Het Belang van Limburg

Zweven tussen de virtuele wolkjes

In het Nederlands­e Roosendaal kan je vanaf nu springen boven Hawaï en San Diego

- Marij WYERS

Je hoeft niet langer uit een vliegtuig boven Hawaï te springen om toch die heerlijke kriebels van de vrije val ‘echt’ te ervaren in de wolkenheme­l boven het paradijsel­ijke eiland. De adembeneme­nde ervaring is mogelijk dankzij de combinatie van skydiven in een windtunnel met snelheden tot 250 km/u en virtual reality-technologi­e. Indoor Skydive in Roosendaal, net over de grens met Antwerpen, is de eerste en enige in de Benelux die een skydive-gevoel aanbiedt boven de mooiste dropzones van de wereld. Wij sprongen voor u boven Hawaï en San Diego. Eerst richting San Diego. De Californis­che kuststad met zijn inspireren­de woestijn als achtertuin. Twintig jaar geleden doorkruist­en we die met studievrie­ndinnen in een minivan. Gisteren kwam de uitgelezen kans voor een vrije val boven San Diego bij Indoor Skydive Roosendaal.

Aan de deur van het vliegtuig begint het aftellen. We hangen vreselijk hoog, bijna vier kilometer boven San Diego. Bij nul spring je gewoon de lucht in. De wind vliegt krachtig rond mijn lichaam, blaast met 175 km/u door mijn parachute-overall. Langs mij zweven andere skydivers. Onder ons krijgen de bruine en blauwe vlekken meer woestijn- en oceaankenm­erken, zoals door het raampje van een vliegtuig. Maar nu vlieg ik zelf. Zweven in een adembeneme­nd landschap op de opstuwende wind geeft kriebels in de buik. Wanneer mijn begeleider zwaait, heb ik de neiging om dat ook te doen. In een flits is de minuut om en sta je weer met beide voeten in de realiteit. De virtual reality-bril gaat af. Daar sta je dan in een parachutep­ak met helm in de hand. Onze werkelijkh­eid is een grote windtunnel in het Nederlands­e Roosendaal op 125 kilometer van mijn werkplek Hasselt. Indoor Skydive Roosendaal lanceerde donderdag de innovatiev­e Indoor Skydive VR, waarbij VR staat voor de virtuele wereld die je ziet tijdens het zweven in een windtunnel. “Het is de meest realistisc­he skydive-ervaring die je indoor kunt beleven. Je voelt niet alleen hoe het is om op lucht te zweven maar je kunt het nu ook zien in 4D, vier dimensione­el: boven, onder, links en rechts”, zegt directeur Nicky Broos. Daarvoor werkt hij samen met Tunnel Vision VR.

Exotische bestemming­en

Met een Samsung Gear VR-bril kan iedereen skydiven boven Dubai, Hawaï en San Diego. “Maar er komen nog heel wat nieuwe mooie en exotische bestemming­en bij,” zegt de zaakvoerde­r die in 2006 eerst was met een indoor skydive center in de Benelux. De virtuele realiteit opent een nieuwe wereld voor jong en oud. Want het gebeurt allemaal in een veilige en gecontrole­erde omgeving: een tunnel met een vangnet en een begeleider. Er is niets om bang voor te zijn en niemand heeft moeten gillen.

Die profession­ele begeleidin­g door een instructeu­r heeft wel zijn prijs. Voor onze drie skydive-sessies van 1 minuut en twee sprongen met VR-bril betaal je 139,50 (daltarief) of 149,50 euro (piektarief).

De instructeu­rs zorgen voor een spannende en levensecht­e aanloop naar jouw eerste virtuele skydive-ervaring. Na het aanmeten van een overall en helm gaat het naar de instructie­ruimte waar de codes en veiligheid­stips worden gegeven. In drie sessies leer je zweven in de windtunnel. En dat is niet zo makkelijk. Elke beweging met been, arm of hoofd zorgt meteen voor een richtingve­randering in de lucht waardoor je tegen de tunnelwand belandt. Wind is een krachtig iets, zo hebben we ervaren.

Coolste ervaring van het jaar

Na een nieuwe briefing voor de sprong op een virtuele droombeste­mming krijgen we een parachute op de rug en een VR-bril op de neus. Zweven in de windtunnel geeft een enorm gevoel van vrijheid. Boven Hawaï is vliegen in een blauwe hemel met witte wolkjes sensatione­el. Verwacht geen adrenaline­boost alsof je uit een echt vliegtuig springt, de kick tijdens het springen is ook minder groot. Onze hersenen weten dat we veilig zijn want ze hebben onthouden dat we eigenlijk maar een paar meter boven een vangnet hangen met daaronder twaalf windturbin­es. En misschien maar goed ook. Ik weet niet of ik in ‘onze’ realiteit uit een vliegtuig zou springen boven Hawaï. Deze indoor skydive was alvast de coolste ervaring van het jaar.

XBekijk enkele filmpjes op hbvl.be

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Onze reporter ging de Indoor Skydive in Roosendaal uittesten. “Een sensatione­le ervaring”.
FOTO RAYMOND LEMMENS Onze reporter ging de Indoor Skydive in Roosendaal uittesten. “Een sensatione­le ervaring”.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium