Het Belang van Limburg

“Grensovers­chrijdend gedrag en machtsmisb­ruik”

Stad wil dat bestuur opstapt uit speelplein­werking Wigwam

- Chris NELIS

De stad Genk wil dat het huidige bestuur van speelplein­werking Wigwam opstapt. De werkingsmi­ddelen zijn inmiddels bevroren en ook de infrastruc­tuur staat niet meer ter beschikkin­g van de vzw zolang er geen nieuw bestuur is. Aanleiding zijn signalen die de stad binnenkree­g over grensovers­chrijdend gedrag, machtsmisb­ruik en manipulati­e van monitoren. Ondervoorz­itster Marijke Demesmaeke­r ontkent en zegt dat er buiten proportie wordt gereageerd. De vzw Wigwam organiseer­t tijdens schoolvaka­nties in de wijk Bret activiteit­en voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar. Vorig jaar nog werd een begeleidin­gstraject uitgewerkt dat de speelplein­werking beter moest verankeren in de wijk en de pedagogisc­he kwaliteite­n van de monitoren moest versterken. “Tijdens het concretise­ren van dit traject kregen we via het Centrum voor Maatschapp­elijke Gelijkheid en Jeugdwelzi­jn (CMGJ) verontrust­ende signalen binnen over grensovers­chrijdend gedrag”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V).

Kwetsbare situatie

“Onze stedelijke jeugddiens­t is daarop in gesprek gegaan met enkele monitoren”, vervolgt Dries. “Die bevestigde­n dat er ook spravoorzi­tter ke is van mogelijk machtsmisb­ruik en manipulati­e door de leiding van de vzw ten opzichte van de monitoren. Sommige monitoren zijn minderjari­g en bevinden zich in een kwetsbare maatschapp­elijke situatie. Op basis van het verslag van het CMGJ en de eerder gevoerde gesprekken hebben we beslist om alles te melden aan de lokale politie.”

Vertrouwen­sbreuk

Die startte een onderzoek en verhoorde de betrokkene­n. Het resultaat daarvan ging naar het parket, maar dat seponeerde de zaak omdat er geen strafrecht­elijke feiten gepleegd waren. “Ondanks die seponering is er nu een vertrouwen­sbreuk”, gaat schepen van Jeugd Anniek Nagels (CD&V) verder. “We waren echt

Marijke DEMESMAEKE­R Ondervoorz­itster VZW Wigwam geschrokke­n van wat we te horen kregen. We gaan niet in op details, maar we tillen er wel zeer zwaar aan. We kunnen ons niet langer engageren om de huidige werking te ondersteun­en.”

Buiten proportie

Daarom heeft de stad nu stappen ondernomen. “We hebben aan de vzw gevraagd om een volledig nieuw bestuur aan te stellen. Ze moeten ook een plan van aanpak voorleggen om een doorstart mogelijk te maken”, aldus burgemeest­er Dries. “De subsidies voor 2017 voor Wigwam zijn bevroren. Onze jeugddiens­t zal samen met de Vlaamse Dienst van Speelplein­werking (VDS) de zowat 25 monitoren ondersteun­en en bijstaan.”

Marijke

Demesmaeke­r,

onder- van vzw Wigwam, ontkent de beschuldig­ingen van grensovers­chrijdend gedrag en machtsmisb­ruik. “Zo worden we onder meer beschuldig­d van het schenken van alcohol aan minderjari­gen”, zegt de vrouw. “Dat is geenszins gebeurd. Er stond bij momenten wel een tent waar alcoholisc­he drank geserveerd werd, maar dan alleen aan volwassene­n. Er was ook sprake van slagen en verwonding­en. Dat slaat dan op monitoren die een spelletje hadden uitgevonde­n om elkaar hard op de billen te slaan. De klachten zijn niet voor niets geseponeer­d. Ik begrijp de hele heisa niet. We hebben nooit iemand misbruikt of gemanipule­erd. De reacties zijn buiten proportie.” Inmiddels is ook een petitie opgestart

Ik begrijp de hele heisa niet. We hebben nooit iemand misbruikt of gemanipule­erd. De klachten zijn toch niet voor niets geseponeer­d? Ondanks de seponering van de zaak is er nu een vertrouwen­sbreuk. We gaan niet in op details, waar we zijn wel geschrokke­n van wat we te horen kregen

Anniek NAGELS Schepen van Jeugd om Marijke Demesmaeke­r en voorzitter Kenny Olaerts in de vzw te houden. De reacties op de sociale media daarover zijn uiteenlope­nd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium