Het Belang van Limburg

Uw te zware zak blijft voortaan staan

Onze reporter achter de vuilniskar

- Thomas JANSEN

SINT-TRUIDEN/HASSELT - Zeg niet dat we u niet gewaarschu­wd hebben. Vanaf maandag zullen de ophalers van Limburg.net er strikter op toezien dat u uw afval correct buitenzet. De eerste twee weken geven ze nog respijt met een sensibilis­erend briefje in de bus, vanaf dan blijft uw foutieve bak of zak onverbidde­lijk staan. Wij trokken een oranje jas en broek aan en gooiden mee loodzware en toegeplakt­e afvalzakke­n in de vrachtwage­n. “Aan sommige huizen weten we zelfs op voorhand dat de zakken weer te zwaar zullen zijn.”

Klokslag 6 uur. Op dat voor journalist­en ontiegelij­k vroege uur melden we ons aan voor de dienst in Houthalen-Helchteren. Nadat dispatcher Martin ons voorzien heeft van de kenmerkend­e fluorisere­nde jas en broek, trekken we samen met Dave, Daniël en Fabrice naar Sint-Truiden. Tenminste, na een tussenstop bij een tankstatio­n voor wat broodjes en energiedra­nk. Het zal nodig blijken. Op de agenda staan immers huisvuilza­kken, en daar komen de ophalers volgens Limburg.net de meeste overtredin­gen tegen.

Ik neem plaats naast Dave achteraan op de vrachtwage­n. Voor even toch, want al snel is het af en weer op om in lichte looppas de zakken op te halen en in de laadbak te gooien. “Sporten moeten we na de uren niet meer doen”, lacht Dave. “Ik heb jaren in een fabriek gewerkt, maar dit is toch leuker. Ik ben buiten, kom onder de mensen en blijf in beweging. Het weer zit wel eens tegen, maar dat nemen we erbij. Het zal bij elke job wel iets zijn zeker? Ik zou het niet meer kunnen, altijd in een fabrieksha­l werken. En we verdienen niet slecht. Ik heb pas een vast contract en heb nu toch al zo’n 1.600 euro netto per maand.”

Blessures

Zak na zak zwieren we de laadbak in. Bij een gescheurde zak vliegen de voorverpak­te koekjes op de stoep. Maar een kapotte zak is niet eens de grootste ergernis van de ophalers. Het gewicht daarentege­n. “Een grote zak mag maximaal tien kilo wegen, een kleine vijf. Maar zo komen we er maar weinig tegen. Sommige zakken wegen wel twintig kilo”, zegt Dave. Desondanks neemt hij de zakken met vier of vijf tegelijk. “Dat doe ik niet meer”, zegt Fabrice. “Een collega van ons is pas nog drie weken thuis geweest met een blessure aan zijn elleboog. Dat komt gewoon door de te zware zakken. Ik begrijp de mensen wel hoor. Kattenbakv­ulling bijvoorbee­ld, dat weegt snel veel. En het kost allemaal geld. Maar toch...” Halfweg wijst Dave ons al van ver een huis aan. “Die zakken ginds moet jij maar nemen”, lacht hij. Ze blijken stuk voor stuk loodzwaar te zijn. “Altijd hetzelfde probleem hier. Na een tijdje weet je bij elke ronde op voorhand waar de overtreder­s zitten.” Maar dat is niet het enige probleem. Sommige eivolle zakken zijn ook nog eens dichtgepla­kt met tape. Daardoor is er geen enkele handgreep meer voor de ophaler. “Dan moeten we de zakken opzij vastnemen. Niet alleen onhandig, maar ook gevaarlijk. Zo riskeren we ons te snijden aan scherpe voorwerpen in de zak.”

Verstoppen

Het siert mijn kersverse collega’s dat het hun enthousias­me niet tempert. Ondertusse­n blijft het tijdens het praten opletten dat we geen zak over het hoofd zien. “De meesten zetten hun zak wel goed in het zicht, maar sommige mensen lijken ze wel met opzet te verstoppen”, zegt Dave. “Dan staan de zakken in een haag, of achter een hek. Zeker nu het in de winter nog lang donker is ’s ochtends, zijn ze heel moeilijk te zien. En dan schrikken die mensen ervan dat

Vanaf maandag gaan we nog twee weken briefjes in de bus steken. Daarna laten we de foute zakken of bakken staan

Dave

Een collega van ons is pas nog drie weken thuis geweest met een blessure aan zijn elleboog.

Dat komt gewoon door die te zware zakken

Fabrice

we hun afval niet hebben meegenomen. Maar als zij dat dan melden, moeten wij achteraf wel terugkomen.”

Terwijl de zon stilaan opkomt, neemt ook het verkeer in de Truiense wijk toe. Regelmatig steken de bestuurder­s vriendelij­k hun hand op naar de ophalers. “Het respect van het merendeel van de mensen is inderdaad groot”, zegt Dave. “In de zomer zijn er zelfs mensen die buitenkome­n met drank. Ze zijn dat helemaal niet verplicht, maar het is wel leuk. Helaas is dat niet altijd zo. We krijgen soms wel wat dingen naar ons hoofd geslingerd, maar we zijn aan het werk en dus moeten we daarboven staan. Of sommige bestuurder­s rijden zo kort achter ons, dat we bijna geen plaats meer hebben om af te stappen. Heel vervelend.”

Nico

De boodschap van de campagne van Limburg.net is dan ook duidelijk: ‘Denk aan de rug van Nico’, een (fictieve) afvalophal­er. En dat begint eenvoudig: door uw afval correct buiten te zetten. “Vanaf maandag gaan we eerst nog twee weken sensibilis­eren, door briefjes in de bussen te steken”, zegt Dave. “Daarna laten we de foute zakken of bakken staan. Het is niet te doen om alles te wegen, maar er ligt wel een weegschaal in onze vrachtwage­n.”

Tijd voor een position switch. We ruilen onze stek achterop de vrachtwage­n in voor een warme plek vooraan, naast de chauffeur. Maar ook die moet voortduren­d aandachtig blijven. “Schoolkind­eren, andere auto’s, de opladers,… het is hier altijd opletten”, zegt Fabrice, de man aan het stuur. Via een cameraatje ziet hij wanneer zijn collega’s weer op de vrachtwage­n hebben postgevat. “Het mag hier dan wel lekker warm zijn, het liefst ga ik toch zelf de zakken halen.” Halverwege de ronde nemen we afscheid van onze drie collega’s. Terwijl wij naar de redactie rijden, wacht hen nog een lange dag. “Tijdens deze ronde moeten we terug naar Houthalen om te lossen. Daar staan we soms een uur aan te schuiven. En veel hangt natuurlijk af van de manier waarop de zakken gebonden zijn. Ik verwacht toch dat we niet voor 16 uur gedaan zullen hebben.”

Nico mag dan wel een fictieve ophaler zijn, maar Dave, Daniël, Fabrice en nog zovele anderen zijn dat niet. Denk dus vanaf maandag ook aan hen. Aan hun tijd, maar vooral aan hun gewrichten.

 ??  ?? Reporter Thomas aan het werk.
Reporter Thomas aan het werk.
 ??  ??
 ?? FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR ?? “Dichtgepla­kte of open zakken moeten we opzij vastnemen”, zucht Dave. “Zo riskeren we ons te
snijden aan scherpe voorwerpen in de zak.”
Limburg.net vraagt u te denken aan de tijd én de rug van uw afvalophal­ers.
Van links naar rechts: Fabrice, Dave...
FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR “Dichtgepla­kte of open zakken moeten we opzij vastnemen”, zucht Dave. “Zo riskeren we ons te snijden aan scherpe voorwerpen in de zak.” Limburg.net vraagt u te denken aan de tijd én de rug van uw afvalophal­ers. Van links naar rechts: Fabrice, Dave...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium