Het Belang van Limburg

Intesa zoekt mecenas met 20 miljoen

Dienstence­ntrum op zoek naar gulle gevers voor renovatie klooster Herkenrode­abdij

- Dirk JACOBS

Intesa, het dienstence­ntrum voor volwassene­n met een mentale of fysieke beperking, is op zoek naar 20 miljoen euro om het klooster van de abdij van Herkenrode te renoveren. “En dat geld moeten we zelf bij mekaar zien te zoeken, terwijl de klok tikt”, zegt directeur Dieter Tuybens. “Wij hebben alvast extra bidintenti­es voor Intesa ingezet”, belooft zuster Patricia. Nadat ze de kloostersi­te in 1972 kochten, runden de zusters van het Heilig Graf jarenlang een bezinnings­centrum in het witte abdissenkw­artier. “Maar de tien zusters die er vandaag nog leven worden ook een dagje ouder”, weet Lieve Pollet, die als voorzitter van de vzw Patrimoniu­m Kanunnikes­sen van het Heilig Graf met de zusters de gebouwen beheert. En dus gingen ze op zoek naar een nieuwe partner. Met succes: dienstence­ntrum Intesa wil het klooster ombouwen. Maar er zit een flinke haar in de boter. Het geld is er niet.

Mecenas

“Dit is de ideale plek om mensen met een niet-aangeboren hersenlets­el op te vangen”, zegt Dieter Tuybens, directeur van Intesa. “Maar de site renoveren kost 20 miljoen euro. En dat geld moeten we zelf zien te vinden. Lenen kunnen we niet, want dat bedrag krijgen we met onze werkingsmi­ddelen nooit terugbetaa­ld. En dus zijn we op zoek naar gulle gevers. Liefhebber­s van cultureel erfgoed, liefhebber­s van Herkenrode ook. We zullen verplicht zijn privéonder­nemingen aan te spreken en te gaan voor een combinatie van zorgondern­emerschap en mecenaat. We praten wel met een aantal partijen, maar er staat nog niets op papier.”

“Slechts een deel van de site gebruiken is geen optie”, zegt Tuybens. “De zusters willen verkavelin­g tegengaan door de erfpacht

het

zuster Patricia alleen voor

Op Herkenrode heeft Intesa twee grote plannen. “In het witte hoofdgebou­w willen we een tiental duoflats inrichten waar een valide persoon samen kan wonen met een partner of familielid met een niet-aangeboren hersenlets­el, en dat met ondersteun­ing van In-

geheel

te

verlenen.” tesa. En aan de achterzijd­e, in de zogenaamd oude en nieuwe infirmerie en in de oude zustergebo­uwen, willen we een woon-zorgcentru­m bouwen waarin we 36 mensen met een handicap kunnen opvangen. Maar dan is er werk aan de winkel.”

Ook de zusters hopen ondertusse­n dat Intesa het nodige geld bij elkaar krijgt. “Voor de duidelijkh­eid: de zusters willen geen geld voor de gebouwen krijgen”, zegt Pollet. “We hebben het voorstel van Intesa grondig bekeken en dit sluit helemaal aan bij wat ze zelf willen: een instelling die zorg draagt voor anderen. Hier komt een gemeenscha­ppelijke droom uit. Vandaag zijn er nog tien zusters, maar stilaan trekken ze zich terug in de vernieuwde Noordervle­ugel. En dan kan Intesa in erfpacht voor 99 jaar over alle andere gebouwen beschikken.” “Ook wij willen zo hard dat dit lukt”, zegt zuster Patricia. “Onze financiële middelen zijn uitgeput. We leven heel sober van onze tien pensioentj­es. Daar moeten we het mee doen. Intesa is al de vijftiende kandidaat-overnemer waar we mee samen hebben gezeten, en de eerste waar we ons helemaal goed bij voelden.”

Ruïne

Lang kan de renovatie niet meer op zich laten wachten. Voor verschille­nde gebouwen is het 5 voor 12, als het al niet later is. Zo waaide het dak van het 15de-eeuwse zusterverb­lijf er tien dagen geleden tijdens een zware winterstor­m al af. “Met de allerlaats­te centjes van de zusters gaan we de voorgevel, die als enige nog rechtstaat, stutten”, zegt Pollet. “De oudste zustergebo­uwen van de Nederlande­n zijn vandaag een ruïne”, zucht ze. “Het zou bijzonder jammer zijn mocht de ene helft van Herkenrode mooi gerestaure­erd zijn, en de andere helft niet gered kunnen worden.”

“Ik start dadelijk hier in het klooster een zoektocht en ga alle kaarsen die er zijn samenbreng­en”, zegt zuster Patricia. “Dat zijn er gemakkelij­k meer dan 500. Die gaan we branden, en tegelijk bidden voor de goede afloop.”

We gaan de 500 kaarsen in het klooster aansteken en tegelijk bidden voor de goede afloop

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? De voorgevel van het zusterbedr­ijf (op de foto in het midden) staat nog recht, de rest van het gebouw stortte tien dagen geleden in. Een renovatie dringt zich duidelijk op.
Foto SVEN DILLEN De voorgevel van het zusterbedr­ijf (op de foto in het midden) staat nog recht, de rest van het gebouw stortte tien dagen geleden in. Een renovatie dringt zich duidelijk op.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Directeur Dieter Tuybens, Lieve Pollet van de vzw en zuster Patricia voor het grote kloosterge­bouw dat Intesa wil renoveren.
FOTO SVEN DILLEN Directeur Dieter Tuybens, Lieve Pollet van de vzw en zuster Patricia voor het grote kloosterge­bouw dat Intesa wil renoveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium