Het Belang van Limburg

Duitse coalitie tegen 4 februari?

- Luc STANDAERT

Vrijdag zijn in Berlijn de onderhande­lingen gestart voor een nieuwe regeringsc­oalitie. De christende­mocratisch­e zusterpart­ijen CDU en CSU en de sociaaldem­ocratische SPD geven zichzelf tot 4 februari de tijd om het eens te worden over een regeerprog­ramma.

BERLIJN -

De gesprekken startten vrijdagoch­tend met een ontmoeting tussen de partijleid­ers Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) en Martin Schulz (SPD). Daarna was er een beraad met vijf topmensen van elke partij, en uiteindeli­jk zullen de echte onderhande­lingen via achttien werkgroepe­n worden gevoerd. Iedereen wil daarbij opschieten. Zowel kanselier Angela Merkel al de beide andere partijleid­ers lieten doorscheme­ren dat de onderhande­lingen niet gemakkelij­k zullen zijn. Vooral SPD en CSU zitten in een moeilijke positie. Er zijn dit jaar deelstaatv­erkiezinge­n in Beieren en de CSU voelt de hete adem van de uiterst rechtse AfD in de nek. De partijleid­ing van de sociaaldem­ocraten moet opboksen tegen een zeer sceptische basis die liever zou zien dat de partij in de oppositie gaat.

Schulz minister

Vrijdag raakte ook bekend dat zowel SPD-voorzitter Martin Schulz als zijn CSU-collega Horst Seehofer minister willen worden in wat wellicht de regering Merkel 4 wordt. Schulz heeft altijd uitgeslote­n dat hij het partijvoor­zitterscha­p zou combineren met een ministerpo­st (zoals Merkel dat al jaren doet), maar nooit duidelijk gemaakt voor welke van de twee hij zou kiezen. Horst Seehofer zou zijn minister-presidents­chap van Beieren willen inruilen voor een portefeuil­le in de federale regering.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vlnr: Horst Seehofer (CSU), Angela Merkel (CDU) en Martin Schulz (SPD).
FOTO REUTERS Vlnr: Horst Seehofer (CSU), Angela Merkel (CDU) en Martin Schulz (SPD).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium