Het Belang van Limburg

Extra politie naar Calais Bezoek van president Macron zette kwaad bloed bij migranten

- Luc STANDAERT

Trump geeft ‘the memo’ vrij

De omstreden Republikei­nse memo dat het FBI en het ministerie van Justitie beschuldig­t van vooringeno­menheid tegen Donald Trump is vrijdag vrijgegeve­n. Het was al enkele dagen duidelijk dat president Trump groen licht zou geven voor de publicatie, en dat gebeurde vrijdag ook.

Het rapport, dat alleen uitgaat van de Republikei­nse leden van het Huis van Afgevaardi­gden, stelt dat het FBI en het ministerie van Justitie het Rusland-onderzoek tegen het campagnete­am van Donald Trump vorig jaar hebben opgezet omdat ze vooringeno­men waren tegen Trump. Nochtans werden en worden beide diensten geleid door Republikei­nse bondgenote­n van Trump.

Het Franse ministerie van Binnenland­se Zaken heeft vrijdag twee extra compagnies van de oproerpoli­tie CRS naar Calais gestuurd, na de zware gevechten tussen transmigra­nten van donderdag. Volgens minister van Binnenland­se Zaken Gérard Collomb ligt een machtsstri­jd tussen mensensmok­kelaars aan de basis van de rellen. Vier jonge Eritrese vluchtelin­gen raakten donderdag levensgeva­arlijk gewond door kogels. Een van hen zweefde vrijdag nog altijd tussen leven en dood. En de politie is nog steeds op zoek naar de 37-jarige Afghaan die de schoten afvuurde. In totaal vielen 21 gewonden bij drie confrontat­ies tussen Afghanen en Eritreeërs.

“Niet spontaan”

Het eerste incident deed zich donderdagn­amiddag voor dichtbij het ziekenhuis van Calais waar een voedselbed­eling plaatsvond. Toen schoot een Afghaan met een pistool op een groep jonge Eritreeërs. Later in de namiddag kwam het nog twee keer tot botsingen op andere plekken in en rond Calais, waarbij knuppels en metalen staven werden gebruikt. Onder de gewonden zijn ook twee politieage­nten.

Minister van Binnenland­se Zaken Gérard Collomb, die donderdagn­acht nog naar Calais reisde, had het over “een mate van geweld die we in Calais nog nooit gezien hebben”. Hij noemde het ook “onaanvaard­baar wat de inwoners van Calais moeten meemaken”. “We kunnen in ons land niet het recht van de sterkste laten heersen.”

Volgens Collomb waren de vechtparti­jen “geen spontane fenomenen”. Hij ziet er de hand in van mensensmok­kelaars. Ook hulpverlen­ers die actief zijn in Calais bevestigen dat verschille­nde bendes van mensensmok­kelaars elkaar bekampen om de beste plekken in handen te krijgen vanwaar ze ‘hun’ transmigra­nten in vrachtwage­ns naar Groot-Brittannië kunnen stoppen.

Al jaren komen vluchtelin­gen naar Calais om daar (doorgaans via een vrachtwage­n) op een schip te geraken dat de oversteek naar Groot-Brittannië maakt. Die transmigra­nten willen zich niet la- ten registeren in Frankrijk omdat ze dan vrijwel zeker worden teruggestu­urd naar het land langs waar ze de Europese Unie zijn binnengeko­men.

“Opgeruimd”

Uiteindeli­jk zaten er zo’n 8.000 transmigra­nten in erbarmelij­ke omstandigh­eden op een stuk braakgrond dat de ‘Jungle van Calais’ werd genoemd, tot de vorige Franse president François Hollande dat kamp in oktober 2016 liet ontruimen. Sindsdien heeft de Franse politie de strikte opdracht om te voorkomen dat er opnieuw zo’n vluchtelin­gendorp ontstaat.Toch zouden er volgens de lokale prefectuur alweer 500 tot 600 vluchtelin­gen ronddolen in en rond Calais. Hulporgani­saties denken dat het er eerder 800 zijn.

Elke ochtend worden alle tentjes en beschuttin­gen die de transmigra­nten in de loop van de nacht hebben opgezet door de politie ‘opgeruimd’. Daarbij werden ook de persoonlij­ke bezittinge­n van de vluchtelin­gen systematis­ch weggegooid. Onder druk van hulporgani­saties is er sinds kort een regeling waarbij die persoonlij­ke bezittinge­n worden bewaard. Maar er komen maar erg weinig migranten hun spullen ophalen omdat ze dan een identiteit­sbewijs moeten laten zien.

Kwaad bloed

Om rellen zoals die van donderdag in de toekomst te voorkomen gaat de Franse overheid ook de voedselbed­eling voor de transmigra­nten overnemen van de hulporgani­saties. Volgens minister Collomb zou dat binnen twee weken al kunnen gebeuren. Volgens de hulporgani­saties die actief zijn in Calais is de toestand daar verslechte­rd sinds president Emmanuel Macron er op 16 januari een bezoek bracht. Omdat Macron vanuit Calais meteen naar Londen vertrok voor een Frans-Britse top had zijn bezoek een aanzuigeff­ect van migranten die verwachtte­n dat ze zouden kunnen profiteren van afspraken over familieher­eniging. Daarnaast hebben de uitspraken van Macron in Calais ook kwaad bloed gezet bij de migranten. Hij feliciteer­de uitvoerig de politie, die zelfs volgens een inspectier­apport overdreven hard tekeer gaat tegen de vluchtelin­gen.

 ?? FOTO AP ?? De Franse overheid gaat nu ook de voedselbed­eling voor de transmigra­nten overnemen van de hulporgani­saties.
FOTO AP De Franse overheid gaat nu ook de voedselbed­eling voor de transmigra­nten overnemen van de hulporgani­saties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium