Het Belang van Limburg

“Mentale pauze is belangrijk”

Bondscoach Roberto Martinez weet hoe hij zijn goudhaantj­es na slopend seizoen moet klaarstome­n voor WK

- Gert GYSEN

In Lausanne vond de loting voor de Nations League plaats, maar Roberto Martinez sprak in het SwissTech Convention Center amper over die nieuwe competitie. De komende maanden staat alles in het teken van het wereldkamp­ioenschap. Een dikke vier maanden lang moet de bondscoach vooral hopen dat iedereen fit blijft.

De Nations League wordt in het najaar gespeeld. Zal dat nog zijn met Roberto Martinez als bondscoach van België?

“Kijk, mijn situatie is duidelijk. We zijn nu bezig met de voorbereid­ing van het WK. Na dat tornooi zal ik met de bond beslissen wat het beste is voor het Belgisch voetbal. Ik geniet van mijn werk in België, maar je weet nooit wat er nog gebeurt.”

Hoe ziet de voorbereid­ing op dat WK eruit?

“Vanaf mei verzamelen we in Tubeke om ons voor te bereiden zonder te reizen (er komt geen buitenland­se stage, nvdr.). In de komende dagen leggen we de ploegen waartegen we oefenen vast.”

Portugal is wellicht één van de tegenstand­ers?

“Portugal is als Europees kampioen een zeer interessan­te tegenstand­er. Het zou een fantastisc­he opportunit­eit zijn om tegen hen te oefenen. Verder wil ik een Afrikaanse tegenstand­er - omdat we in de groepsfase tegen Tunesië spelen - en eentje uit de CONCACAF-zone (Noord- en MiddenAmer­ika, nvdr.) ter voorbereid­ing op het duel met Panama.”

Is het voor u de komende vier maanden vooral bidden dat uw spelers fit blijven?

“Pwoeh, neen. Dat is een negatieve benadering. Ik zal vooral bidden dat onze spelers grote prestaties leveren.”

Maar als Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne van het veld worden gedragen, dan bent u toch ongerust?

“Als een speler een blessure oploopt, maak ik me altijd zorgen over het effect dat het kan hebben op de WK-campagne. Toen Lukaku (tegen Southampto­n, nvdr.) neerging, was dat een schok, een moment waarop ik me veel zorgen maakte. Niet voor het WK, maar voor de gezondheid van de speler. Kijk, er breekt nu een periode aan waarin elke fan ongerust zal worden bij de kleinste blessure van één van de spelers. Maar wij kunnen alleen maar hopen dat iedereen fit blijft en mooie dingen laat zien bij zijn club.”

Houdt u de adem in bij de tackles die Eden Hazard en Kevin De Bruyne elke week te verduren krijgen?

“Dat is niet leuk om te zien, maar ik wil niet negatief zijn. Als je denkt dat je iets slecht gaat overkomen, zal dat ook gebeuren.”

Kunnen De Bruyne en Hazard het hoge niveau dat ze halen, aanhouden tot de zomer?

“We moeten hen op de juiste manier voorbereid­en. Een mentale pauze is belangrijk. We zullen op fysiek vlak elke speler individuee­l moeten benaderen.”

En wat moeten we denken van het blessurele­ed bij Vincent Kompany? Begrijpt u dat er een discussie op gang komt over het feit dat hij al dan niet mee moet naar het WK?

“Ik begrijp de discussie. Die discussie moet er zijn over elke speler die niet aan spelen toekomt bij zijn club. We moeten een gebalancee­rde groep spelers meenemen. Er zullen veel antwoorden komen tijdens de rest van de competitie.”

Een andere verdediger waar we voorzichti­g mee moeten zijn, is Thomas Vermaelen. Hij speelde op korte tijd veel wedstrijde­n voor Barcelona, maar staat nu twee weken aan de kant. Moet u hopen dat hij niet té veel speelt bij Barça?

“Maar neen. Zijn blessure is enkel te wijten aan vermoeidhe­id. Ik vind net dat hij fysiek sterker oogt. Na die reeks opeenvolge­nde wedstrijde­n is Thomas op een nieuw niveau gekomen. Daar gaan wij van profiteren. Voor een buitenland­se speler is het niet makkelijk om bij Barça te spelen. Mensen oordelen daar zeer snel, waardoor Thomas zich eerst moest bewijzen. Maar als je nu praat met mensen bij Barcelona, dan is iedereen vol lof over hem. Dat zegt iets over de mentale sterkte van Thomas.”

Kijkt u door al die blessures in de verdedigin­g naar andere jongens? Zoals Björn Engels of Brandon Mechele.

“We volgen hen. Mechele vertegenwo­ordigt de spirit van Club Brugge. Vorig seizoen was het Anderlecht dat de wet dicteerde. Toen manifestee­rden Dendoncker en Tielemans zich ook bij de nationale ploeg. Nu leidt Brugge de dans en dan kijk je automatisc­h naar hun spelers. Niet alleen naar Mechele, maar ook naar jonge talenten als Dion Cools. Er zijn zeker spelers van Club die het potentieel hebben om in de selectie te geraken.”

Tot slot de zaak-Nainggolan. Wat vindt u van zijn uitspattin­gen op oudejaarsn­acht?

(zeer kort) “Dat is een probleem van de club. Er is niets om commentaar op te geven.”

Dus u roept hem volgende keer weer op?

(nog korter) “Dat zullen we wel zien.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium