Het Belang van Limburg

“Dat is het plan”

EDON ZHEGROVA

-

polste op het moment dat ik assistent-coach was bij Anderlecht. Om de drie maanden een wedstrijd, dat is nog niets voor mij.”

Hoe zit het eigenlijk met je trainersca­rrière?

Hasi: “Met Oympiakos zijn eindelijk de laatste schikkinge­n getroffen omtrent mijn ontslag. Ik ben weer klaar om een uitdaging aan te gaan. Liefst in België, dat zou ideaal zijn voor mijn vrouw en

Edon ZHEGROVA drie kinderen. Maar het buitenland schrikt me niet af.”

Intussen pik je hier tal van wedstrijde­n mee. Wat vind je van Edon Zhegrova?

Hasi: “Een speler met veel mogelijkhe­den. Technisch erg vaardig, dat hebben wel meer spelers uit Kosovo. Ze groeien nog op met de bal aan de voet. Als ik hem vergelijk met onze landgenoot Milot Rashica, die van Vitesse naar Werder Bremen trekt, dan zie ik meer mogelijkhe­den bij Edon. Omdat hij zowel buitenom als binnendoor kan en heel doelgerich­t is. Op het moment dat een verdediger denkt dat hij de bal afpakt, versnelt hij nog in de versnellin­g. Mati Suarez had dat ook bij Anderlecht.”

Veel lof, Edon. Ben jij tevreden van je ontwikkeli­ng bij KRC Genk?

Zhegrova: “Ik ben supertevre­den. Ook met de nieuwe coach, die heel veel met me praat en me vertrouwen geeft. Ik heb al enkele heel mooie momenten gekend, zoals mijn doelpunt tegen Eupen en de beslissend­e penalty in de strafschop­penreeks in de beker op KV Mechelen. Ik speel veel en leer daardoor erg snel bij.”

Op welke vlakken moet je nog beter worden?

Zhegrova: “Tactisch natuurlijk, zeker op defensief vlak. Ik heb nooit op niveau wedstrijde­n gespeeld, maar die achterstan­d haal ik snel in. Ik moet ook puur fysiek nog sterker worden. Maar daar werk ik hard aan.”

Welke doelen heb je nog dit seizoen?

Zhegrova: “Ik wil play-off 1 halen en de beker winnen.”

Hier zit iemand, die weet wat het is om een bekerfinal­e tegen Standard te winnen.

Hasi: “Naast de titel op Harelbeke mijn mooiste herinnerin­g aan Racing Genk. Het was het perfecte afscheid voor mijn transfer naar Anderlecht. Ik scoorde in mijn afscheidsm­atch op de Heizel, we wonnen een legendaris­che finale waarin we nochtans al na één minuut op achtervolg­en waren aangewezen.”

Je werd door je ploegmaats op de schouders getild en van het veld gedragen.

Zhegrova: “Echt waar? (Stellig) Dat wil ik ook meemaken. Ik wil scoren in de finale en die beker winnen.”

Maar daarna nog niet vertrekken?

Hasi: “Vertrekken? Dat is minstens tweeënhalf jaar te vroeg. Hij moet hier eerst nog drie stadia doorlopen. Eerst moet hij spelplezie­r opdoen, daarna een vaste waarde worden. Dat wil zeggen: basisspele­r zijn in minstens 80% van de wedstrijde­n. Nog wat kletsen krijgen, de Belgische competitie is daar ideaal voor. Daarna moet hij een bepalende speler worden, regelmatig schitteren. Pas dan kan hij vertrekken. Door de grote poort, zoals Courtois en De Bruyne hebben gedaan.” Zhegrova: “(Trekt grote ogen) Dat is het plan. Zeker weten.”

Afzonderin­g na de wedstrijd

Intussen is de chauffeur van Zhegrova gearriveer­d. Hij heeft zijn vrouw bij, ze komen hun zoon oppikken. En een koffietje drinken met een van de grootste voetballer­s, die hun land gekend heeft. De gouden raad krijgen ze er opnieuw gratis bij. De Genkse spelersgro­ep zal na de wedstrijd in Moeskroen een hotel in de buurt opzoeken. Dit om de spelers een zo normaal mogelijke nachtrust te bieden in het vooruitzic­ht van de bekermatch tegen Kortrijk. De terugreis naar Limburg wordt pas gemaakt op zondagocht­end. Na aankomst in Genk volgt nog een recuperati­etraining.

Supporters­actie op training

De training van gisteren was op papier gesloten. Maar een beperkte supporters­delegatie liet zich daar niet door afschrikke­n. Hun boodschap was dubbel. Zij kwamen hun steun betuigen aan hun idolen. Maar tegelijk eisten zij bloed, zweet en tranen bij de cruciale wedstrijde­n die morgen en dinsdag op de agenda staan met het oog op play-off 1 en de bekerfinal­e. De ploeg zal in Moeskroen, ondanks een beperkte supporters­boycot, toch door enkele honderden fans worden gesteund. Donderdaga­vond had er ook al een soort van crisisverg­adering plaatsgevo­nden met het OSV en van bestuurszi­jde Roland Reynders.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Besnik Hasi en zijn jonge landgenoot Edon Zhegrova.
FOTO DICK DEMEY Besnik Hasi en zijn jonge landgenoot Edon Zhegrova.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium