Het Belang van Limburg

Oom en nichtje samen ongeneesli­jk ziek, samen een bucketlist

Danny (52) en petekind Joke (26): beide ongeneesli­jk ziek, samen een bucketlist

- www.facebook.com/rijdenvoor­kanker www.gofundme.com/rijden-voor-kanker

Samen skydiven, een ballonvaar­t met de hele familie, een helikopter­vlucht. Zij: nog een citytrip en een groot verjaardag­sfeest. Hij: een roadtrip met de motor doorheen Europa. Danny Baptist (52) uit Bilzen en zijn petekind Joke Baptist (26) uit Diepenbeek hebben allebei een ongeneesli­jke vorm van kanker. “We hebben een bucketlist met dingen die we nog zeker willen doen”, zeggen ze. “We willen zoveel mogelijk halen uit de tijd die ons nog rest.” Als Joke haar chemobehan­deling achter de rug is, beginnen ze eraan. Hun bucketlist of wenslijst met een reeks uitdaginge­n en activiteit­en, die ze nog willen doen in hun leven. Zowel Joke Baptist (26) als haar peter Danny Baptist (52) zijn ongeneesli­jk ziek. Bilzenaar Danny kreeg in juni 2015 het zware verdict: prostaatka­nker met uitzaaiing­en in de botten. “De kanker zit in mijn volledige skelet, van boven tot onder”, vertelt hij. “Het is niet meer te genezen, wel te stabiliser­en. Ik krijg elke maand spuiten en tot nu toe gaat het. Maar ik heb schrik: wanneer is het gedaan? Wanneer stopt het? Hoeveel tijd ik nog heb, weet ik niet. Daarom wil ik nog zoveel mogelijk doen.”

Geen hoop

Ruim twee jaar na haar nonkel Danny, kreeg ook Joke onwezenlij­k nieuws. Op 1 november 2017 ging ze met hevige pijnen naar de dokter van wacht. “Ik had overal pijn: in mijn benen, mijn lies, mijn onderbuik”, vertelt Joke, die zelf verpleegku­ndige is. “De dokter dacht aan een blaasontst­eking. Een paar dagen later bleek dat ik een gezwel van 5 centimeter op mijn baarmoeder had. Een zeldzame, agressieve vorm van kanker die ook woekert in mijn lever, longen, klieren. Ik krijg nog tot eind

Mocht het niet meer kunnen doorgaan, dan hebben we tenminste kunnen dromen. Kunnen genieten van de voorbereid­ingen Danny Baptist (52)

Peter van Joke

We willen een voorbeeld zijn voor iedereen die ziek is. Kom naar buiten en geniet van de tijd die je nog rest. Door plannen te maken, heb je minder tijd om te piekeren

Joke Baptist (26) Petekind van Danny

februari chemo: om de drie weken moet ik telkens drie nachten naar het ziekenhuis. Mijn haar is meteen uitgevalle­n. Ik voel me moe. Hoop op genezing is er niet, maar een prognose geven ze niet. Opereren heeft geen zin. Het enige wat ik kan doen is genieten en hopen dat de celdeling van de kanker niet te snel gaat.”

“Toen ik zelf te horen kreeg dat ik kanker had, zakte mijn wereld in elkaar. Toch heb ik mij snel herpakt”, zegt Danny. “Dat Joke ziek werd, deed extra veel pijn. Ik wist wat zij ging meemaken. Ik vind het voor haar nog erger.” Joke knikt. “Ik vind het ook erger voor de mensen rondom mij, dan voor mezelf ”, zegt ze. “Als het gedaan is, zijn wij er niet meer. Maar zij leven wel verder met het gemis, het verdriet.”

Duosprong

Danny heeft aan Joke voor Kerst-

mis een bucketlist cadeau gedaan, die ze zelf kan invullen. “Als ik terug aangesterk­t ben van de chemo, willen we aan de lijst beginnen”, zegt Joke. “We gaan dingen doen die ik voor mijn ziekte nooit gedurfd zou hebben. Skydiven bijvoorbee­ld.” (lacht)

“Ik heb altijd geskydived, ik was lid bij de club in Zwartberg”, legt Danny uit. “Toen ik ziek werd, moest ik meteen stoppen omdat mijn botten te broos zijn. In april gaan we samen een duosprong doen. We krijgen ook de kans om een luchtdoop met de helikopter te maken. En een vlucht met een luchtballo­n, met de hele familie. Ik heb ook nog een aantal verrassing­en in petto voor Joke, maar die zijn geheim. Het leuke is: ze hebben alles via via voor ons geregeld. Het wordt ons aangeboden. Zoveel geld hebben we zelf niet hoor.” (lacht)

Groot feest

In juni geeft Joke nog een groot feest. “Normaal vier ik mijn verjaardag niet, maar dit jaar geef ik een groot verjaardag­sfeest voor iedereen die ik ken”, zegt ze. “Ik krijg zoveel steun van mijn ouders, mijn broer en de rest van de familie, van mijn vrienden en collega’s. Zo wil ik hen danken voor alles. Mijn nicht is mij ook nog aan het overhalen om een citytrip te doen en we gaan met het gezin op weekend naar zee.”

Voor Danny is de nummer één op zijn lijstje: een roadtrip met de motor door Europa, samen met twee vrienden. “Die roadtrip stond al heel lang bovenaan mijn lijstje en toen Joke ziek geworden is, heb ik gezegd: nu moet het gebeuren”, vertelt hij. “Op 14 juli vertrekken we. Drie weken lang rijden we via Luxemburg en Duitsland naar Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Spanje naar Portugal en terug. 7255 kilometer in het totaal. Met onze roadtrip willen we ook geld inzamelen voor het Kankerfond­s. We hebben de vzw Rijden voor Kanker opgericht. Voor ik ziek werd, hadden we een café. Nu hebben we een mancave ingericht in onze kelder, waar vrienden en familie op zaterdagav­ond iets komen drinken. Het geld dat binnenkomt, is voor de vzw. We zijn ook nog op zoek naar sponsors. Een klein deeltje van het ingezameld­e geld gaat naar onze benzine, de rest is voor het Kankerfond­s. Zonder hen, zonder de vele onderzoeke­n, was ik er al lang niet meer geweest.”

“Ik heb een grote kaart opgehangen, waarop ik de route helemaal heb uitgestipp­eld”, gaat Danny verder. “Als ik veel pijn heb, slaap ik apart. Dan lig ik in bed, naar de kaart te kijken en kan ik beginnen te dromen. Dan ben ik in de zevende hemel. Ik ben nog niet dood en ik ben al in de hemel”, grapt hij. Joke en Danny lachen hard. “Wij kunnen samen grapjes over onze ziekte maken”, zeggen ze. “Anderen vinden dat niet grappig. Wij wel. Wij begrijpen elkaar.”

Plannen maken

Hun positieve ingesteldh­eid houdt hen recht. Joke: “We willen een voorbeeld zijn voor iedereen die zwaar ziek is. Onze boodschap: kom naar buiten en geniet van de tijd die je nog rest. Ga niet in een hoekje zitten wenen. Maak je op, zorg dat je er goed uitziet en geniet nog zoveel mogelijk met je vrienden en familie. Maak plannen voor de toekomst. Je leeft ernaartoe, waardoor je meer dáar mee bezig bent dan met je ziekte. Zo heb je minder tijd om te piekeren. Dat helpt om langer mee te kunnen.” Danny knikt. “Het nieuws krijgen dat je kanker hebt, dat ze niets meer kunnen doen, is ontzettend zwaar”, zegt hij. “Maar probeer je na die slag te herpakken. Kom uit je zetel en maak je dromen waar. Mocht het toch niet meer kunnen doorgaan, dan hebben we tenminste kunnen dromen. Kunnen genieten van de voorbereid­ingen.”

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Petekind Joke op de motor van nonkel Danny.
Foto TOM PALMAERS Petekind Joke op de motor van nonkel Danny.
 ??  ?? Hanne DE BELIE
Hanne DE BELIE
 ?? TOM PALMAERS
FOTO ?? Danny Baptist (52) en zijn petekind Joke (26) hebben allebei kanker.
TOM PALMAERS FOTO Danny Baptist (52) en zijn petekind Joke (26) hebben allebei kanker.
 ?? TOM PALMAERS
Foto ?? Danny heeft zijn roadtrip uitgestipp­eld op een grote kaart.
TOM PALMAERS Foto Danny heeft zijn roadtrip uitgestipp­eld op een grote kaart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium