Het Belang van Limburg

Artsen boos op Voka: “Schrijven doktersbri­efjes uit in eer en geweten”

-

HASSELT - De Alliantie Artsenbela­ng – Domus Medica (AADM) is woedend op Voka. De werkgevers­organisati­e riep de huisartsen donderdag op om “aandachtig te blijven bij de termijnbep­aling van ziekteverl­of”. Werknemers die zich aanmelden bij de arts zouden al te snel een week rust voorgeschr­even krijgen. “Dat is een tackle met twee voeten vooruit”, meent AADM. Tegelijk blijken 119 dokters de voorbije vijf jaar tegen de lamp te zijn gelopen voor het uitschrijv­en van valse ziekenbrie­fjes.

“Ik ben zelf werkgever en in die zin begrijp ik het standpunt van Voka wel, maar het is ingegeven door een buikgevoel”, zegt dokter en AADM-voorzitter Roel Van Giel. “Het bepalen van arbeidsong­eschikthei­d is complex en we maken allemaal fouten, maar het gebeurt in eer en geweten. Beweren dat huisartsen systematis­ch op vraag van de patiënt ‘vakantie’ voorschrij­ven, is meer dan een brug te ver.” De voorzitter kaatst de bal ook terug naar de werkgevers. “Wij merken dat langdurig zieken vaak medewerker­s zijn van dezelfde bedrijven. Het preventieb­eleid in een aantal bedrijven is schrijnend”, aldus Van Giel.

AADM pleit voor de afschaffin­g van het ziektebrie­fje voor korte periodes, en de inschakeli­ng van bedrijfsar­tsen om tot de beste strategie voor een re-integratie van een werknemer te komen. Voka is daar niet tegen en hoopt dat de discussie uiteindeli­jk voor een oplossing zorgt. “Vrijdag werd ons secretaria­at immers overstelpt door meldingen van bedrijfsle­iders die ons verhaal bevestigen”, zegt afgevaardi­gd bestuurder Johann Leten.

119 (te) gulle artsen

De Orde der Artsen meldt intussen dat het de voorbije vijf jaar sancties heeft uitgesprok­en tegen 119 dokters die onterecht een ziektebrie­fje uitschreve­n. In totaal liepen daarover sinds 2013 bijna 300 ontvankeli­jke klachten binnen bij de Orde, voornameli­jk van bedrijven. Zestig procent daarvan bleef zonder gevolg, maar in ruim één op de drie gevallen volgde een straf. Die varieert van een waarschuwi­ng bij kleine overtredin­gen tot een schorsing van een paar dagen of weken. “Wie de regels overtreedt, doet dat vaak onder druk van patiënten”, zegt professor Michel Deneyer, ondervoorz­itter van de Nationale Raad van de Orde.

 ?? FOTO VUM ?? 119 artsen schreven de voorbije vijf jaar valse doktersbri­efjes uit.
FOTO VUM 119 artsen schreven de voorbije vijf jaar valse doktersbri­efjes uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium