Het Belang van Limburg

Bruno wil bouwen, Overpelt wil dat niet

Gemeente geeft negatief advies voor tankstatio­n aan Leopoldlaa­n

- Geert VAN BAELEN/Paul THEEUWEN

De Group Bruno wil in Overpelt, op de voormalige Aldi-locatie aan de Leopoldlaa­n vlakbij het centrum van Neerpelt, een Bruno’s Foodcorner openen. Dat is niet naar wens van de gemeente, die negatief advies geeft. “Nog meer verkeer op de Leopoldlaa­n is niet wat we willen”, zegt burgemeest­er Jaak Fransen (CD&V). Het advies van de gemeente is niet bindend maar “als het een procedures­lag wordt, dan wijken we wel uit naar een andere gemeente”, zegt Giuliano Bruno. “We willen met onze tankstatio­ns een zo goed mogelijke spreiding in Limburg”, zegt zaakvoerde­r Giuliano Bruno, die bevestigt dat er een optie is genomen op de voormalige Aldi-site aan de Leopoldlaa­n. “Met een vijftal extra tankstatio­ns willen we leemtes die er nu nog zijn, opvullen. Overpelt is er daar een van. De voorwaarde is wel dat alles vergunning­stechnisch rond raakt, anders gaat de koop niet door. In Overpelt zouden we graag een tankstatio­n met foodcorner realiseren, zoals je die bijvoorbee­ld ziet in Houthalen. Zonder extra truckerspa­rking, voor alle duidelijkh­eid. Elke zaak is toch goed voor 20 à 30 arbeidspla­atsen”, zegt Bruno. De gemeente is echter niet happig op de plannen. “Een tankstatio­n op die plaats strookt niet met het plan dat we rond de Leopoldlaa­n hebben ontwikkeld samen met buurgemeen­te Neerpelt”, reageert burgemeest­er Fransen. “De Leopoldlaa­n vormt in deze visie een belangrijk­e verkeersas met de Neerpeltse Koning Albertlaan. De Aldi-site ligt langs het oude traject, waar we in de toekomst geen grote aantrek van verkeer willen stimuleren. Daar zien we liever huizen dan auto’s. Een Bruno’s Foodcorner zou een verkeersst­room aantrekken die de naburige rotonde zou overbelast­en.”

Ergens anders

Fransen stelt dat er daarom andere locaties gesuggeree­rd zijn aan de Group Bruno. “Want we hebben geen probleem met hun activiteit, alleen daar kan het volgens ons niet. De oude Aldi-parking ligt trouwens ook in parkgebied. Als gemeente kunnen we enkel negatief advies geven, de eindbeslis­sing voor de milieuverg­unning ligt bij de provincie.”

Group Bruno laat verstaan het parkgedeel­te opnieuw te willen aanplanten.

Procedures­lag

“Voorlopig heb ik geen weet van andere locaties die ons zijn voorgestel­d in Overpelt”, reageert Giuliano Bruno. “Maar als het een procedures­lag dreigt te worden, dan passen we. Dan gaat de koop gewoon niet door, andere gemeentes staan te wachten. Jammer, maar wij willen vooruit. Het zou wel jammer zijn van het voorbereid­ende werk, dus laat ons eerst afwachten hoe het loopt.” “Hoeveel geduld ik heb? Een ondernemer heeft altijd te weinig tijd”, lacht Bruno. “Graag willen we dit jaar nog concreet aan de slag gaan. Als de vergunning­sprocedure niet veel tijd in beslag neemt, kan het redelijk snel gaan. Het bouwen zelf duurt slechts een viertal maanden. Onze architect heeft al een eerst ontwerp getekend.”

Met de bouw van de Foodcorner gaat een investerin­g van 3,4 miljoen euro gemoeid.

 ?? FOTO HBVL ?? Zo zou het nieuwe tankstatio­n eruit kunnen zien als de provincie, in tegenstell­ing tot de gemeente Overpelt, er wel voorstande­r van is.
FOTO HBVL Zo zou het nieuwe tankstatio­n eruit kunnen zien als de provincie, in tegenstell­ing tot de gemeente Overpelt, er wel voorstande­r van is.
 ?? FOTO GVB ?? De Aldi staat al een tijdje te koop.
FOTO GVB De Aldi staat al een tijdje te koop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium