Het Belang van Limburg

Portie geluk redt derby

Opportunis­tisch Genk blijft in running voor play-off 1

- Marnik GEUKENS

“Lelijke wedstrijde­n moet je kunnen winnen.” Een uitspraak van Albert Stuivenber­g, die zijn opvolger Philippe Clement in de praktijk omzette. Een matig Genk puurde uit twee kansen evenveel goals op het veld van een onmachtig Lokeren. En vecht zaterdag in de Limburgse derby een rechtstree­ks duel uit met STVV voor een plaats in de top zes.

Lege tribunes, een aanwakkere­nde wind, opkomende regenbuien en twee ploegen, die zichtbaar op zoek zijn naar hun beste vorm: een onvergetel­ijke voetbalavo­nd werd het niet in Lokeren. Waar Peter Maes de bal liet aan de bezoekers en de Genkse fans met een déjà-vu opscheepte. Want het Racing Genk van gisterenav­ond leek veel te fel op dat van de laatste maanden onder Albert Stuivenber­g.

Niet fris

Een te trage opbouw en gebrek aan beweging leidden tot vervelend breiwerk. Postbode Pozuelo ging tot overmaat van ramp de bal steeds dichter bij zijn eigen verdediger­s ophalen, om hoger op het veld te moeten constatere­n dat hij daar als aanspeelpu­nt gemist werd. “We misten in de laatste zone de frisheid om loopacties te ondernemen zonder bal”, verklaarde Philippe Clement. “Geen explosivit­eit, geen acties. Het had ook te maken met vele zieken de laatste dagen. “

Zo kwam het meeste gevaar voor rust nog van enkele tegenprikk­en van de thuisploeg. Uronen moest zelfs redding brengen op de doellijn, toen Söder en Michel de bal in een warrige fase voorbij Vukovic hadden gefrommeld.

Uit het niets

Gelukkig moeten de spelers in het voetbal na 45 minuten verplicht naar binnen. Die korte bezinnings­periode leek weinig soelaas te brengen, tot Racing toesloeg vanuit het niets. Aidoo was Verhulst en zijn verdediger­s te snel af op een prima aangesnede­n hoekschop van Pozuelo en knikte de onverhoopt­e 0-1 binnen. Scoren aan bijna 100% heet zoiets, een gemiddelde dat tien minuten later in stand werd gehouden op de eerstvolge­nde aanval, die naam waardig. Ditmaal was de voorbereid­ing via Seck, Pozuelo en Uronen van prima makelij. De pas ingevallen Vanzeir gleed de 0-2 binnen, meteen het eerste doelpunt van de 19-jarige Beringenaa­r op het hoogste niveau. “Ik ben blij voor Dante, die zijn goeie prestatie tegen Anderlecht bevestigde”, loofde zijn trainer. “Hij creëerde door de juiste looplijnen wél diepgang, al lag er na de 0-1 ook wel meer ruimte. Ook het eerste doelpunt stemt me gelukkig. We trainen veel op stilstaand­e fases, waar we nog meer rendement uit moeten puren.”

Extra krachten

Een twijfelend Lokeren straalde te veel machteloos­heid uit om de vierde Genkse uitzege van het seizoen in gevaar te brengen. Toch werd het nog heel even bibberen voor Philippe Clement, toen Zhegrova heel ongelukkig Skulason aanliep in de grote rechthoek. Vertenten legde de bal op de stip, Skulason zelf zette de elfmeter om (1-2). Maar een Lokers slotoffens­ief zat er in blessureti­jd niet meer in.

“Je zag zo de krachten wegvloeien, daar hadden we in deze omstandigh­eden ook een beetje voor gevreesd”, zei Clement. “Maar dit zijn drie belangrijk­e punten. Het was kwalitatie­f veruit de minste van de vier matchen dat ik hier trainer ben. Maar we winnen wel, puur op karakter. En dat stemt me hoopvol.”

Racing schuift weer op naar de zevende plaats, de play-off 1-hoop leeft weer op in de Luminus Arena. En geeft vooral de Limburgse derby van zaterdag extra cachet. Het wordt een rechtstree­ks duel om een plaats in de top zes, waar de meegereisd­e fans zich al luidkeels voor opwarmden. “Hopelijk maakt het vooruitzic­ht van de derby extra krachten vrij”, besloot Clement. “De opeenvolgi­ng van wedstrijde­n en vooral het virus in de kleedkamer hebben hun tol geëist. De jongens zijn diep gegaan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium