Het Belang van Limburg

Bijna twee op de drie scholen hebben een asbestprob­leem

4,4 miljoen euro nodig voor dringende oplossinge­n

- Mark VAN LUYK

In 98 procent van de door OVAM onderzocht­e scholen komt één of meerdere asbestoepa­ssing voor. In minstens 65 procent van de scholen bevindt zich minstens één asbesttoep­assing waarvoor op korte termijn maatregele­n noodzakeli­jk zijn. Dat blijkt uit de asbestinve­ntaris van OVAM waarvoor 300 Vlaamse en 19 Limburgse scholen zich vrijwillig hadden aangemeld. De asbestcont­roleurs troffen hechtgebon­den asbesttoep­assingen het vaakst aan in daken, gevelbekle­ding, schoolbord­en, dorpels, vensterban­ken, plafondpla­ten, plinten, tafelblade­n, vloertegel­s en tafelblade­n. “Frappant is dat bij 92 procent van de GO-scholen en 69 procent van de Agion-scholen niet-hechtgebon­den binnentoep­assingen zijn aangetroff­en”, zegt Vlaams parlements­lid Johan Danen (Groen). Losse asbestveze­ls kunnen in de longen terechtkom­en en ernstige ziekten veroorzake­n zoals asbestose, longkanker of mesothelio­om.

Minstens 65 procent van de scholen heeft urgente asbestprob­lemen die vaak met beperkte inspanning­en kunnen opgelost worden. De problemen zijn groter bij de scholen uit het GO!-netwerk. Voor alle scholen samen zou de kostprijs voor de sanering oplopen tot meer dan 4,4 miljoen euro. Als al het asbest tegen 2040 uit de schoolgebo­uwen moet verwijderd zijn, loopt de factuur voor deze 300 scholen op tot bijna 15 miljoen euro. Scholen met een probleem kunnen zich melden bij OVAM. Dat wil tegen 2018 een volledig afbouwplan klaar hebben.

Limburg

In de asbestinve­ntaris werden ook 19 Limburgse scholen opgenomen. Bij de scholen die wij aan de lijn kregen, is al actie ondernomen. “We hadden al veel asbest laten verwijdere­n tijdens verbouwing­en,” zegt directrice Martine Bobaers van scholengro­ep De Schom in Genk. “Nergens in de klassen bevindt zich nog asbest. Er is enkel vast asbest in de kelder waar de leerlingen niet komen en dat gaan we in de zomer aanpakken.”

In het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder is er een asbestprob­leem met de isolatie van buizen. “We hebben meteen een opdracht uitgeschre­ven om dat asbest te laten verwijdere­n,” zegt preventie-adviseur Karel Smeets. Bij KTA1 in Hasselt werd een stappenpla­n opgesteld. “Er werd al heel wat materiaal opgeruimd.”

7,5 miljoen euro

De minister heeft 7,5 miljoen euro budget vrijgemaak­t om asbest doelgerich­t te gaan verwijdere­n. “Er is geen acuut gevaar voor de gezondheid, maar toch gaan we de komende maanden via erkende asbestverw­ijderaars 784 ton as- Johan DANEN

Groen best versneld verwijdere­n en investeren we in renovatie en nieuwbouw om duurzame, gezonde scholen te krijgen,” aldus Hilde Crevits.

“Er zijn 20 scholen met asbestprob­lemen aangeschre­ven om zich dringend te melden voor sanering, maar tot nu toe hebben slechts 7 scholen dat effectief gedaan”, zegt Johan Danen. “Ze krijgen dus het geld, maar ze ondernemen geen actie. Ze brengen dus hun kinderen en werknemers moedwillig in gevaar. Daar kan ik met mijn verstand niet bij. Het wordt tijd dat we bewuster omgaan met dit probleem.”

Frappant is dat bij 92 procent van de GOscholen en 69 procent van de Agion-scholen niethechtg­ebonden binnentoep­assingen zijn aangetroff­en

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft 7,5 miljoen euro vrijgemaak­t om asbest doelgerich­t te verwijdere­n.
FOTO BELGAIMAGE Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft 7,5 miljoen euro vrijgemaak­t om asbest doelgerich­t te verwijdere­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium