Het Belang van Limburg

WAT HEBBEN WE GELEERD?

-

“Wat wel goed is, is dat Antwerpen het epicentrum van de nationale politiek is geworden. Dat was vroeger wel anders. Patrick Janssens was geen slechte burgemeest­er, maar hij betekende niets in Brussel. Zelfs niet in zijn eigen partij. We zaten samen in het parlement: zijn stopping power in Brussel was nul. Tegenwoord­ig zeggen ze zelfs dat de Meir het verlengde is van de Wetstraat, of dat de Wetstraat het verlengde is van de Meir. De tijd dat de politici daar wegliepen omdat je langs de ene kant een monstercoa­litie had en langs de andere kant het Vlaams Blok, is gelukkig voorbij.”

Verkiezing­en 2019: u heeft een etentje gehad bij Bruneau met uw minister Jambon en Reynders (MR) en zonder de premier.

“De media maken daar van alles van, maar eigenlijk was dat een vrij banaal etentje. Reynders was indertijd de enige Franstalig­e politicus die nog een relatie onderhield met N-VA, we hebben dat wat gekoesterd. Nu was het heel lang geleden dat we nog samen zijn gaan eten.”

Maar u kent Reynders al 10 jaar, u weet dat hij dit gebruikt om zijn eigen positie te verstevige­n.

“Ik zie de premier wel vaker hoor. Ik zit trouwens nog weinig aan tafel, gezien mijn nieuwe levensstij­l. 99 procent van mijn afspraken gebeurt in mijn bureau. Dat uit eten gaan is allemaal tijdverlie­s en je wordt overal gespot. En als ik dan uiteindeli­jk toch nog eens zeg dat ik kom, dan is het achteraf miserie. Nu was de aanleiding dat Bruneau dicht gaat, dus zijn we gaan eten. Punt. Ik vind die heisa vervelend voor Charles Michel. De media blijven de perceptie voeden dat hij niet de baas is van de regering. Zie je wel, hij gaat apart met Reynders konkelfoez­en over vervroegde verkiezing­en, schrijven journalist­en dan. Dat is zo ver van de realiteit.”

Maar die vervroegde verkiezing­en zouden jullie toch goed uitkomen?

“Komaan, politiek is wel een poppenkast, maar geen kindertuin hé.”

Wat is jullie scenario voor de verkiezing­en van 2019?

“Ik zou graag de partij consolider­en op een hoog niveau of zelfs doen groeien, zodat we de spelbepale­r blijven in Vlaanderen. Maar de Belgische macht is zo verkaveld. Het hangt ook af van hoe het ten zuiden van de taalgrens verloopt. We kijken met verwonderi­ng naar de implosie van de PS, naar de zelfvernie­tiging van cdH … En wat zal extreemlin­ks daar doen? Ik heb de indruk dat het daar niet stabiel is. Wie komt aan de tafel? Wordt Wallonië een Balkan, met alleen maar kleintjes? Wie is daar sterk? Laten we hopen dat dit de MR is.

Ik ga in elk geval geen regering maken met uiterst links. Als het een ruk is naar uiterst links, dan leg ik het confederal­isme op tafel.”

Is dat de enige reden waarom jullie communauta­ir zijn?

“Nee, maar in dat geval zullen we het wel doen. Laat ze hun eigen potje dan maar koken. Dat zal dan een Noord-Koreaanse volkspot zijn, armoede voor iedereen. Mij niet gelaten, maar niet met ons. Ik weet één ding: ik moet echt sterke kaarten hebben.”

Bent u zelf een sterkste kaart? Moet u dan niet premier worden?

“Als het de doelstelli­ngen van onze partij dient, ben ik bereid tot alles. Deze regering was er in elk geval nooit gekomen als ik mij kandidaat-premier had gesteld. Hoe kon anders een Franstalig­e partij als enige in de regering stappen? Vicepremie­r kon ik ook niet worden, want dan zou ik zeker gezien worden als een schaduwpre­mier. Dat zou niet functioner­en. Ik zit vaker in de Kamer dan mensen denken, maar ik kom niet tussen in de debatten. Als ik hier elke week mijn gedacht op de wereld kom lossen of ministers begin te ondervrage­n, dan ligt die regering er na twee weken. Dus in 2019 zal alles afhangen van de context. In 2018 ga ik in elk geval weer voor burgemeest­er, ik doet dat ook graag.”

Dus de facto wordt u geen premier?

“Top, want dat zou dan betekenen dat ik opnieuw burgemeest­er word.” Dat veel stemmen halen nog niet betekent dat je lokaal ook iets te zeggen hebt, laat staan dat je de burgemeest­er mag leveren. In Limburg is CD&V blijkbaar zeer bedreven in het sluiten van voorakkoor­den, zo zegt De Wever. Het feit dat Kris Peeters naar Antwerpen verhuist om de De Wever uit te dagen als burgemeest­er, zit hem heel hoog. Dat heeft zelfs gevolgen voor de sfeer in de federale regering. De N-VA wil dat de Noord-Zuidverbin­ding via tunnels onder de Grote Baan loopt. Weg dus de omleidings­weg uit het regeerakko­ord, want die plannen zijn toch al vernietigd door de Raad van State.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium