Het Belang van Limburg

Limburgse ondernemer is voorzichti­ger

Rapport van Graydon en Unizo over kmo’s in Limburg

- Dominiek CLAES

De Limburgse kmo-leiders zijn doorgaans wat voorzichti­ger dan hun collega’s in andere provincies. Dat blijkt uit het jongste kmo-rapport van Unizo en het handelsinf­ormatiebur­eau Graydon. De Limburgse bedrijven investeren wel, maar doen dat liever met eigen geld dan met geleend geld. De Limburgse kmo’s dragen ook minder schulden dan het Vlaamse gemiddelde. “Er is dus nog veel ruimte om te investeren”, zegt gedelegeer­d bestuurder Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. Eén op de tien kmo’s zit wel nog in de gevarenzon­e. In hun kmo-rapport schetsen Unizo en Graydon sinds jaren de financiële gezondheid van de Vlaamse kmo’s aan de hand van de ingediende jaarrekeni­ngen. Het jongste rapport houdt rekening met de cijfers van 2007 tot en met 2016.

Limburg is een kmo-provincie bij uitstek, zo blijkt nog maar eens. Eind 2016 telde deze provincie in totaal 78.834 kmo’s, zijnde bedrijven met minder dan 50 werknemers. Dat zijn er 9 procent meer vergeleken met 2011, en bijna een kwart (+23%) meer in tien jaar tijd. Opvallend: meer dan de helft van de kmo’s (51,7%) zijn eenmanszak­en. Voor een kwart gaat het om bvba’s.

Productivi­teit

Voor het tweede jaar op rij stijgt ook de productivi­teit (verhouding bruto toegevoegd­e waarde ten opzichte van totale personeels­kosten) van de Limburgse kmo’s. Die stijgt van 170 naar 174 procent. Daarmee ligt Limburg bijna weer op het Vlaamse gemiddelde van 175 procent. “Vermoedeli­jk is dat voor een deel toe te schrijven aan de eerste verlaginge­n van de loonkosten, en de eerste indexspron­g”, verklaart Yves Houben van Unizo Limburg de stijging.

Schulden

De Limburgse kmo’s dragen ook iets minder schulden dan in de rest van Vlaanderen. De schuldgraa­d, uitgedrukt in vreemde middelen (leningen) op het totaal van de passiva, komt voor Limburg uit op 60,69 procent, net iets onder het Vlaamse cijfer. Antwerpen scoort hier het slechtst. De hoogste schuldgraa­d in Limburg is te vinden in sector van hotels en B&B’s.

Winstgeven­dheid

Het is blijkbaar nog steeds de moeite om te ondernemen. Limburgse kmo’s maken wel wat minder winst dan hun collega’s in andere provincies. In 2016 leverde elke 100 euro die in Limburg geïnvestee­rd werd een winst op van 7,73 euro. In heel Vlaanderen is dat 8,47 euro. De Antwerpse kmo’s halen 9,04 euro. “Toch een pijnpunt”, vindt Patrick Buteneers van Unizo Limburg. “De Limburgse winstgeven­dheid blijft zowat status quo, maar onder het Vlaamse gemiddelde.”

De meest rendabele kmo’s in Limburg vind je bij de medische en juridische vrije beroepen.”

Eigen vermogen

Het Limburgse economisch­e weefsel is relatief jong. Dat weerspiege­lt zich ook in het eigen vermogen van de kmo’s. De mediaanwaa­rde van het Limburgse eigen vermogen komt eind 2016 uit op 88.327 euro. Dat is een aangroei met bijna een kwart (+24,63%) vergeleken met 2011, maar blijft nog onder het Vlaamse cijfer van 93.440 euro. De Limburgse kmo’s slagen er ook niet in de kloof te verkleinen. De Antwerpse kmo’s scoren op het vlak van eigen vermogen nog altijd het slechtste, de West-Vlaamse kmo’s zijn het best voorzien van eigen middelen. Limburg telt met 11,4 procent wel het laagste aantal kmo’s met een negatief eigen vermogen.

Gevarenzon­e

Tot slot berekenen Graydon en Unizo ook de kans op faling van de kmo’s. Volgens die kwalitatie­ve analyse verkeert 9,8 procent van de Limburgse kmo’s in de gevarenzon­e, een halvering vergeleken met het jaar 2000. Het cijfer ligt ook lager dan het Vlaamse gemiddelde van 10,6 procent. “Het betekent ook dat negen van de tien Limburgse kmo’s op financieel vlak gezond tot zeer gezond is”, bekijkt Bart Lodewyckx de andere kant van de medaille.

 ?? FOTO HBVL ?? Ruim de helft van de Limburgse kmo’s bestaat uit eenmanszak­en.
FOTO HBVL Ruim de helft van de Limburgse kmo’s bestaat uit eenmanszak­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium