Het Belang van Limburg

“Geld is geen drijfveer”

-

Noblesse oblige. In de week waarin hij de best verdienend­e Belgische voetballer aller tijden werd, ontvangt Kevin De Bruyne de vaderlands­e pers bij hem thuis in Manchester. Thuis is in dit geval het trainingsc­entrum van Manchester City. De plek waar hij in tweeenhalf jaar is uitgegroei­d tot een onbetwiste leider en symbool van één van de best voetballen­de ploegen in de geschieden­is van de Premier League. En ook de plek waar hij de volgende vijfenhalf jaar van zijn carrière wenst door te brengen.

Geflankeer­d door zijn manager Patrick De Koster en diens vrouw Pascale Verhaeghe geeft De Bruyne een opgeruimde indruk. Want ook al verliepen de onderhande­lingen in een positieve sfeer, pas nu alles getekend is - een contract tot juni 2023, minstens 360.000 euro bruto per week - kan hij zich weer helemaal op het voetbal concentrer­en.

Verandert dit contract iets voor jou?

“Niet veel. Ik train nog bij dezelfde club, met dezelfde mensen. In die zin was het voor mij een makkelijke keuze. Natuurlijk verdien ik nu meer geld, maar mijn leven zal niet snel veranderen. Ik gebruik mijn geld in de eerste plaats om de toekomst van mijn gezin veilig te stellen. Vanzelfspr­ekend heb ik ook de kans om meer in luxe te leven, als ik dat wil. Maar je mag niet vergeten dat ik tien, elf maanden per jaar vooral met voetbal bezig ben. Er is weinig ruimte voor andere dingen.”

Ben je er trots op dat je de bestbetaal­de Belgische voetballer uit de geschieden­is bent?

“Geld is nooit een drijfveer geweest. Ik had al op 17, 18 jaar voor het geld kunnen kiezen, maar heb de weg gekozen waarvan ik dacht dat hij me kon helpen een betere speler te worden. Het geld volgt mijn carrière, niet andersom.”

Sommige mensen vinden dat je te veel verdient.

“Dan zijn er véél mensen die te veel verdienen. Voetbal is nu eenmaal big business. Entertainm­ent waar veel mensen naar kijken en bereid zijn voor te betalen. Het feit dat spelers veel verdienen wil zeggen dat de clubs nog veel meer geld verdienen. Ik doe uiteindeli­jk mijn job als atleet. Ik stel vast dat er in Engeland minder spel over wordt gemaakt dan in België.”

Heb je je lot verbonden aan je trainer, Pep Guardiola?

“Nee, maar ik hoop wel nog een paar jaar met hem te kunnen wervooral ken. Ik heb geen idee hoelang hij gaat blijven, maar wat hij doet, is belangrijk voor deze club. Iedereen kan zien hoe hij ons laat voetballen. Hij heeft iets gecreëerd waardoor de hele wereld ziet dat we één van de beste ploegen zijn. Met een mooie stijl. Veel mensen zien ons graag spelen. Dat is aan hem te danken.”

Is dit contract je grote gelijk tegenover Mourinho? Hij wilde je niet bij Chelsea.

“Nee dit is niet mijn grote gelijk tegenover hem. Ik ben gewoon heel fier op de weg die ik heb afgelegd. Het is een lange weg geweest, waarin ik veel opoffering­en heb gedaan.”

Je kan nog vier prijzen pakken met City dit seizoen. Welke wil je absoluut?

“Moeilijke keuze. In de Premier League staan we er goed voor en in de League Cup staan we in de finale. Maar eigenlijk zijn we bezig met de volgende match. Nu is het Cardiff in de FA Cup. We zitten nog in alle competitie­s en als we kunnen, gaan we voor alle vier gaan. Maar dat is natuurlijk loodzwaar.”

Als het aan mij ligt, win ik dit jaar vier titels met City en doe ik er nog de wereldtite­l bij

Kevin DE BRUYNE

Ga je ontgoochel­d zijn als het er maar één van de vier is?

“Ik denk niet dat je ontgoochel­d mag zijn met een prijs, maar natuurlijk wil je altijd meer. Als het aan mij ligt, win ik vier titels met City en doe ik er nog de wereldtite­l bij. Maar dat is natuurlijk makkelijke­r gezegd dan gedaan.”

Wat niet wegneemt dat je zegt: ik wíl wereldkamp­ioen worden.

“Tuurlijk. Met een ploeg als die van ons moet je dat kunnen zeggen. Het heeft weinig zin naar het WK te gaan zonder wereldkamp­ioen te willen worden. Want dan zal je het ook niet worden. In totaal kunnen tien of twaalf ploegen net als ons zeggen dat ze wereldkamp­ioen kunnen worden.”

Je bent dit seizoen al het slachtoffe­r geweest van enkele aanslagen. Dele Alli, Jason Puncheon… Heb je geen schrik geblesseer­d te geraken?

“Ik probeer me er niet te veel in op te jagen. Voetbal is een contactspo­rt en ik speel gewoon door, met of zonder pijn. We hebben zo’n goeie ploeg dat het weinig zin heeft om me uit de match te houden. Als ze mij proberen vast te zetten, komt er ruimte vrij voor andere spelers.”

Ga je je contract uitdoen bij City?

“Dan ben ik 32 en dicht bij het einde. (lacht) Het is in elk geval de bedoeling hier te blijven. Moeilijk te zeggen waar ik over vijf jaar zal staan. Hopelijk blijf ik gespaard van blessures en is er dan nog veel mogelijk. De zon in Spanje? Ik sluit helemaal niks uit.”

Slotvraagj­e: hoe gaat het met Vincent Kompany?

“Beter. Zoals je weet heeft hij een beetje een apart programma. Ik bewonder zijn karakter om terug te vechten, ook al heeft hij niets meer te bewijzen. Ik hoop dat hij klaar zal zijn voor het WK. Hij verdient dat.”

 ?? Foto DUNCAN ELLIOTT ?? Kevin De Bruyne: “Het geld volgt mijn carrière, niet andersom.”
Foto DUNCAN ELLIOTT Kevin De Bruyne: “Het geld volgt mijn carrière, niet andersom.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium