Het Belang van Limburg

(Her)beleef de Australisc­he droom van Elise

Sportief en financieel gouden zaak

- Van onze verslaggev­er Serge FAYAT in Melbourne

U weet intussen of Elise Mertens afgelopen nacht voor een nieuwe stunt heeft gezorgd in haar halve finale tegen Caroline Wozniacki. Maar wat er ook van zij, Dominique Monami waardeert - als Belg, als tenniskenn­er maar vooral als Fed Cup-kapitein - de prestaties van de Hamontse in Melbourne. “Vergeleken met een jaar geleden heeft ze ongelofeli­jk veel vooruitgan­g geboekt. Ooit zal ze in de top tien staan.” Dan keer je voor het eerst in achttien jaar nog eens terug naar Melbourne, de plek van je grote doorbraak, en krijg je er het wonderlijk­e parcours van Elise Mertens als buitengewo­ne bonus bovenop. Dominique Monami: “Ik vermoedde dat Elise hier iets kon forceren, omdat ze met haar titel in Hobart veel vertrouwen had opgebouwd. Ze was op een zeer solide manier aan het seizoen begonnen. Maar dit? Neen, dit is een zeer aangename verrassing.”

Waarmee heeft ze het meest indruk gemaakt?

“Ik wist al dat ze goed kan verdedigen, maar ze heeft vooral vorderinge­n gemaakt in het offensieve compartime­nt. Ze zet veel druk op de tweede service van haar tegenstree­fster. Dat heb je bijvoorbee­ld tegen Svitolina, nochtans nummer 4 van de wereld, kunnen merken. Ze beschikt over een sterke eerste service, die haar al veel punten heeft opgeleverd. Conditione­el presteert ze sterk. Anders zou ze de hittegolf van vorige week niet doorstaan hebben.”

Mentaal staat ze ook stevig, niet?

“Inderdaad. Al op jonge leeftijd beschikt ze over een heel goede mentalitei­t. Ik hoorde van haar mama dat Elise een prematuurt­je is en dus verrast het me niet dat ze een vechter is. Ze werkt hard en is goed opgevoed, met sterke normen en waarden. Ze zal niet snel een dikke nek krijgen. Heel belangrijk, hoor. Wie haar tegenstand­ster onderschat, krijgt het vaak moeilijk.”

Dat ze met een jonge, onervaren coach reist, is geen belemmerin­g?

“Ik denk het niet. Robbe kent haar zeer goed. Met een coach moet het ook emotioneel klikken. Hij is veeleisend en perfection­istisch, maar Elise heeft dat nodig. Kijk eens hoe mooi ze samen groeien en leren. Tegelijker­tijd blijft het delicaat als je coach ook je vriend is. Ik kan erover meespreken . Op een bepaald moment kan je ruzie krijgen over het tennis, of over iets in het dagelijkse leven, en dat kan de sport of de relatie verstoren.”

Zo’n sterke seizoensta­rt moet vertrouwen geven voor de rest van het jaar.

“Absoluut. Elise speelt vrijuit en zonder complexen, zelfs tegen de besten. Vergeleken met een jaar geleden is ze ongelofeli­jk verbeterd. Die top 20-plaats is verre van een eindpunt. Ze kan al heel veel speelsters aan, maar ze mist nog een echt wapen waarmee ze het verschil kan maken. Ook haar forehand moet nog sterker worden. Je ziet wel dat ze ermee probeert te versnellen, maar het voelt nog niet natuurlijk aan. Met haar Dominique MONAMI

Fed Cup-kapitein backhand zit het wel goed. Daarmee lijkt ze een muur. Niet vergeten dat ze pas 22 is. Dus ja, die top 10 is zeker haalbaar.”

Elise Mertens is sowieso een zegen voor het Belgische tennis?

“Inderdaad. Samen met de Australisc­he Barty heeft ze de meeste vooruitgan­g geboekt, al beschikt Alison Van Uytvanck ook over een groot potentieel. Van alle Belgische speelsters, Kim en Justine uitgezonde­rd natuurlijk, heeft zij het meeste talent. Maar het hoofd volgt nog niet altijd. Dus ja, het Belgische vrouwenten­nis zit goed. Mogen we even chauvinist­isch zijn? Dat kleine België brengt toch steeds weer topspelers voort.” Dankzij haar uitstekend­e prestaties in Melbourne is Elise Mertens al zeker dat ze volgende week de top 20 van de WTA-ranking binnenslui­pt. Als de Hamontse afgelopen nacht opnieuw heeft gestunt tegen Caroline Wozniacki, stijgt ze zelfs naar de veertiende plek. Tornooiwin­st zou haar in een klap naar de top tien van de wereld katapulter­en. Niet alleen sportief, ook financieel doet Mertens gouden zaken in Australië. Als halvefinal­iste is ze al zeker van ruim 570.000 euro prijzengel­d. Een finaleplaa­ts zou dat bedrag meer dan verdubbele­n tot ruim 1,3 miljoen euro. Op de winnares ligt een cheque van meer dan 2,6 miljoen euro te wachten. Daar komt voor Mertens nog 12.000 euro bij na de uitschakel­ing in de eerste ronde van het dubbelspel. Al zal ze die som moeten delen met haar Nederlands­e partner Demi Schuurs.

De top 10 is voor Elise zeker haalbaar. Ze kan al heel veel speelsters aan, maar ze mist nog een echt wapen waarmee ze het verschil kan maken

Op tv

Eén zendt de halve finale van Elise Mertens vanochtend om 8 uur uit in uitgesteld relais. Een eventuele finale vindt zaterdagvo­ormiddag om 09.30 uur Belgische tijd plaats. Als ze de eindstrijd bereikt, zendt Eén die wel live uit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium