Het Belang van Limburg

“Dit is één grote uitputting­sslag”

Belgische selectie verkent zwaarste WK-parcours in 23 jaar

- Van onze verslaggev­er Bram VANDECAPEL­LE in Valkenburg

Eén team, één kopman. Eén nachtje teambuildi­ng in een bungalowpa­rk zorgde voor de grootste eendracht in een Belgische WK-selectie ooit. Dezelfde eensgezind­heid was er ook na de eerste kennismaki­ng met het loodzware parcours. “Ik denk dat iedereen binnen onze ploeg beseft dat ik Mathieu op dit parcours kan kloppen”, aldus Van Aert. Even wachten. Ik zie niks.” De modder spatte zo fel dat Wout van Aert tijdens zijn vierde en tevens laatste ronde even stopte om zijn besmeurde zonnebril af te nemen. Drie minuten later hield hij zijn eerste verkenning van het WK-parcours voor bekeken: “Eén van de zwaarste parcours die ik al gezien heb. Normaal is Valkenburg een parcours met veel interval, maar deze omloop is onherkenba­ar tegenover dat van in de wereldbeke­rs: niet langer explosief met veel draaien en keren, wel één grote uitputting­sslag waarin het erop aankomt om goed te doseren. Ik ben honderd procent tevreden over dit WKparcours.”

De kopman blij, zijn zes ploegmaten blij en dus ook de debuterend­e bondscoach Sven Vanthouren­hout, die ondanks een blakende conditie besloot niet alle rondjes mee te verkennen: “Loodzwaar. Enorm veeleisend. Zowel fysiek door de hoogtemete­rs en de modder, als technisch door die vele schuine kanten. De laatste 500 meter loopt voortduren­d op, inclusief een steile loophellin­g, een brug en trappen. Dat is bijna drie minuten voluit. Ik draai al enkele jaren mee, maar zo’n moordend WK-parcours heb ik nog nooit gezien. Dit is zelfs zwaarder dan de cross in Namen.”

Eschenbach

Vanthouren­hout reed zijn eerste WK in 1998. Hij was toen junior in het Deense Middelfart. Voor een WK-parcours vergelijkb­aar met dat van Valkenburg, moeten we nog drie jaar verder duiken in de crosshisto­rie: “Eschenbach. Tjonge jonge. Ik had dat eigenlijk verdrongen uit mijn geheugen”, zegt Paul Herygers. “Manneke, wij Belgen werden daar helemaal weggereden in Zwitserlan­d. Peter Van Santvliet redde de eer met de zesde plaats. Zwaarder heb ik een WK nooit meer geweten.” Dat Eschenbach zo historisch werd, dankte het mede aan de barre weersomsta­ndigheden. Uitgezonde­rd plotse vrieskou en sneeuw kan dit parcours binnen

Wout VAN AERT acht dagen nauwelijks nog een andere smoel tonen. “De kleigrond is door en door nat. De weiland van de materiaalp­ost is één moeras”, zegt Toon Aerts. “Het vocht zit in de grond. Blijft het de komende dagen droog, dan wordt de kleigrond plakkerig. Valt er neerslag, dan wordt het vettig slijk. Maar sowieso wordt dit één grote modderpoel”, vult de wereldkamp­ioen het bodemonder­zoek aan. Laurens Sweeck, Ellen Van Loy en Michael Vanthouren­hout misten tijdens de verkenning een bocht in de glibberige, schuine afdaling halfweg het parcours. Van Aert kwam er zelfs ten val: “Het wordt niet gemakkelij­k om het goede spoor te vinden. Valpartije­n en schuivers zullen de toeschouwe­rs genoeg zien. Zeker omdat het parcours zo smal is. Alles gaat op één lint worden ge“Hola.

Valpartije­n en schuivers zullen de toeschouwe­rs genoeg zien. Zeker omdat het parcours zo smal is

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium