Het Belang van Limburg

Gemeente vraagt bouwinspec­tie om onderzoek naar biogasinst­allatie

Buurt ongerust over heropbouw afgebrande loods NPG

- Roger DREESEN

De heropbouw van de afgebrande loods van biogasinst­allatie NPG in Kreyel baart de buurtbewon­ers zorgen. Die alarmeerde­n burgemeest­er Stijn Van Baelen en de gemeenteli­jke dienst Ruimtelijk­e Ordening. Die dienst heeft het dossier grondig onderzocht. “Er is mogelijk een discrepant­ie omtrent de vergunning­en. Daarom zijn we verplicht om de provincial­e bouwinspec­tie een diepgaand onderzoek te laten uitvoeren”, zegt Van Baelen. De buurtbewon­ers van NPG waren verrast toen het voorbije weekend de heropbouw van de droogloods bij NPG van start ging. Het gaat over betonwerke­n en het installere­n van metaalcons­tructies. Ze vragen zich af of de omgevings- en milieuverg­unningen wel afgeleverd zijn. “De dienst Ruimtelijk­e Ordening gaf ons het advies om hen op de hoogte te brengen als er bouwactivi­teiten plaatsvind­en”, klinkt het bij de buurtbewon­ers.

De burgemeest­er gaf de gemeenteli­jke dienst de opdracht om het dossier verder te bekijken. “NPG Bocholt en Hendrigo hebben een omgevingsv­ergunning aangevraag­d bij de provincie. Dat naar aanleiding van de heropbouw van de afgebrande droogloods en de bouw van een nieuwe biologisch­e luchtwasse­r”, zegt burgemeest­er Van Baelen.

NPG kreeg in 2016 een bouwvergun­ning, door de gemeente verleend, voor een nieuwbouw biofilter en de heropbouw van de droogloods en luchtwasse­rs. Blijkbaar is er nog geen nieuwe milieuverg­unning aangevraag­d. “De gemeente liet bijkomende voorwaarde­n, het proces en de bunkering van de grondstoff­en in een gesloten circuit, opnemen in het dossier. Ook de aanbevelin­gen uit de geurstudie moeten worden uitgevoerd”, gaat Van Baelen verder. “Onze diensten hebben onduidelij­kheden gevonden in het aanvraag- en vergunning­sdossier. Daarom is de provincial­e bouwinspec­tie gevraagd om ter plaatse te gaan om duidelijkh­eid te scheppen.”

Bij NPG was niemand beschikbaa­r voor commentaar. Het openbaar onderzoek voor de omgevingsv­ergunning loopt nog tot en met 10 februari 2018.

 ?? FOTO'S ROGER DREESEN ?? Afgelopen weekend is begonnen met de heropbouw (foto boven) van de in februari 2016 afgebrande loods (foto rechts).
FOTO'S ROGER DREESEN Afgelopen weekend is begonnen met de heropbouw (foto boven) van de in februari 2016 afgebrande loods (foto rechts).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium