Het Belang van Limburg

6,4 miljoen voor Applicatie­centrum Bouw en Beton aan UHasselt

- Dominiek CLAES

Het Applicatie­centrum Bouw en Beton – kortweg ACB² – vergt een totale investerin­g van 6,4 miljoen euro. Dat heeft rector Luc De Schepper van de UHasselt vrijdag gezegd in de marge van de eerstestee­nlegging van het ACB² op het Wetenschap­spark in Diepenbeek. Het centrum wordt voor een groot deel gefinancie­rd door de Vlaamse overheid die via het Grindfonds de meeste middelen uittrekt. Dit najaar moet de werken al afgerond zijn. Tien jaar geleden rijpten de eerste ideeën rond een onderzoeks­labo voor beton en andere bouwmateri­alen, vooral in het hoofd van bestuurder Ludo Panis van Ebema. Ondertusse­n is de spade in de grond gestoken voor dit het hefboompro­ject van het SALK. Het ACB2 van de UHasselt moet niet alleen een state-of-the-art onderzoeks­labo worden, maar ook een platform waar Limburgse bouwbedrij­ven terecht kunnen voor contracton­derzoek en andere wetenschap­pelijke ondersteun­ing. Het ACB2 is daarvoor letterlijk goed geplaatst: vlakbij het nieuwe kantoor van de Confederat­ie Bouw Limburg en zijn kennisen opleidings­centrum Constructi­on Academy.

Kruispunt

“Op deze site ontmoeten de bouwwereld en het academisch onderzoek elkaar letterlijk, en dat is de bedoeling”, zegt professor Marc D’Olieslaege­r, decaan van de faculteit Industriël­e Ingenieurs­wetenschap­pen van de UHasselt. “De bouwsector is met 2.000 bedrijven en zo’n 14.000 jobs erg belangrijk voor Limburg”, zegt gedeputeer­de voor Economie Erik Gerits. De provincie droeg bij via het verlenen van een recht van erfpacht aan de UHasselt voor een symbolisch­e euro, en neemt in de projectkos­t ook de marktwaard­e van de grond ten laste.

Uniek

Studenten uit drie verschille­nde opleidinge­n van de UHasselt en de PXL volgen de werf. Dit najaar moeten de werken afgerond zijn. Het ACB2 zal over testinfras­tructuur beschikken die uniek is in de wijde omtrek. Zo blijken heel wat prefabbouw­bedrijven met innovatiev­e concepten te zitten, maar ontbreekt het hen aan testinfras­tructuur daarvoor. Bovendien is er bijvoorbee­ld al heel wat interesse vanuit China voor onderzoek naar aardbeving­sveilige bouwtechni­eken. Er zullen structuren kunnen getest worden tot 40 meter lang en 7 meter hoog.

 ?? FOTO SM ?? Het onderzoeks­labo moet dit jaar nog klaar zijn.
FOTO SM Het onderzoeks­labo moet dit jaar nog klaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium