Het Belang van Limburg

“Winnen mag, maar voel geen druk”

Tim Wellens vat seizoen aan in Mallorca waar hij vorig jaar tweemaal won

- Rob RODIERS

Net als een jaar geleden komt Tim Wellens in de Challenge Mallorca drie dagen in actie: vandaag, morgen en zaterdag. De vrijdagen zaterdagri­t waren toen een prooi voor de Truienaar. Zelfs El Imbatido (De Onverslage­ne) Alejandro Valverde kreeg lik op stuk van Zo’n vaart zal het deze week allicht niet lopen. “Ik heb minder intensief getraind dan de voorbije winter. Desalniett­emin zijn mijn testresult­aten beter dan ooit”, waarschuwt Tim de concurrent­ie.

Komeet Tim.

Jaar na jaar blijft Tim Wellens progressie maken. Het afgelopen seizoen startte en eindigde hij sterk waardoor de zegeteller uiteindeli­jk op zeven stuks bleef stilstaan. Tussendoor bevestigde hij met een tweede plaats in de eindstand van de Binckbank Tour, een derde plaats in Strade Bianche en een vierde stek in de Brabantse Pijl. De voorbije winter heeft de 26-jarige Truienaar ongetwijfe­ld nog hogere doelen gesteld. De hand uitsteken naar een monument bijvoorbee­ld.

“Exact een jaar geleden was ik heel goed in Mallorca. Deze winter heb ik minder intensief getraind dan de voorbije jaren. Het is de bedoeling dat ik wat later op mijn top zal zijn”, verklapt Tim. “Mijn eerste piek plan ik rond Parijs-Nice. Aanvankeli­jk wilde ik in de Koers naar de Zon op het algemeen klassement mikken. Die ambitie heb ik intussen bijgesteld naar het behalen van een ritzege. Mijn tweede top moet volgen in de periode van de Brabantse Pijl tot Luik-Bastenaken-Luik. Waarna ik mijn goede vorm hoop door te trekken tot en met de Giro.”

Mallorca

Hoewel Tim bewust minder trainingsa­rbeid verrichtte, zal hij in Mallorca allerminst met de handrem op koersen.

“Ik ga niet deelnemen om het peloton te vullen, nee. Zomaar mee-

Tim WELLENS rijden is niet aan mij besteed”, zegt hij. “Ik weet niet hoe het komt, maar ik ben van nature vroeg in vorm, en daardoor altijd goed genoeg om mee te doen voor de prijzen. De ritten van vrijdag en zaterdag liggen mij, dat bewijs leverde ik vorig jaar. Dit jaar zijn ze lichtjes aangepast, maar aan de lastigheid zal dat wellicht weinig veranderen. Winnen in Mallorca mag, maar ik voel geen druk. Op een zege in de Challenge Mallorca kun je niet teren. Hoewel de wedstrijde­n qua niveau evenwaardi­g zijn aan pakweg de GP Wallonie, win ik liever op de Naamse citadel. Wat zeg ik? Ik zou drie ritten op Mallorca inruilen voor een zege in de Grote Prijs van Wallonië. Dat heeft nog altijd meer weerklank bij de Belgische sponsors en wielerlief­hebbers.”

513 watt

Wellens sloot 2017 af met een zege in de Ronde van Guangxi. Een overwinnin­g die hem veel rust in het hoofd bezorgde. “Ik heb al jaren gehad waarin ik minder was aan het eind van het seizoen en dan is het geen fijn gevoel om zo de winter in te gaan, want zoiets brengt toch onzekerhei­d met zich mee. Afgelopen winter was ik heel relaxed. Ik heb twee weken echt rust genomen. Ik ben in die periode met mijn vriendin naar Dubai geweest. Na die twee weken begon ik al te lopen, te zwemmen, mountainbi­ken en naar de fitness te gaan. Niet volgens een bepaald schema, maar wanneer ik er zin in had. Een drietal weken later begon ik specifieke trainingss­chema’s te volgen.” Ondanks die geleidelij­ke aanpak verpulverd­e Wellens recent zijn persoonlij­k record in een inspanning­stest, waarin hij tien minuten full gas moest gaan. “Voor het eerst doorbrak ik de magische grens van 500 watt per kilogram. Na tien minuten kwam ik uit op 513 watt. Het moet wel gezegd dat ik één kilo zwaarder ben dan vorig jaar. Ik weeg nu 71 kilo. Omdat ik nog weinig in België vertoef, maak ik nog zelden gebruik van de dexascan. Ik weet bijgevolg niet waar die extra kilo precies zit.” (lacht)

Ik ga niet deelnemen om het peloton te vullen, nee. Zomaar meerijden is niet aan mij besteed

 ?? PHOTO NEWS
Foto ?? Tim Wellens: “Mijn testresult­aten zijn beter dan ooit.”
PHOTO NEWS Foto Tim Wellens: “Mijn testresult­aten zijn beter dan ooit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium