Het Belang van Limburg

“We halen criminele motorbende­s de wind uit de zeilen”

Kampse supportclu­b Hells Angels krijgt regels opgelegd

- Miranda GIJSEN/Staf BOONS

Minderjari­g meisje aangerand door groep jongens na fuif

De recherche van de politiezon­e HANO is op zoek naar vijf jongens die na de fuif Liller Giganacht in Sint-Huibrechts­Lille bij Neerpelt een zeventienj­arig meisje aanrandden. De feiten, die als ernstig worden beschouwd, vonden vorige week zondag 28 januari plaats buiten op de parking van de parochieza­al in Lille. Het tienermeis­je had het feest net verlaten toen ze door de groep benaderd werd en vervolgens aangerand. Dat gebeurde tussen 1.30 en 2 uur.

Het gaat om vijf jongens die rond de 20 jaar oud zouden zijn. Het slachtoffe­r zag nog dat een van hen een grijze trui droeg. Het meisje is zwaar onder de indruk van de feiten en deed aangifte bij de lokale politie. Zij voeren het verdere onderzoek, en daarbij zijn alle tips welkom.

X40 maanden cel voor afperser

Vanaf 8 februari moet alle uitbaters van Kampse clubhuizen van motorclubs een vergunning hebben. “De maatregel moet de criminele motorbende­s in Limburg de wind uit de zeilen nemen”, zegt burgemeest­er Wouter Beke (CD&V). Eerder keurde ook de gemeentera­ad van Genk al een gelijkaard­ige politiever­ordening goed. Twintig procent van alle clubhuizen of afdelingen van motorbende­s die in ons land zijn gevestigd, ligt in Limburg. In het centrum van Leopoldsbu­rg, aan de Stationsst­raat, ligt het clublokaal van de Red Devils: het Biker Café Route 184. De Red Devils is een supportclu­b van de Hells Angels. Vanaf 8 februari krijgt de uitbater van de club drie maanden de tijd om een vergunning aan te vragen. “De club moet aan een aantal voorwaarde­n voldoen. Er volgt een onderzoek naar de milieuwetg­eving, de brandveili­gheid en de financiën. Daarnaast vragen we ook advies aan onze politie en het parket, omdat politionel­e en gerechteli­jke fei- ten mee worden genomen in het onderzoek”, licht burgemeest­er Beke de politiever­ordening toe. De nieuwe maatregel geeft niet alleen de politie meer slagkracht, maar ook het gemeentebe­stuur. “Met deze verordenin­g kunnen we ingrijpen wanneer het de spuigaten uitloopt en overgaan tot het sluiten van de zaak. Niet dat er vandaag problemen zijn met deze motorclub, of pleegt.”

dat

ze

criminele

Gezamenlij­ke aanpak

feiten Om criminele motorbende­s de wind uit de zeilen te nemen, is er in Limburg een gemeenscha­ppelijke aanpak afgesproke­n. Leopoldsbu­rg neemt samen met Genk en Sint-Truiden het voortouw. “De regels in Duitsland en Nederland zijn strenger dan bij ons, wat voor een waterbedef­fect zorgt richting onze provincie. Met deze aanpak hopen we de overconcen­tratie van motorclubs in Limburg ook een stukje terug te dringen.” Op woensdag 7 februari wordt de politiever­ordening voorgelegd aan de gemeentera­ad. In Genk keurde de gemeentera­ad dezelfde verordenin­g al goed op 21 december.

 ?? FOTO STAF BOONS ?? Het clublokaal van de Red Devils ligt in het centrum van Leopoldsbu­rg.
FOTO STAF BOONS Het clublokaal van de Red Devils ligt in het centrum van Leopoldsbu­rg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium