Het Belang van Limburg

Kleine Scheurestr­aat wordt eerste fietsstraa­t van Kinrooi

-

Als alles volgens planning verloopt beginnen nog voor het bouwverlof de herinricht­ingswerken van de omgeving rond basisschoo­l De Wieken in Molenbeers­el. Het is meteen ook de introducti­e van de eerste fietsstraa­t in Kinrooi. De herinricht­ing van de schoolomge­ving in Molenbeers­el gaat in totaal iets meer dan 544.000 euro kosten en omvat naast het leggen van riolering, beplanting­en en onder meer asfalt voor parkeerpla­atsen ook de herbestemm­ing van de Kleine Scheurestr­aat. Hier zal koning auto moeten wijken voor fietsers en voetganger­s. Kinrooi introducee­rt er de eerste fietsstraa­t. “Alles wat op het plan staat, is met goedkeurin­g van de school”, reageert burgemeest­er Jo Brouns (CD&V). “We willen de autobestuu­rder niet straffen, maar het fietsen wel stimuleren en de kinderen en hun ouders in de schoolomge­ving een verhoogd veiligheid­sgevoel bezorgen. De fiets zal aan De Wieken koning zijn en voorrang hebben. De auto is dan een gast, die wel nog altijd welkom blijft.”

Geen parking aan schoolpoor­t

De Kleine Scheurestr­aat wordt over het volledige traject een fietsstraa­t. Op het plan werden ook 29 parkeerpla­atsen ingetekend voor de families. “Maar die parkeren niet aan de schoolpoor­t waar de kinderen lopen. Dat is afgesloten zodat de grote groepen kinderen zo veel mogelijk gescheiden blijven van het autoverkee­r.”

In het plan is er verder nog oog voor groen en een ruimtelijk gevoel. Om de werken te realiseren staat eerst de afbraak van de parochieza­al op het programma. Dat moet tijdens het paasverlof gebeuren. Voor de gemeente is de herinricht­ing een blauwdruk van wat de visie op schoolomge­vingen betreft. “Het is een aanzet van hoe we de verkeersaf­wikkeling en veiligheid rondom de schoolomge­vingen graag willen verwezenli­jken. We geven in Molenbeers­el een startschot voor wat we als een nieuw beleid zien”, luidt het bij de burgemeest­er.

In dat opzicht gaan ze in Kinrooi ook een oversteekp­laats voor voetganger­s aanleggen op de Neeroeters­esteenweg ter hoogte van de Hagendoren­straat. “Dat is een kruispunt waar veel jongeren passeren en de straat oversteken om van en naar hun school te gaan. Dat maken we graag veiliger”, aldus Brouns.

 ?? PPN
FOTO ?? In de Kleine Scheurestr­aat wordt de zwakke weggebruik­er koning.
PPN FOTO In de Kleine Scheurestr­aat wordt de zwakke weggebruik­er koning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium