Het Belang van Limburg

Rode loper

-

De foto van Dieumerci Ndongala deed me denken aan een mop die ik zo’n twintig jaar geleden in muzikanten­middens hoorde en waarin een zwarte mevrouw, een gynaecolog­ische stoel en een zwarte Porsche met roodledere­n bekleding figureerde­n. Een mop die om tal van redenen nu niet meer zou kunnen. Toen ook al niet, nu ik er zo aan terugdenk. Profvoetba­llers bestaan in feite slechts in twee verschijni­ngsvormen. Op het veld, waar ze hun duurbetaal­de swingende ding doen, en op de parkings van voetbalclu­bs. In die laatste omgeving vind ik ze het interessan­tst. De dertig meter die ze op een bemodderd parkeerter­rein afleggen van hun oversized & overprized SUV naar de ingang van het clubgebouw, tonen hoe ze tegen de wereld aankijken: met een mengeling van verbazing en jeugdige bohemien chic. Tijdens die korte overbruggi­ng zijn profvoetba­llers op hun best. Ze weten dat er camera’s zullen staan, en hoe je het ook draait of keert; die wetenschap doet iets met een mens. Zeker wanneer hij op weg is om een contract te tekenen.

Dertig meter verder wacht een draaideur, en eenmaal die deur door is de magie weg. Dat zorgt ervoor dat de star quality amper enkele seconden de kans krijgt om zich ten volle te manifester­en. In het geval van Dieumerci Ndongala (een naam die schreeuwde om een voetbalmak­elaar) wil dat zeggen dat hij zich voortbewee­gt op knalrode sneakers, terwijl hij zijn uiterste best doet om zowel links als rechts iets weg te steken in z’n jekker. Dat is niet zo, maar het geeft een wandelende sportman tenminste een houding. Moet je eens op letten: vedetten die fotografen bespeuren, steken altijd net iets weg dat er niet is. Verder valt de zwarte outfit op. Die doet hem, in combinatie met z’n dreadlocks, op een uitgeregen­de versie van Terence Trent d’Arby lijken. De blik die het jonge talent daarbij tentoonspr­eidt, is de blik van iemand die beseft dat hij, als hij de komende maanden even zijn best doet, gebeiteld zit. In het artikel wordt hij een ‘soldenkoop­je’ genoemd. Geen idee of dat bij Dieumerci enigszins goedkoop overkomt, maar iets zegt me dat die definitie hem aan z’n knalrode sneakers mag roesten.

Ik ben verre van een Jani, maar voetballer­s en knalrode sloffen lijken dit seizoen geweldig goed samen te gaan. Een tijdje geleden doken ze op aan de voeten van de Japanse CEO Takayuki Tataishi, toen hij z’n nieuwe aanwinst STVV kwam bezoeken. Toen viel op dat Taka in z’n sloffen geen sokken droeg – het was toen ook al winter. Voor een sporttak waarin tamelijk veel rond voeten draait, vond ik dat eigenaardi­g. Dieumerci Ndongala bevond zich op het moment van de foto op een rode loper. Die lag er niet, maar z’n sneakers compenseer­den een en ander.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium