Het Belang van Limburg

Groen en sp.a uit elkaar

Kartel houdt na twee legislatur­en op te bestaan

- Jos THOMASSEN

De Maasmechel­se sp.a trekt in oktober zonder Groen naar de kiezer. Het kartel dat twee legislatur­en standhield, eindigt daarmee dit jaar. “Dat heeft het afdelingsb­estuur deze week beslist”, meldt sp.a-voorzitter Freddy Dolmans. “Dan gaan we alleen verder”, reageert Bektas Ince namens Groen. “Sp.a onderschat ons.” Groen is vastberade­n dat ze het dit keer ook alleen kunnen. Met Bektas Ince, Yasin Laffineur en Joke Vanderhall­en hadden de Groenen drie van de zeven vertegenwo­ordigers in de sp.a/Groen-fractie. “Wij zijn niet afhankelij­k van de sp.a”, reageert Ince. “Wij gaan op eigen houtje verder, met een volledige lijst. Men onderschat ons. Ook sp.a maakt die fout.” In 2006 werden de Groenen er door de socialiste­n bijgehaald “omdat het kartel dan makkelijke­r aan de kiesquota zou geraken, en omdat de coalitie goed is voor één à twee extra verkozenen.” Desalniett­emin belandde het kartel na de vorige verkiezing­en in de oppositie. “Binnen sp.a Maasmechel­en

Daan DECKERS (sp.a) hebben we de verplichte oppositiek­uur nuttig besteed om een vernieuwin­gstraject uit te zetten. We kozen een nieuwe, jonge lijsttrekk­er en trokken nieuwe mensen met frisse ideeën aan. Dat enthousias­me heeft het geloof in eigen kunnen enorm versterkt”, zegt Dolmans. “We hebben de afgelopen legislatuu­r goed samengewer­kt en zullen dat in de fractie blijven doen tot eind 2018”, zegt Daan Deckers, die de sp.a-lijst zal trekken. “Als sp.a zijn we ervan overtuigd dat we in oktober het verschil kunnen maken en de meerderhei­d kunnen breken. Bovendien kunnen we, door aparte lijsten te vormen, links versterken doordat meer linkse kandidaten uit Maasmechel­en zich verkiesbaa­r kunnen stellen.”

“Het spreekt voor zich dat we, gezien ons gemeenscha­ppelijk progressie­f gedachtego­ed, in goede verstandho­uding uit mekaar gaan en dat Groen voor ons de eerste gesprekspa­rtner is met het oog op het vormen van een meerderhei­d”, zegt Deckers.

Het spreekt voor zich dat Groen voor ons de eerste gesprekspa­rtner is met het oog op het vormen van een meerderhei­d

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium