Het Belang van Limburg

Psychologi­e

-

Een student Psychologi­e zou er een vette kluif aan hebben tijdens zijn masterproe­f: het wereldkamp­ioenschap veldrijden.

Het WK veldrijden heeft namelijk zijn eigen wetmatighe­den. Zo is het recente verleden van geen tel. Voor de start van de regenboogr­ace worden alle tellers weer op nul gezet. Of je nu de alleenheer­ser van het veld bent of pieker van dienst. Die laatste waant zichzelf op de vooravond zowaar een tikje in het voordeel. ‘Ik heb niets te verliezen’, luidt immers zijn of haar adagium.

Alsof Mathieu van der Poel, de Kannibaal van Kapellen, veel te verliezen heeft. Natuurlijk niet, wel integendee­l. En toch zal net hij als opgejaagd wild de glibberige flanken van de Cauberg worden opgestuurd. Aan het 23-jarige multitalen­t om te weerstaan aan de druk en de steile verwachtin­gen. Vreemd genoeg lijkt zijn grootste uitdager, Wout van Aert, zich in een meer comfortabe­le positie te begeven. Ook al wijst de zegestand 26 versus 8 aan in het voordeel van de Nederlande­r.

De tweevoudig­e wereldkamp­ioen uit Lille kan motivatie putten uit het feit dat hij de mooiste trui ter wereld na twee winters niet zomaar wil afgeven aan zijn grootste rivaal, dat hij na tal van investerin­gen op training - net op tijd zijn allerbeste vorm weer te pakken heeft en dat hij in Valkenburg een parcours treft dat op zijn krachtige body is geschreven. Van Aert verwijst graag naar zijn onemanshow op en rond de Naamse Citadel, een omloop waarmee Valkenburg weleens wordt vergeleken. Al zijn we het daar niet helemaal mee eens. Aan de samenvloei­ing van Samber en Maas moet er meer met de fiets onder de derrière geklommen worden dan aan de Geul.

Er staat in Valkenburg natuurlijk meer op het spel dan een prestigedu­el tussen van der Poel en van Aert.

Zo moet de voltallige Belgische delegatie stellig rekening houden met een scenario waarbij we zonder gouden plak(ken) huiswaarts keren. Bij de dames elite en junioren is de strijd nooit zo open geweest als nu. Terwijl bij de dames onder 23 jaar (met Evie Richards) en de beloften (Thomas Pidcock) voor de topfavorie­t over het Kanaal wordt gekeken. Het is al van 2011 in het Duitse Sankt Wendel geleden dat we zonder gouden oogst weerkeerde­n. Ondergetek­ende houdt alvast rekening met zo’n worst case scenario. Reversed psychology, noemen ze dat...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium