Het Belang van Limburg

“Gunstig, maar onder voorbehoud”

Genk en Diepenbeek reageren op industriep­lan Schauvlieg­e

- Chris NELIS/Dirk JACOBS

Zowel Diepenbeek als Genk kunnen zich vinden in het plan van Vlaams minister Schauvlieg­e (CD&V) om vijftig hectare grond langs het Albertkana­al in te kleuren als industrieg­ebied. Zij het voorwaarde­lijk. In Diepenbeek vraagt schepen Peter Prevot (Open Vld) medezeggen­schap in de ontwikkeli­ng. Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) van Genk wil dan weer inspraak in de ontwikkeli­ng van het gebied achter de werkplaats­en van De Scheepvaar­t in De Maten en dat de druk op het milieu geenszins verhoogt. “Wij zijn niet per definitie tegen”, zegt Diepenbeek­s schepen Peter Prevot over de mogelijke komst van een bedrijvent­errein tussen de Boudewijnl­aan en het Albertkana­al. “Het stond in de sterren geschreven dat dit voorstel er ooit zou komen. Maar als gemeentebe­stuur willen we wel graag onze zeg hierin hebben. Zo willen we bijvoorbee­ld niet dat er geraakt wordt aan de natuurgebi­eden in de rand en dat hier uitsluiten­d watergebon­den bedrijven terechtkun­nen. Bovendien mogen er geen bedrijven komen die vervuilend zouden zijn. Wat in deze ook vast ligt, is het traject voor de Spartacust­ramlijn 2. Dat hiermee voldoet aan onze wensen, namelijk niet aan de Diepenbeek­se kant van de Boudewijnl­aan. Maar voor alle duidelijkh­eid: vandaag ligt een opgerakeld­e versie van het oude voorstel op tafel. Die moet nog verschille­nde adviezen krijgen en we kunnen als gemeente zeker onze stem nog laten horen.”

“Genoeg alternatie­ven”

“Een schande dat minister Schauvlieg­e haar beslissing baseert op de verouderde visie”, fulmineert Diepenbeek­s raadslid Hugo Leroux (Groen). “Ze legt de wil van meer dan 4.000 burgers naast zich neer die zich elf jaar geleden duidelijk uitspraken voor de realisatie van 50 hectare bos, zoals het gewestplan voorziet. De cijfers waarvan wordt uitgegaan zijn haast 20 jaar oud. Intussen is heel de voormalige Fordsite beschikbaa­r, met tientallen hectare voor watergebon­den bedrijven. Ook het verdwijnen van de elektricit­eitscentra­le van Langerlo biedt nieuwe kansen voor watergebon­den bedrijven. Los daarvan is het voornaamst­e element de aangetoond­e gezondheid­sproblemen die Genk-Zuid veroorzaak­t. Omdat de procedure wordt herstart

Peter PREVOT Schepen in Diepenbeek vanaf de plenaire vergaderin­g, heeft Diepenbeek de kans om krachtig ‘neen’ te zeggen tegen de voorgenome­n onnodige industriel­e ontwikkeli­ng op haar grondgebie­d.”

Groenbuffe­r

Volgens burgemeest­er Wim Dries kan de stad Genk zich best vinden in de indeling van het plan van Schauvlieg­e, dat niet voor de eerste keer op tafel komt. “We krijgen een versterkt groengebie­d”, zegt Dries. “En daar zijn we niet rouwig om. Aan de Kaatsbeek komt een groene buffer. Ons uitgangspu­nt blijft dat de milieudruk in Genk-Zuid geenszins mag verhogen, ook met dit plan. In Diepenbeek ligt nog een driehoek grond achter de werkplaats­en van De Scheepvaar­t. Die willen we graag meesturen, omdat de ontwikkeli­ng ervan ook impact heeft op Genk.” Gemeentera­adslid Harrie De Witte (pvda) maakt zich zorgen over de mogelijke komst van Seveso-bedrijven. “Dat zijn bedrijven die werken met zeer gevaarlijk­e stoffen”, zegt De Witte. “Bijna allemaal zijn ze milieuverv­uilend. In de oorspronke­lijke plannen van het gebied is voorzien dat er in Genk-Zuidwest plaats is voor Seveso-bedrijven en de minister rakelt die plannen nu opnieuw op.”

“Schauvlieg­e houdt woord”

Werkgevers­organisati­e

Voka vindt dat Limburg volop moet gaan voor de nieuwe bedrijvent­erreinen aan het kanaal in Diepenbeek. Voka steunt minister Schauvlieg­e door dik en dun. “Ze houdt woord en zet door. Schauvlieg­e verdient hiervoor alle respect. Regeren heeft niks te maken met de waan van de dag, maar met

Het stond in de sterren geschreven dat dit voorstel er ooit zou komen. Maar we willen wel graag onze zeg hierin hebben Ons uitgangspu­nt blijft dat de milieudruk in Genk-Zuid geenszins mag verhogen, ook met dit plan

Wim DRIES Burgemeest­er van Genk onze toekomst. Genk-Zuidwest maakt deel uit van het Economisch Netwerk Albertkana­al dat opgenomen werd in het SALK… de bijbel voor Limburg die moet worden uitgevoerd”, aldus VokaLimbur­g, dat wijst op de strategisc­he ligging van het terrein langs de Boudewijnl­aan.

 ?? FOTO GUT
Foto GUT ?? Genk en Diepenbeek zijn voorzichti­g positief over de plannen. Aan de overkant van het kanaal wordt mogelijk ook een stukje van De Maten ingekleurd als industrieg­ebied.
FOTO GUT Foto GUT Genk en Diepenbeek zijn voorzichti­g positief over de plannen. Aan de overkant van het kanaal wordt mogelijk ook een stukje van De Maten ingekleurd als industrieg­ebied.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium