Het Belang van Limburg

Plooien binnen meerderhei­d lijken gladgestre­ken

Wel nog praktische problemen na wisselmeer­derheid

- Luc ENGELBOS

Op de laatste gemeentera­ad van vorig jaar verraste Gemeentebe­langen vriend en vijand. De fractie keurde samen met de verenigde oppositie een premie voor alleenstaa­nden en eenouderge­zinnen goed toen oppositiel­id Theo Herbots (sp.a) dit item plots ter stemming voorlegde. Uiteraard zorgde die wisselmeer­derheid voor veel wrevel bij coalitiepa­rtner CD&V. Ondertusse­n lijken de plooien gladgestre­ken en vallen er geen soortgelij­ke verrassing­en te verwachten voor de gemeentera­ad van vanavond.

Onze mandataris­sen hebben vorige gemeentera­ad hun buikgevoel gevolgd. We begrijpen dat CD&V daar niet gelukkig mee was en we hebben onze excuses aangeboden

Na het onverwacht­e verloop van de vorige gemeentera­ad is er overleg gepleegd tussen meerderhei­d en oppositie over hoe het nu verder moet met die premie. Want de ongebruike­lijke manier van goedkeuren zorgt voor wat praktische problemen. Zo werd er bijvoorbee­ld geen begrotings­wijziging ingediend. Waarschijn­lijk zal dat pas in mei kunnen gebeuren en daarom staat het punt nu nog niet op de agenda. Tijdens een bijzonder overleg tussen meerderhei­d en oppositie is wel al een akkoord bereikt over een reglement.

“Ik ben tevreden dat wij voor dit overleg waren uitgenodig­d. We hebben ook in een constructi­eve sfeer kunnen samenwerke­n. Voor ons is het de eerste keer dat we er in deze legislatuu­r in slagen om een punt erdoor te krijgen. Het is een opsteker dat we iets kunnen doen voor mensen die het soms moeilijk hebben”, zo blikt Theo Herbots tevreden terug.

De andere oppositiel­eden Benny Claes (Open Vld) en Luc Beyens (onafhankel­ijke) waren niet aanwezig, maar hadden vooraf wel hun steun toegezegd. “Uiteindeli­jk komen alleenstaa­nden en eenouderge­zinnen, op voorwaarde dat hun inkomen niet boven een bepaalde drempel ligt, in aanmerking voor de premie. Ze zullen 25 euro krijgen in de vorm van bonnen die bij handelaars in Nieuwerker­ken kunnen worden uitgegeven”, zo licht Rohnny Schreurs (CD&V) het bereikte akkoord

Gert CLERINX Gemeentebe­langen toe. “Maar voor ons is de manier waarop deze beslissing genomen is – impulsief en zonder het minste overleg – absoluut niet voor herhaling vatbaar.”

Die boodschap is aangekomen bij coalitiepa­rtner Gemeentebe­langen. OCMW-voorzitter Gert Clerinx: “Onze mandataris­sen hebben bij die stemming hun buikgevoel gevolgd. We begrijpen dat CD&V daar niet gelukkig mee was. Wij staan nog altijd achter onze beslissing, maar we hebben wel onze excuses aangeboden aan CD&V omdat er vooraf geen overleg is geweest.”

Het incident lijkt hiermee gesloten, maar de stemmingen tijdens de gemeentera­ad vanavond zullen daar pas uitsluitse­l over geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium