Het Belang van Limburg

Kopstuk extreemrec­hts in Oostenrijk stapt op wegens nazilieder­en

-

Udo Landbauer (foto), de rijzende ster van de Oostenrijk­se extreemrec­htse regeringsp­artij FPÖ, neemt ontslag uit al zijn politieke functies.

De 31-jarige Landbauer lag al een week zwaar onder vuur nadat bekendgera­akt was dat hij in zijn studentent­ijd ondervoorz­itter was van de studentenc­lub Germania, die op haar bijeenkoms­ten onder meer nazilieder­en zong. Landbauer werd zondag nog herkozen als regionaal parlements­lid van de deelstaat Niederöste­rreich. Hij neemt nu (min of meer gedwongen) ontslag uit dat mandaat, en als schepen van Wiener Neustadt nabij Wenen. In de aankondigi­ng van zijn ontslag zegt hij het slachtoffe­r te zijn van “een lynchparti­j door de media”.

“Kabila duidt vóór juli

zijn opvolger aan”

De Congolese president Joseph Kabila zal nog voor juli bekendmake­n wie hij aanduidt als opvolger en presidents­kandidaat voor de verkiezing­en in december. Dat heeft regeringsw­oordvoerde­r Lambert Mende gezegd. Volgens Mende zal Kabila de grondwet naleven en na de verkiezing­en van 23 december afstand doen van de macht. Eigenlijk liep Kabila’s tweede en laatste ambtstermi­jn als president al af in 2016. Toen schoof hij de verkiezing­en op de lange baan. Maar deze keer is het hem ernst, volgens Mende. Wie de opvolger is, zei hij er niet bij.

Voorzitter Amnesty Internatio­nal Turkije na één dag weer opgepakt

-

Een Turkse rechtbank die woensdag nog de voorlopige vrijlating had bevolen van de voorzitter van Amnesty Internatio­nal in Turkije, heeft die beslissing gisteren weer ingetrokke­n. Taner Kiliç blijft dus in de cel. Zoals tienduizen­den anderen werd hij opgepakt in de nasleep van de mislukte staatsgree­p tegen de Turkse president Erdogan in juli 2016, en beschuldig­d van lidmaatsch­ap van een terroristi­sche organisati­e. Concreet wordt Kiliç ervan beschuldig­d de app Bylock te hebben gedownload op zijn smartphone. Volgens de Turkse overheid gebruikten de leden van de Gülenbeweg­ing die app om elkaar versleutel­de berichten te sturen. De aanklager heeft tot nu toe geen enkel bewijs geleverd dat Kiliç de app op zijn toestel had. Twee onderzoeke­n op vraag van Amnesty hebben geen spoor gevonden dat Bylock ooit op zijn gsm heeft gestaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium