Het Belang van Limburg

“Wanneer komen er camera’s op kerkhof?”

- Zahra BOUFKER

Rosa Oeyen en haar zoon Serge Ennekens zijn bezorgd over de diefstalle­n op begraafpla­ats Hoogveld. Kan de gemeente geen cameratoez­icht houden? We leggen de vraag voor aan burgemeest­er

Fons Verwimp (sp.a-SPiL).

Diefstal of vandalisme op het kerkhof, een doodgewoon fait divers voor de dader, maar niet zo voor de nabestaand­en. Rosa bezoekt het graf van haar man elke keer met een bang hart. Zou er weer iets vernield of verdwenen zijn? De echtgenoot van Rosa Oeyen (85) overleed in 2004. Wekelijks bezoekt ze samen met haar zoon Serge Ennekens het kerkhof om er een groet te brengen aan het graf van haar man. Dat graf werd al meermaals geviseerd door dieven. De laatste keer verdwenen er bloemstukk­en en een kaars. “Mijn mama tilde er in het begin niet al te zwaar aan, omdat ze ervan uit ging dat de bloemen werden weggenomen door iemand die zelf niet de middelen heeft om een bloemstuk te kopen”, vertelt zoon Serge. “Maar al gauw hoorden we dat ook bij andere graven er regelmatig dingen ontvreemd werden. Dit moet stoppen. Bij ons ging het om iets vervangbaa­r, maar bij een kennis was het de urne van de hond bij het graf van hun dochter. Dat kwetst heel erg. Mijn moeder is al op leeftijd. Het is spijtig dat ze nu met angst het kerkhof moet bezoeken.” De begraafpla­ats langs de Hulsterweg stond in het verleden onder cameratoez­icht. Maar die camera is nauwelijks veertien dagen nadat hij geplaatst was, zelf gestolen. Rosa en Serge hebben twee vragen. “Wij hebben nog nooit politie op het kerkhof gezien. Gebeuren er wel controles? En wanneer komt er terug cameratoez­icht?” “Dat is nu toevallig, we hebben dit net vanmorgen besproken met onze politiemen­sen en preventied­ienst,” reageert burgemeest­er Fons Verwimp wanneer we hem de vraag voorleggen. “Ik heb goed nieuws voor Rosa en Serge. In onze begroting staat de aankoop van twee camera’s ingeschrev­en. We moeten alleen nog bekijken of we dit via samenaanko­op met andere gemeenten doen of alleen.

Elke zaterdag krijgt u de kans om uw vraag te stellen

aan uw burgemeest­er. Waar ligt u wakker van of welk probleem raakt maar niet opgelost?

Laat het ons weten via hbvlregio@hbvl.be. Onze redactie maakt elke week een selectie en probeert het

voor u uit te zoeken. Als burgemeest­er begrijp ik de bezorgdhei­d van onze inwoners hierover. De politie patrouille­ert meermaals op de parking en de begraafpla­ats, zowel in uniform als anoniem. Maar je kan natuurlijk geen agent 24 uur op wacht zetten aan het kerkhof. Daarom bekijken we op dit moment ook of we nog meer kunnen doen, zolang er nog geen cameratoez­icht is.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS
FOTO MIRANDA GIJSEN ??
Foto RAYMOND LEMMENS FOTO MIRANDA GIJSEN
 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Rosa Oeyen en haar zoon Serge Ennekens uit Tessenderl­o
Foto RAYMOND LEMMENS Rosa Oeyen en haar zoon Serge Ennekens uit Tessenderl­o
 ??  ?? Burgemeest­er Fons Verwimp van Tessenderl­o
Burgemeest­er Fons Verwimp van Tessenderl­o

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium