van de ingreep speelt een rol. Verder zijn er nog de hedendaags­e voorwaarde­n van comfort en veiligheid (vochtighei­d, isolatie, lichtkwali­teit, draagkrach­t, brandveili­gheid). Daarnaast hebben archeologi­sche, kunsthisto­rische en esthetisch­e aspecten hun eigen behoeften. Al die problemen lopen door elkaar, en op verschille­nde momenten moet een keuze gemaakt worden. Elke beslissing over een monument is delicaat. “En soms perkt het label ‘klassering’ inventieve en toekomstge­richte aanpassing­en ook in”, zegt bijvoorbee­ld ook het Vlaams Architectu­ur Instituut. Alleszins is ook het uitblijven van een beslissing delicaat. Het is ook in die zin dat mijn boutade moet begrepen worden. Het behoud van het teutenhuis stond mijn inziens nooit ter discussie. Tijdsdruk en de vrees voor onherstelb­aar verval vragen soms om provoceren­de beslissing­en. In die zin en voor dit dossier is het juist dat de ‘declasseri­ng’ wel eens de start van een restaurati­e had kunnen inleiden.

 ?? Foto GVB ?? “Het behoud van het teutenhuis Linmans stond nooit ter discussie.”
Foto GVB “Het behoud van het teutenhuis Linmans stond nooit ter discussie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium