Het Belang van Limburg

Veel meer dan ‘De allereerst­e keer’

Rita Deneve (73) verliest strijd tegen kanker

- Christine DE HERDT

Volgens Jacques Brel had ze “een stem die je recht in het hart raakte”. Ook bekende collega’s herinneren zich als een uitstekend­e zangeres. Maar haar carrière hield meer in dan die “De allereerst­e keer”. Ze stond zelfs op het punt Amerika te veroveren. Woensdag verloor Rita Deneve de strijd tegen kanker. Ze werd 73 jaar. “Zo jammer”, zegt Janine Bisschops, die vaak met haar het podium deelde. “Ze was goed bevriend met tante Terry. Zou haar heengaan Rita’s dood versneld hebben?” “Eerst Tante Terry. Nu Rita. Ze zijn duchtig aan het snoeien in onze business”, reageert Liliane Saint-Pierre (69). “Zou het heengaan van Terry haar dood versneld hebben?” vraagt Janine Bischops (75) zich af. “Ze waren goed bevriend en gingen samen naar premières.” Opnieuw moet de Vlaamse showbizz een van zijn grote figuren afstaan. Woensdag overleed Rita Deneve in Mechelen. Weinigen wisten dat ze kanker had. “Mama wilde geen aandacht, ze wilde haar ziekte in stilte dragen”, vertellen haar zoon Guy (43) en dochter Tina (47).

Helen Shapiro

Vijfentwin­tig jaar geleden zette Rita, geboren in Liedekerke, al een punt achter haar carrière. Maar haar bekendste hit De Allereerst­e Keer – nummer 1 in ’71 – blijft nog altijd nazinderen. “Ze stond versteld dat zelfs kinderen het nummer konden meezingen. Maar mama genoot ervan”, zegt Tina. “Ze vond het leuk erover aangesprok­en te worden. Ze was ook trots dat andere artiesten het coverden.” Nicole en Hugo brachten het uit, Laura Lynn ook.

Begonnen als Rita Dee in 1961 met een liedje van Helen Shapiro, brak ze in 1967 door in de talentenja­cht Canzonissi­ma. Zeg maar: de Vlaamse voorronde van het Eurovisies­ongfestiva­l. Drie keer haalde ze de finale. Maar nooit mocht ze ons land vertegenwo­ordigen. Pas tien jaar later ging het dak eraf. De Allereerst­e Keer, een cover van een Italiaans liedje schitterde twaalf weken in de hitparade. “Ze hield echt van dat nummer”, zegt Hugo Segal. “We hebben het nog geregeld samen nog gezongen.”

Brel

En toch scoorde Deneef, zoals collega’s haar noemden, meer dan die ene tijdloze meezinger. “Ze had verschille­nde hits. En vooral haar stem was fantastisc­h”, zegt Lou Roman (65), die haar vaak begeleidde met zijn orkest. “Jacques Brel gaf haar ooit een compliment. Vous avez une voix qui vous prend aux tripes. U hebt een stem die raakt in de ziel”, vertelt

Hugo SEGAL Tina. Bischops: “Rita had dan ook veel werk. Ze trad ’s middags en ’s avonds op.” Samen een pintje drinken, genieten van lekker eten, een sigaretje roken: Deneve, die gescheiden was van haar man, een profession­eel muzikant, hield van het goede leven. “Ze was een plakijzer, ze was altijd de laatste die de deur achter zich dichttrok”, zegt Roman. Micha Marah (64): “Ze was de life of the party. One of the boys.” Hugo: “Klikte het niet, dan botste het. Ze zei altijd haar gedacht. Een toffe moe met veel pit.” En durf. Ze waagde zelfs de sprong naar Canada. Micha Marah: “Eind jaren 70 dumpten platenmaat­schappijen artiesten. De investerin­gen waren té groot. Dus trok zij de oceaan over. Rita speelde in Montreal. In een aantal luxehotels.”

“Mama had de kans om naar Amerika te gaan, maar ze miste ons en koos voor haar gezin.” Eens thuis combineerd­e ze het zingen met een job als docente aan het Hoger instituut voor Dramatisch­e kunst in Antwerpen. Erik Goossens, Daisy Thys, Stef Bos en wijlen Bart Van den Bossche: veel van haar leerlingen werden later bekend. Maar aan haar rijke loopbaan kwam abrupt een einde in ’93. Tina: “Het overlijden van haar vader stemde haar zo verdrietig dat ze toen al haar contracten heeft opgezegd. Hij was haar steun en toeverlaat.”

Tweede adem

Bekende collega’s verloren haar uit het oog, maar Rita vond haar tweede adem. Bij de 15de Wing van de Belgische luchtmacht. “Daar verzorgde ze de public relations”, zegt Tina. In die mannenwere­ld voelde ze zich als een vis in het water. En ook in het leger werd ze bejubeld en bekroond. In 2000 kreeg ze de titel van erekorpora­al. Ook de collega’s van Melsbroek treuren om haar dood. “Want zij zijn hun tante Rita kwijt”, zegt Guy. Rita Deneve wordt op 10 februari begraven in de Sint-Romboutska­thedraal in Mechelen.

Klikte het niet, dan botste het. Ze zei altijd haar gedacht. Een toffe moe met veel pit

 ?? FOTO PMG ?? Weinigen wisten dat ze kanker had. “Ze wilde haar ziekte in stilte dragen”
FOTO PMG Weinigen wisten dat ze kanker had. “Ze wilde haar ziekte in stilte dragen”
 ?? Foto BELGA ?? Rita Deneve brak eind jaren 60 door.
Foto BELGA Rita Deneve brak eind jaren 60 door.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium