Het Belang van Limburg

De wintermerc­ato van de Rouches doorgelich­t

- Bob FAESEN

Met de nieuwe terugkeer van Mehdi Carcela (28) is Standard naar Belgische begrippen een potentiële topspeler rijker. Al hoeven we de Marokkaans­e internatio­nal nog niet meteen in de basisploeg te verwachten. “We moeten hem klaarstome­n door hem mondjesmaa­t minuten te geven”, zegt trainer Ricardo Sa Pinto. Omdat Standard in Junior Edmilson en Paul-José Mpoku al twee prima opties voor de vleugels kent, kan het zich permittere­n om Mehdi Carcela langzaamaa­n te brengen. Het jeugdprodu­ct van de Rouches wordt gehuurd (met aankoopopt­ie van zo’n twee miljoen euro) van het Spaanse Granada. Dat had hem gestald bij Olympiakos, maar in Griekenlan­d maakte hij geen onvergetel­ijke indruk. Amper 301 minuten kreeg hij in de competitie. Nul goals en nul assists. Waarom liep het niet voor Carcela? “Hij was hier niet gelukkig”, zegt Silvio Proto (34). De ex-keeper van Anderlecht is net als onze landgenote­n Björn Engels, Vadis Odjidja en Guillaume Gillet wel een vaste waarde bij de Griekse recordkamp­ioen. “De andere Belgen voelden zich hier goed, maar iedereen zit anders in elkaar. Dichter bij Luik en zijn familie zal het Mehdi beter afgaan. Ik ben ervan overtuigd dat hij er in België weer zal staan. Hij is zijn kwaliteite­n zeker niet verloren en kan nog altijd een match voor je winnen.”

Kind van het huis

Precies daarom haalden de Rouches Carcela voor een tweede keer terug naar Sclessin. “Hij heeft de gave om met één actie een match te doen kantelen”, zegt ook trainer Ricardo Sa Pinto. “Als het niet loopt, kan hij toch iets creëren. Hij is een kind van het huis. Mehdi is hier opgegroeid en weet wat het is om voor Standard te voetballen en om met deze club prijzen te pakken. Dit kan hij doorgeven aan onze jongere gasten en de buitenland­se spelers.”

Ondanks de lofzang heeft de Luikse T1 dus nog niet meteen een basisplaat­s voor ogen. “Zeker niet! Net als Koutroubis heeft hij al een maand niet meer gespeeld (Carcela’s laatste match dateert zelfs van 29 november, nvdr.). We moeten voorzichti­g met hem omspringen. Ik wil hem in topvorm krijgen. Daarvoor gaan we hem beetje bij beetje minuten geven.”

Geen keuzestres­s

Het spreekt voor zich dat Sa Pinto tevreden is over de wintermerc­ato van de Rouches, die naast Carcela ook Gojko Cimirot, Zinho Vanheusden en Georgios Koutroubis (zie rand) binnenhaal­den. “Ik was al tevreden over mijn kern, maar heb nu nog meer opties. This is very important!” De ruimere kern bezorgt Sa Pinto alvast geen keuzestres­s. “Ik heb liever meer goede spelers dan minder goede spelers. Het is mijn job om vervolgens knopen door te hakken.”

Carlinhos is alvast het eerste slachtoffe­r. De Braziliaan ontbreekt zaterdagav­ond in de wedstrijdk­ern.

De andere spelers zien Carcela alvast graag komen. Ook Junior Edmilson, man in vorm en rechtstree­ks concurrent van Carcela op de flanken, schaart zich achter de komst van de Marokkaans­e dribbelaar. “Ik ben blij dat hij terug is”, zegt Edmilson. “Als jeugdspele­r zag ik Mehdi vaak aan het werk en voor mij was hij indertijd de beste flankspele­r van België. Die kwaliteite­n heeft hij nog. Hij kan deze ploeg naar een hoger niveau tillen. Een concurrent extra? Ja, maar door concurrent­ie worden we allemaal beter.”

LOKEREN - STANDARD

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS/HBVL ?? Carcela tijdens zijn vorige periode bij Standard, in
2015. “Hij was niet gelukkig in Griekenlan­d”,
aldus Proto.
FOTO'S PHOTO NEWS/HBVL Carcela tijdens zijn vorige periode bij Standard, in 2015. “Hij was niet gelukkig in Griekenlan­d”, aldus Proto.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium