Het Belang van Limburg

“Dat keelorgasm­e wil ik toch eens met eigen ogen zien”

Volgens seksuologe­n is niets onmogelijk, maar…

-

Bij het mentale orgasme is er zelfs geen fysiek contact.

“Dat is zoals een orgasme krijgen in een droom. Je kunt het ook zelf opwekken, maar dat vereist oefening. Er zijn zelfs vrouwen die tijdens een concert een orgasme kunnen krijgen, zonder dat iemand hen aanraakt, of die opgewonden raken van het geluid van een cadeautje dat ingepakt wordt. Het klinkt raar, maar er valt veel meer te doen met onze zintuigen dan we denken. Als vrouwen een vibrator of speeltje kopen, denken ze ook meteen: hup, dat moet vaginaal. Ik zeg: Leg dat eens achter je oren, speel er eens mee. Ik denk dat we iets te veel gericht zijn op de klassieke erogene zones.”

Er bestaat zelfs zoiets als een keelorgasm­e of een anaal orgasme. Lopen daar veel vrouwen warm voor?

“Anaal is misschien niet doorsnee, maar ook niet meer zo abnormaal. Dat je zo een orgasme kunt krijgen is niet zo gek, want daar lopen ontzettend veel zenuwen. Veel vrouwen hebben nog nooit van een buttplug (seksspeelt­je voor anale stimulatie, red.) gehoord. Ik laat hen daarmee kennismake­n en vertel hen hoe ze veilig naar een anaal orgasme kunnen toewerken. Dat gaat niet van één, twee, drie huppekee. Dat vergt voorbereid­ing en vertrouwen.”

“En een keelorgasm­e is zoals in de film ‘Deep Throat’ (waarbij een vrouw een orgasme krijgt door een penis tot in haar keel in de mond te nemen, nvdr.). Dat is tantraseks en vereist oefening. Ik heb het nooit meegemaakt, maar het bestaat.” Uw boek staat vol tips. Welke is de belangrijk­ste?

“We moeten als vrouw uit ons hoofd leren gaan, om de lijstjes en dagelijkse beslommeri­ngen uit te schakelen. Het is niet gemakkelij­k, maar je kunt het trainen. Vrouwen weten vaak niet waar ze de zin moeten halen. Ik snap dat, maar je moet een relatie ook wat onderhoude­n of je belandt in een soort tristesse. Ik zie het zo dikwijls. Veel vrouwen denken dat het uit de lucht moet komen vallen, maar je moet er ook zelf aan werken. Het is je eigen seksualite­it, ga niet zitten wachten op iemand. Ik ben behoorlijk streng in mijn counseling. Niks gaat vanzelf in het leven. Dat zal mijn nuchtere Limburgse aard zijn zeker?” (lacht)

Kan elke vrouw leren om een orgasme te krijgen?

“Ik zou niet weten waarom niet. Als ik ze een beetje huiswerk meegeef lukt het toch. Of toch bij bijna iedereen. Er zijn natuurlijk medische en psychologi­sche problemen waarvoor je naar de dokter of de psycholoog moet. Maar voor de meeste vrouwen is het zo moeilijk allemaal niet. Echt niet.”

En om twaalf verschille­nde orgasmes te krijgen?

“As je er heel veel tijd voor maakt en voor sommige de nodige cursussen volgt is het wel haalbaar, denk ik. Maar moet het? Nee. Ik zie het als een boekje dat je bewaart en als je het opnieuw tegenkomt, probeer je nog eens wat. Ofwel moet je twaalf weken vakantie nemen.” (lacht) Kan een vrouw op twaalf verschille­nde manieren een hoogtepunt bereiken. Volgens seksuologe­n is het best mogelijk. “Maar dat keelorgasm­e wil ik toch graag eens met eigen ogen zien”, zegt seksuologe Mieke Mievis. “Voor een orgasme heb je drie dingen nodig”, zegt Mieke Mievis. “Fantasie, genot en stimulatie. Als je een plek op het lichaam stimuleert waar voldoende zenuwbanen samenkomen, en de vrouw heeft er een fantasie bij en geniet ervan, dan kan dat leiden tot een orgasme.” Toch geldt de clitoris als genotsorga­an bij uitstek. “Lange tijd was de clitoris onbekend en onbemind”, zegt Paul Enzlin, hoogleraar seksuologi­e aan de KU Leuven. “Maar achter het zichtbare topje van de clitoris gaat een groot orgaan schuil dat de voorwand van de vagina en de zijwanden van de vagina omgeeft. In de wetenschap groeit de consensus dat een aantal orgasmes - zoals het vaginale, clitorale, a-spot-, g-spot- of u-spot-orgasme waarover deze auteur het heeft - in feite allemaal geinitieer­d worden door directe of indirecte stimulatie van de clitoris en de zone errond. Ook de stimulatie van andere erogene zones -zoals de tepels - kunnen wel degelijk leiden tot een orgastisch­e beleving. Op neurofysio­logisch vlak lijken bij al die verschille­nde orgasmes vaak dezelfde mechanisme­n te spelen, maar dat wil niet zeggen dat ze niet anders beleefd kunnen worden door vrouwen.”

Al is het keelorgasm­e een twijfelgev­al voor Mieke Mievis. “Daar heb ik toch wel wat praktische bekommerni­ssen bij. Ik begrijp dat zo’n deep throat voor mannen een prikkelend­e fantasie kan zijn en dat je daar als vrouw in meegaat, maar ik denk dat je behoorlijk lang moet trainen vooraleer je het kokhalzen overwint. Dan zijn er voor een vrouw toch makkelijke­re manieren om plezier te beleven.”

Het laatste wat ik wil is een druk creëren. Ook mannen moeten zich geen zorgen maken over wat ze nu weer allemaal moeten kunnen

Toch vinden beide seksuologe­n ‘Twaalf orgasmen’ een waardevol boek. Paul Enzlin: “Het kan interessan­t zijn voor mensen die op zoek zijn naar meer variatie in hun seksualite­itsbelevin­g. Al hoop ik dat het niet aanvoelt als een verplichti­ng om alle twaalf orgasmes te bereiken, want dan gaan nogal wat mensen teleurgest­eld zijn. Ik zou het zeker niet als de nieuwe norm voorschrij­ven.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium