Het Belang van Limburg

“Onze voet naast die van Helson zetten”

Voorzitter­s willen titelstrij­d spannend houden

- Jos CASTERMANS

Vanavond mag de verrassend­e nummer twee Bree-Beek proberen ongeslagen leider Helson de eerste nederlaag aan te smeren. Het gaat om prestige, maar tegelijk willen ze in Bree de competitie bovenaan ook een beetje spannend houden. “Helson lijkt ‘buiten categorie’ dit jaar. Maar, weliswaar met een match meer, kunnen we tot op één punt terugkomen. Dan weet je het maar nooit”, blikken Lode Essers (voorzitter beheerraad) en Jan Aegten (voorzitter dagelijks bestuur) bij de Breese fusieclub naar de topper vooruit. Het gaat goed met de fusieclub Bree-Beek. Uitstekend zelfs. Wie had dit durven dromen toen de twee naburige clubs, die mekaar in het verleden het licht in de ogen vaak niet gunden, in 2016 over een fusie begonnen te praten? “Niemand had gedacht dat we een goed jaar later zowel sportief als organisato­risch al zo ver zouden staan. De verstandho­uding is in alle geledingen uitstekend”, benadrukt Lode Essers.

Goede sportieve resultaten helpen daar wel bij?

Essers: “Is zo. Maar de neuzen stonden ook wel snel in dezelfde richting. De twee besturen zijn vlot in mekaar geschoven. Ondanks de meningsver­schillen die er in het verleden zeker waren, zijn we als verstandig­e mensen naar mekaar toegegroei­d. Twee clubs op 500 meter van mekaar was trouwens onhoudbaar. Samen hebben we nu 500 leden, waarvan zeker 400 spelers. Dat is mooi om iets uit te bouwen.”

Aegten: “Ook de jeugd doet het vanaf dag één ontzettend goed. Er is dadelijk een goede structuur op poten gezet. Jan Schouteden was de grote bezieler. We mogen hem gerust de ombudsman over heel onze club noemen.”

Maar jullie hebben alleen gewestelij­ke jeugd. Is niet zo goed voor de doorstromi­ng?

Aegten: “Provincial­e jeugd is daarom absoluut noodzakeli­jk. Op 22 januari hebben we een audit gehad. Wij wachten de resultaten af.”

Een kunstgrasv­eld en nieuwe terreinen. Jullie krijgen financieel een forse duw in de rug van de stad Bree?

Essers en Aegten: “De bedoeling is om in Beek de accommodat­ie verder uit te bouwen. Het kunstgrasv­eld komt er na dit seizoen. Op de bijkomende terreinen moeten we nog twee tot drie jaar wachten. Het gewestplan moet immers gewijzigd worden. Maar men is ermee bezig.”

Sportief is de tweede plaats buiten elke verwachtin­g?

Essers: “Zeker. Erin blijven was ons eerste doel en daarna de linkse kolom. Blijkbaar is er een goede mix gemaakt van spelers van Bree, van Beek en enkele nieuwkomer­s. En onze trainersst­af doet uitstekend werk.”

Aegten: “Ook onze juniores en reserven doen het goed. De groepsgees­t is onze sterkte. Men gaat voor mekaar door het vuur. Het werk van de trainer. Iedereen is fysiek honderd procent fit. En we hebben, op Coninx na, bijna geen blessures gehad.”

Helson kan een match in handen nemen. Bree-Beek kan dit minder?

Aegten: “Zij hebben wat meer kwaliteit. Maar we hebben toch maar één match echt onder gelegen en dat was tegen Helson (2-0 verlies, nvdr).”

Essers: “Maar dat was in het begin van het seizoen. Nu kunnen we onze voet naast die van hen zetten. Onze ploeg heeft veel karakter en ik zie die eerste nederlaag van Helson wel zitten.”

Wat verwachten jullie nog van dit seizoen?

Essers: “Op termijn

willen

we weer een stevige ploeg in bevorderin­g worden.”

Aegten: "Schrijf maar: op lange termijn. Niet dit jaar. De club is nog niet klaar om nu al deze stap te zetten. De jeugd krijgt momenteel onze prioriteit. Daar steken we veel energie in.”

Maar jullie spelen bijna zeker de eindronde. Dan is promoveren dicht bij?

Essers: “Als dat gebeurt, is het maar zo. Je kan de trainer en de spelers niet tegenhoude­n. Nu, zoveel verschil is er niet met de derde amateurkla­sse, want de drie ploegen die vorig seizoen zijn opgegaan, staan allemaal bovenaan. Maar laat ons nu eerst een goede prestatie neerzetten tegen Helson. De trainer en de spelers zijn daar zeker op gebrand.”

 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? “De promotie zou te vroeg komen. Maar we gaan de coach en de spelers niet tegenhoude­n”, zeggen de voorzitter­s Essers en Aegten van Bree-Beek.
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR “De promotie zou te vroeg komen. Maar we gaan de coach en de spelers niet tegenhoude­n”, zeggen de voorzitter­s Essers en Aegten van Bree-Beek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium