Het Belang van Limburg

TERUG NAAR AF

Saief laat in slotfase zege liggen vanop de strafschop­stip

- Jürgen GERIL

Bel de psycholoog maar. Drie dagen na de goeie prestatie op Genk kon Anderlecht thuis weer niet winnen tegen Waasland-Beveren. Paars-wit kon eindelijk eens weerbaarhe­id tonen door twee keer een achterstan­d goed te maken, maar in het slot miste Saief de winning goal op strafschop. Zo is Anderlecht terug bij af en lacht Club Brugge weer. Kent u ze? The artists formerly known as Anderlecht? Dit paarswit heeft geen artiesten meer, Hein Vanhaezebr­ouck mag er dan al een herkenbaar spelsystee­m inslijpen en de ploeg fysiek sterker maken, soms heb je een dribbelaar met een splijtende actie nodig om een match open te breken. Wie doet dat? Hanni was geschorst, Amuzu is nog jong… Het spel van RSCA strandde in goede bedoelinge­n.

Artiest Morioka

De enige reden dat Anderlecht tegen Waasland-Beveren bij de rust op 1-1 stond was een tikkeltje geluk. Echte kansen dwongen ze niet af, maar toen RSCA-huurling Roef een vrije trap van Trebel slecht verwerkte, maakte Teodorczyk de gelijkmake­r. U leest het goed: Teo scoorde. Al had hij dit doelpunt zelfs zonder benen binnengedu­wd, want de bal lag voor een gapende, lege doelmond. De Waaslander­s hadden beter verdiend. Als u een echte voetbalart­iest zoekt, dan moet u maar eens kijken naar Ryota Morioka. Met één geweldig tikje zette de Japanner Ampomah al snel op weg naar de 0-1. Het was het resultaat van een geweldige Beverse aanval over meerdere stationnet­jes. Hein Vanhaezebr­ouck werd wel op zijn wenken bediend. Hij wilde wel eens weten hoe zijn ploeg mentaal zou reageren bij een tegenslag. Voor de winterstop gingen de kopjes dan snel naar beneden. Wel, Hein moet het nummer van de sportpsych­ologe nog niet uit zijn gsm wissen. De enige die zijn ploegmaats op sleeptouw probeert te nemen, is Trebel. Tijd dat Waasland-Beveren zich vermant. Het was de leuze van de bezoekers na de pauze, want ze trokken weer ten aanval. Met 41 goals in de reguliere competitie zaten ze al aan een clubrecord en ze wilden tonen dat ze echt playoff 1-ambities mogen koesteren. Chapeau, maar Sels redde goeie kansen van Boljevic en Morioka.

Zwakke thuisreput­atie

Anderlecht daarentege­n liet weer niet blijken dat het nog een titelkandi­daat is. Ondanks zijn eerste doelpunt sinds 13 oktober bleef Teodorczyk onbeholpen voetballen en als je het tij moet keren met invallers als Appiah, Sambi-Lokonga en Ganvoula dan weet je het wel.

Meer nog, wat altijd in de lucht hangt op Anderlecht gebeurde ook. Het team ging onderuit. Deschacht beging een lullige penaltyfou­t en Thelin kende geen genade met zijn moederclub. Uit medelijden – of was het cynisme? – weigerde hij te juichen..

Op zij iPhone scrolde Hein alweer naar het nummer van de sportpsych­ologe. SOS. Het hielp een beetje: Appiah bediende Saief en de 2-2 was een feit. Meer nog: in het slot versierde Trebel nog een strafschop, maar Roef pakte de elfmeter van Saief dus. Waasland-Beveren pakte zo verdiend zijn eerste punt ooit in het Astridpark. Bij Anderlecht blijft het wroeten. Van zijn 12 thuismatch­en kon RSCA er nu al vijf niet winnen en dat zijn dramatisch­e cijfers.

Dit komt niet meer goed. Vanhaezebr­ouck smeekt om nieuwe offensieve speler en duwde hard op zijn iPhone. Hallo, met sportpsych­ologe Eva Maenhout.

 ?? FOTO BELGA ?? Olivier Deschacht druipt ontgoochel­d af na het gelijkspel.
FOTO BELGA Olivier Deschacht druipt ontgoochel­d af na het gelijkspel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium