Het Belang van Limburg

“Niet voluit gaan, is gelijk aan stoppen”

VINCENT KOMPANY wil zich niet sparen voor het WK

- Van onze verslaggev­er Bart LAGAE in Manchester

Reken maar dat hij klaar is voor het WK. “Er is alleen maar twijfel als ik niet fit ben”, zegt Vincent Kompany (31). “Maar nu ben ik fit en is er geen debat.” Nu we dat misverstan­d uit de wereld hebben geholpen, konden we tijd maken voor de echte passies van Kompany. Zijn sociale voetbalclu­b BX Brussels bijvoorbee­ld. “Ik haal veel sterkte uit het feit dat ik uit een andere levensomge­ving kom dan de meeste mensen in België die mij willen beoordelen” Het is Vincent Kompany (31) ten voeten uit. Daags nadat hij op 27 december was uitgevalle­n met een zoveelste spierbless­ure ontving hij van de Universite­it van Manchester zijn MBA in bedrijfsku­nde. En in de week na zijn comeback richt hij zijn aandacht op zijn Brussels kindje BX en een aanstaande reis van zijn ploeg naar Barcelona.

Klopt onze indruk dat je meer dan ooit je eigen weg volgt?

“Hoe meer kritiek ik krijg, hoe meer mijn vuur gaat branden. En ik haal ook veel motivatie uit tegenslage­n. Maar ik ben wel pragmatisc­her geworden. Ik probeer te leren uit mijn fouten en zoek naar het model dat het meeste kans heeft op slagen. Ik haal veel sterkte uit het feit dat ik uit een andere levensomge­ving kom dan de meeste mensen in België die mij willen beoordelen.”

Is dat de kern van je inzet voor BX Brussels?

“Ik ben opgegroeid in de Noordwijk in de jaren tachtig en negentig. Het was een probleemwi­jk, met prostituti­e, met dagelijkse uitdaginge­n voor jongeren om hun leven te kunnen leiden. We wisten dat we hard moesten werken om er te geraken. Tegelijk gaven onze ouders ons alle kansen. Wat BX Brussels nu samen met Gillette doet, is precies dat: jongeren uit Brussel de kans geven naar Barcelona te reizen en andere culturen te leren kennen. Voor onze Brusselse jongeren kan het een echte eyeopener zijn. Het kan het verschil maken tussen kantelen naar de criminalit­eit of op het rechte pad blijven.”

Voor het vorige WK lanceerde je ooit de Duiveluitd­agingen. Nu doet de KBVB niets meer. Ben je daarin ook pragmatisc­her geworden?

“De situatie bij de Rode Duivels is helemaal anders. Jij hebt ook de generatie Rode Duivels meegemaakt voor 2012. Ik moet je er geen tekening bij maken wat voor mensen toen op de bond zaten en welke ideeen zij hadden voor de Rode Duivels. Wij hebben toen alles in eigen handen genomen en een fenomenale beleving gecreëerd. Misschien wilden we te snel gaan. Maar vandaag ligt is de beleving voor het WK op een aanvaardba­ar niveau.”

Genoeg vind je?

“Ik denk dat er wel goodwill is. En dat is al een begin. Maar mijn tijd is een beetje voorbij. De klok tikt en ik kan vandaag geen nieuw verhaal opbouwen. Ik wil helpen en mee raad geven waar ik gevraagd word, maar de toekomst moet gemaakt worden door andere mensen.”

Stopt jouw klok met tikken na het WK in Rusland?

“Ik ga er duidelijk over zijn en te gepasten tijde, zonder veel emotie, over communicer­en. Maar ik moet eerst en vooral zeker zijn voor mezelf en vandaag ben ik dat nog niet. Ik kan nog niet zeggen: Streep eronder na het WK. Misschien ga ik nog door tot het EK. Ik ben er nog niet uit.”

Je kan in 2018 nog vijf prijzen winnen, vier met City en één met België. Is dat je grote motivatie om al die blessures te blijven overwinnen?

“Letterlijk alles is voor mij motivatie, letterlijk alles. En uiteraard ben ik gemotiveer­d omdat de komende maanden uniek kunnen zijn. Mijn rol is een beetje veranderd tegenover het verleden, maar ik had zoals de meeste mensen kunnen opgeven. Dan had ik 0,0 procent kans gehad dit mee te maken. Ik ben blijven werken en blijven knokken. Kijk waar ik vandaag zit. Misschien niet in polepositi­e, maar ik zit er toch niet ver van. Dat is goed.”

Begrijp je dat sommige mensen zeggen: “Vincent meenemen naar het WK, dat is een risico”?

“Eigenlijk is die opinie, en ik wil dat niet slecht bedoelen, volledig onbelangri­jk. Er zijn nu een aantal maanden waarin ik mezelf beschikbaa­r moet houden voor City. Dan komt het WK en als ik fit ben, gaat het niet over wat er gebeurt als ik niet fit ben. De twijfel is er als ik niet fit ben. Dan zijn die vragen ook terecht en ik heb er ook geen problemen mee. Maar je mag niet vergeten: mijn probleem is nooit een probleem van prestaties geweest. Het probleem is een probleem van beschikbaa­rheid. Dat is een terecht debat, maar we mogen de zaken niet vermengen.”

Is het nu zo dat jij één match per week perfect aankan maar twee matchen per week niet?

“Vandaag is dat zo. En ik ben daar heel eerlijk over, ik heb er geen probleem mee. We hebben ook de luxe dat we een fantastisc­he kern hebben. Er is perfect plaats voor zo’n rol. Mijn prioriteit ligt niet bij de statistiek­en, ze ligt bij beschikbaa­rheid en prestaties. En hoe langer ik beschikbaa­r ben, hoe meer kans ik maak op meer wedstrijde­n.”

Ik vraag het omdat je op het WK veel wedstrijde­n in korte tijd zult moeten spelen.

“Ik heb onlangs ook tien wedstrijde­n na mekaar gespeeld. Dat is niet het probleem. We zullen zien hoe het afloopt, maar ik heb vertrouwen in het beste. Ik blijf positief ingesteld.”

Ga je je sparen met oog op het WK?

“Nee, dat doe ik nooit. Zo zou ik niet kunnen leven. Ik geef me altijd honderd procent. En als ik morgen mijn been verlies tegen Burnley, dan is het zo. Niet meer voluit gaan, dat staat voor mij gelijk aan stoppen.”

Ik kan bij de Duivels niet meer een verhaal vanaf nul opbouwen. Daarvoor is mijn tijd een beetje voorbij

En om wereldkamp­ioen proberen te worden, zoals Kevin De Bruyne zegt?

“Hij heeft gelijk als hij zegt dat het kan. Maar we hebben nog werk voor de boeg. We moeten werken aan de automatism­en en we moeten plannen hebben om de zwakten van de tegenstand­ers uit te buiten. In 2014 en 2016 hadden we recht op mislukking, omdat we toen nog een jonge ploeg hadden. Maar de volgende jaren geldt dat excuus niet meer. We moeten tactisch sterker worden, dat gaat ons ook fysiek en technisch helpen.”

Je bent altijd heel explosief geweest. Ligt dat aan de basis van de vele blessures, denk je?

“Misschien wel. Ik kan het moeilijk uitleggen, maar ik heb de laatste twee of drie jaar de makkelijks­te matchen in mijn carrière gespeeld. Ik verover de ballen als ik ze wil veroveren, ik lees het spel beter, ik weet precies wat de aanvaller denkt of wil doen. Vandaar dat ik de ambitie heb gewoon mijn werk te blijven uitoefenen. Want het is gewoon plezant.”

En dus ben je volgend seizoen ook nog speler bij City?

“Dat is zelfs geen debat. Als ik fit blijf, zal ik willen voetballen op het niveau van City. Bij City blijven is de optie die me ook het meeste aanstaat en motivatie geeft om ervoor te blijven ga. In achttien maanden tijd kan je bij zo’n club veel prijzen pakken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium